NEFİSLE MUHASEBE *)(* (Müzdeviç muhammes )

14.09.2017
Ey ! dünya çöllerinde yiten gönlümün narı.
Üzgünlüğün neden ki başardınsa her zoru.
Kalbin ziyayla dolsa erir bağrının karı,
Sönmez ömür boyunca alevliyse aşk koru.
Sensiz içim daraldı medet  ömrümün varı!
 
Varlar içinde yoksa birazcık kalan umut,
Dağlar çöker figanla alemler olur samut.
Küssen şu gafletinle Halik vermeden komut.
Hissizleşen ruhunda çürük hislerin uyut.
Pişmanlığım ahımda aman ervahın yarı!
 
Tonlarca yük taşır mı acizlendi bak beden.
Ufkum daraldı sanki bilinmez niçin neden?
Kimdir zalim olup da sebepsiz zulûm eden ?
Bir gün durur divanda hesap vermeden giden.
Derman da dert de sende yetiş  nurların nuru!
 
Düşler karanlığında yarınlar bozulmadan,
Ruhlar temizlenip de , yücelsin ezilmeden
Ol dünya mezrasında sevaplar yazılmadan,
Taşkın huzur bulur mu günahlar çizilmeden ?
Dolsun gönül umutla  yıkılsın azap  suru.
 
         NECİBE ÇETİNKAYA
 
ARUZ: mef 'ûlü / fâilâtü / mefâîlü / fâilün
 ÖZLEŞİM: V V . V . V . . V V . V . V
HECE: 7 + 7 = 14

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar

Mehmet Aluç

Mehmet Aluç

7 years ago

Tek kelimeyle enfes bir şiir Necibe kardeşim,tebrikler ederim selamlarımla.

Necibe Çetinkaya

Necibe Çetinkaya

7 years ago

@necibecetinkaya942 | Sağolun Mehmet Bey. Teşekkür ederim. Selam ve saygılar.

Esa

Esa

7 years ago

Ey ! dünya çöllerinde yiten gönlümü narı. Üzgünlüğün neden ki başardınsa her zoru. Kalbin ziyayla dolsa erir bağrının karı, Sönmez ömür boyunca alevliyse aşk koru. Sensiz içim daraldı medet ! ömrümün varı................ Divan şiirinde nazım birimleri beş mısradan oluşan bentlerle yazılan veya beyitlerin üzerine üç dize ilave edilerek beşlenen manzum türlere muhammes denilirdi. Müzdeviç olanları ise ilk benzin kendi arasında sonraki bendlerin son mırası ilk bentiler, diğer bentlerin ilk dört mısraları ise kendi aralarında kafiyeli olanlarıydı. Bu şiir , teknik açıdan pek çok izaha muhtaç . Biricisi belki 150 yıldır. Müzdeviç muhammes yazan bir şair yoktu. Üstelik Necibe Hanım, hem aruz hem de özleşim ölçüsünü kusursuz kullanarak yazan ilk şair de oluyor. Hatta Türk edebiyatında yazılmış aruz kusurları olmadan - imale, zihaf, kasr , med- , hem özleşim ölçüsüne hem de hece ölçüsüne uyan ilk muhammes de bu şiir olmak zorundadır. Bunca teknik beceriyle birlikte, şiir de anlam kusurunun görülmemesi ap ayrı takdire şayan. Hakikaten alkışları hak eden bir çalışma

Necibe Çetinkaya

Necibe Çetinkaya

7 years ago

@necibecetinkaya942 | Değerli ESA yönetimi, yazdığınız övgü dolu eleştirileriniz için gönül dolusu teşekkürler. Özleşimle tanışmam sizin sayenizde oldu. Daha önceleri böyle bir ölçünün olduğundan habersizdim. İyi ki ESA ya gelmişim iyi ki sizlerle tanışmışım. Böyle bir tarzla yazmama vesile olduğunuz için sizlere minnet borçluyum. Sağolun selam ve saygılar.

Selma Gündüz

Selma Gündüz

7 years ago

Necibe hanım şiiriniz çok güzel. Esa yönetimi herşeyi söylemiş. Başka söze hacet yok. Yüreğinize sağlık. Sevgi ve saygılar.

Necibe Çetinkaya

Necibe Çetinkaya

7 years ago

@necibecetinkaya942 | Teşekkürler, içten yorum yapan yüreğinize. İnşallah yapılan güzel yorumlara layık olurum. Selam ve sevgiler.

Seferi (Nurcan Bedir Ören)

Seferi (Nurcan Bedir Ören)

7 years ago

Anlamda hic zorlama yok, sekil olarak da zor bir nazim seklini basariyla uygulamissiniz, ayrica dil de cok sade. Tam bir özlesim olmus... Gönülden tebrikler...

Necibe Çetinkaya

Necibe Çetinkaya

7 years ago

@necibecetinkaya942 | Teşekkür ederim gönlü yüce dost.İçten riyasız eleştirilerin beni ziyadesiyle hoşnut ediyor.Sağolasın .Selam ve sevgilerin en güzelini yolluyorum sana ana vatandan.

Şahamettin Kuzucular

Şahamettin Kuzucular

7 years ago

Nurcan hanımın da ifade ettiği gibi her kelime yerini yadırgamıyor, Üç ölçüye birden uyan bu şiirdeki kelimeler buraya zorla geldim demeden yerlerine yakışmışlar. Bu tarz bir şiiri yazmayan için bunları anlamak elbette çok güç . Necibe hanım böyle yazmaya artık iyice alışıyorsunuz. İleri aşamada ahenk de anlam oyunları ile de anlam derinliği ve çekiciliği ile de fark atmaya başlayacaksınız. Tek kelime ile tebrikler.

Necibe Çetinkaya

Necibe Çetinkaya

7 years ago

@necibecetinkaya942 | Teşekkür ederim Şehamettin Bey. Sizlerden böyle olumlu yorumlar aldıkça şevkim daha bir artıyor. Destekleriniz ve yorumlarınız benim için çok önemli. Yüksünmeden zaman ayırdığınız için sağolun. İnşallah övgülerinize layık nice şiirler yazmak umuduyla selam ve saygılar sunarım.