Nevfel Nedir Kimdir Leyla ile Mecnun Hikayelerinde Nevfel

01.07.2020

 

 

Nevfel

 

Osmanlıca yazılışı : nevfel :  نوفل

Nevfel kelimesinin sözlüklerdeki anlamları Deniz, derya, bahr. Atâsı çok olan kişi. Çok bahşiş dağıtan. sonradan görmeler, büyüklüğü sindirememiş olanlar.[1] Gibi anlamlara gelir.

Edebiyatta Nevfel ise özel isim olarak geçer   Leyla İle  Leyla ile Mecnun Hikayesi ‘de Mecnun’un  en yakın dostudur. Hatta Nevfel, Mecnun   için Leyla’nın babası ve aşireti ile savaşa dahi giren biridir.

 

Leyla ile Mecnun Hikayelerinde Nevfel

Nevfel’in yetişkin bir kızı vardır. Kızını Mecnun’a vermeyi düşünür. Mecnun’a bundan bahseder. Çaresiz kalan Mecnun kabul eder. Hemen hazırlıklara başlanır ve düğün yapılır. Aslında kızın sevdiği başka bir genç vardır. Kız, ilk gece Mecnun’a bundan bahseder ve başka birini sevdiğini söyler. Mecnun’la kıyamete dek kardeş kalacağını belirtir. Kızın söyledikleri Mecnun’un hoşuna gider. Böylece anlaşarak birbirlerine yaklaşmazlar. Kızın sevdiği genç gizlice konuşulanları dinler ve içi rahat eder. Nevfel de kızıyla damadının konuşmalarını duymuştur. Onların gerçekten asık olduklarını anlayınca kızını sevdiği gence vermeye; Mecnun’a da Leyla’yı istemeye karar verir.

Nevfel, Leyla’nın babasına sert bir mektup yazar ve dünürcülerle gönderir. Mektupta, kızı eğer güzellikle vermezse zorla alacağı yazılıdır. Babası, Leyla’yı Mecnun’a yine vermez. Bunu öğrenen Nevfel, askerlerini toplayarak Leyla’nın babasının üstüne yürür. Tam bir şehzade gibi giydirdiği Mecnun’da yanındadır. Leyla’nın babası da çevresine haber verir ve savaşmak için adam toplar. İki grup, bir gün geç saatlere kadar savaşır. Birçok insan ölür. Ertesi gün devam edilmek üzere gece savaşa ara verilir. Leyla’nın babası, kendi kızı yüzünden savaş çıkmasından ve birçok insanın ölmesinden utanır. Sabahleyin kızını öldürüp, bu rezilliği sona erdirmeye karar verir. Böylece savasın da kendiliğinden biteceğini düşünür. Mecnun o gece rüyasında Leyla’yı görür. Leyla ona, sabahleyin babasının kendisini öldüreceğini söyler. Mecnun, sabahleyin Nevfel’e savaşa son vermesini, kendisi yüzünden halkın kırılıp gitmesini istemediğini söyler. Nevfel de askerlerini toplayıp geri döner.” [2]

Nevfel Şiirlerimizde de karşımıza çıkan bir karakterdir.

Derdi dil-i Mecnun’a akıl etti terahhum
Şol gayret-i lâ-şey gibi kim Nevfel’e düşdü   



KAYNAKÇA

 

[1] https://www.osmanice.com/osmanlica-25660-nedir-ne-demek.html

[2] https://edebiyatvesanatakademisi.com/halk-hikaye-ve-destan/leyla-ile-mecnun-hikayesi-mesnevileri-varyantlari-epizotlari-ve-ozeti/335

0

0

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar