Pesimizm Nedir

08.09.2021


PESİMİZM

Fr. pessimisme 

Pesimizim Latince kökenli bir sözcüktür. Dilimize Fransızcadan girmiştir. Sözlüklerdeki tanımları: “Kötümserlik, karamsarlık, olayları hep olumsuz yönlerden değerlendirmek, kötülüklerin olma ihtimalinin abartılması, kötülük ön yargısı”… Şekillerindedir.  Sözcüğün Türkçe karşılığı, karamsarlık ve kötümserliktir.  

Pesimist düşünce, olan, olacak, olması muhtemel her olayı, durumu, eylemi olguyu menfi olarak algılamak, olabilecek en kötü şekilde hesaplamak demektir.

Pesimizim yani kötümserlik kavramı, optimizmin yani iyimserliğin zıddıdır.  Bu kötümserlik kavramı sürekli, ön yargılı ve saplantılı şekilde her şeyi olumsuz algılayan ve algıladığı olumsuzlukların düzeltilemeyeceğini iddia eden karamsarlığı ifade eder.  Pesimist düşünce “ kendimi kötü hissetmek için yeterince nedenim var” şeklinde bir düşünce biçiminin de doğmasına yol açar.

Pesimisit düşünce, her olayı, olguyu, durumu veya eylemi kötü yanıyla ele alma eğilimini ifade etmektedir.  Bu düşünce iyimserliğin karşıtı olarak karamsar bir dünya görüşünü de ifade eder. Bu görüş olan, biten her şeyi kötü ve olumsuz yanları ile ele alma, kötülükler ve olumsuzluklara dolu bir dünya betimlemesi yaratmakla sonuçlanır. Kötümserlik bir mizaç, davranış ve düşünme biçimine ulaşınca her zaman kötü bitecek bir son tasavvuru başlar. Pesimisit karakter yarısı dolu bardağı boş gören karakterdir.

Kötümserlik, özellikle felsefe ve psikolojinin temel uğraş alanlarından birisi olmuş ancak edebiyata da yansımıştır.  Yazarın optimist veya pesimist bir mizaca sahip olması edebi eserin karamsar veya iyimser bir yaklaşıma bürünmesine yol açar.  Örneğin Heidi  , Polyanna   , Çocuk Kalb gibi romanlar iyimserleri değerli gösteren karakterlere, önermelere ve bakış açılarına sahiptir.  1984, Hayvan Çiftliği , Gergedan  gibi eserler ise pesimist ve distopik karamsarlığı işleyen eserler olmaktadır. tefan Zweig’in eserlerinde intihara doğru sürüklenen kötümser ve karamsar karakterler anlatılır.

Felsefede Kötümserlik

Arthur Schopenhauer felsefe alanında  metafizik kötümserliğin kuramlarını ortaya koymuş,  Emil Mihai Cioran, Ulrich Horstmann, Ludwig Marcuse, Theodor Heuss  karamsar görüşlere sahip belli başlı felsefeciler olmuşlardır. Bu tip düşünce biçimine sahip olan felsefeciler” her şeyin mümkün olabilecek kadar berbat, kötülüklerin toplamının iyiliklerin toplamından daha fazla “olduğunu hesaplayan düşünürlerdir.

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar