Peyami Safa ve Cumbadan Rumba’ya Hakkında Konusu ve Özeti

26.04.2020




Yazıda “Peyami Safa- Cumbadan Rumba’ya ”   romanı hakkında bilgiler, romanının özeti,  romanın konusu, ana fikri,  romanın kahramanları, romanın olay örgüsü,  romanın yazarı,  “Peyami Safa- Cumbadan Rumba’ya” hakkında bilgiler “Peyami Safa- Dokuzuncu Hariciye Koğuşu “   romanın şahıs kadrosu yazarın diğer romanları, “ Peyami Safa- Cumbadan Rumba’ya “   adlı eserden alıntılar yer alır.  Eser hakkında yorumlar,  romanın anlatım tekniği, yazarın bakış açısı, romanın tekniği, romanın türü, çevrildiği diller, eserin basım yılı, basım hikâyesi, yazar ve eseri arasındaki, eserle yazarın biyografisi arasındaki alakalar incelenmiştir.

 

Peyami Safa  ve Cumbadan Rumba’ya Hakkında

 

Cumbadan Rumba’ya adlı roman Peyami Safa’nın Server Bedii adı ile yayımladığı ve ilk yayımlama tarihi 1936 yılı olan  bir romanıdır.  Cumba’dan Rumba’ya il kez  “Birinci Kanun-u Evvel 1935 tarihleri arasında Tan Gazetesinde 134 sayı olarak tefrika edilmiş”[1] daha sonra ise kitap halinde basılmıştır.

Peyami Safa edebi değer taşıyan romanlarında kendi adını kullanmış bu nedenle Mahşer ,  YALNIZIZ,   Dokuzuncu Hariciye Koğuşu Fatih Harbiye Matmazel Noraliya'nın Koltuğu , ve Sözde Kızlar  gibi romanlarını Peyami Safa adı ile yayımlamıştı.  Fakat piyasa ve para kazanmak amaçlı yazdığı romanlarında ise Server Bedii takma adını kullanmış,

Yazarın bu romanı Server Bedi takma adı ile yazdığı bir romanı olmasına rağmen edebi değeri diğerlerine nazaran en yüksek değerde olan romanı olmaktadır. Peyami Safa bu romanında doğu, batı çelişkisi, asri hayata yaşamaya çalışan tük gençlerinin bunalımları, kültürel yozlaşma,[2]madde ruh, doğu-batı, alaturka-alafranga, sosyal ben-biyolojik ben, nihilizm-mistisizm vb. çatışmaları “ gibi sosyolojik ve psikolojik konulara değinmiştir.

Peyami Safa’nın Server Bedi takma adı ile yayımladığı romanları içinde yanlış batılılaşma ve ve kendi kültürüne yabancılaşma meselesini ele aldığı tek romanı Cumbadan Rumba’ya adlı romanı olmaktadır. Üstelik yazarın bu romanı bu konuyu ele aldığı ilk romanı da olmaktadır. [3]

Cumba’dan Rumba’ya TRT tarafından 2005 yılında beyaz perdeye de  uyarlanmış ve yönetmenliğini Yücel Çakmaklı üstlendği bu  filmin  romandan senaryoya uyarlamasını ise Halit Refiğ [4] yapmıştır.

 

KİTABIN KONUSU

Tek hedefi yaşadığı köhne evden ve semtten kurtularak modern bir yaşama kavuşma amacında olan Cemile bir gün Tahsin adındaki zengin bir adama rastlamış ve arzu ettiği hayata kavuşmuştur. Fakat Karagümrüklü Cemile bu hayata kavuşunca mutlu olamayacaktır.

 

KİTABIN ANA FİKRİ

Alıştığımız hayattan kopup mensubu olmadığımız veya olmayacağımız bir yaşam biçimine geçmek hem koyla değildir hem de kendimiz ve gerçeğimiz ile düştüğümüz çelişkiler bizi mutlu etmeyecektir.

 

İLGİLİ LİNKLERİMİZ 

·         Mahşer Romanı ve Özeti ( Peyami Safa)

·         YALNIZIZ ROMAN İNCELEME VE ÖZETİ PEYAMİ SAFA

·         Dokuzuncu Hariciye Koğuşu Roman Özeti ve İnceleme Peyami Safa

·         Fatih Harbiye Özet ve İnceleme Peyami Safa

·         Peyami Safa Hayatı Edebi Kişiliği ve Romancılığı

·         Matmazel Noraliya'nın Koltuğu Hakkında Özeti Tahlili Peyami Safa

·         Sözde Kızlar Hakkında Konu Özet İnceleme Peyami Safa

·         Biz İnsanlar - Hakkında Konu Özet Analiz Peyami Saf   

·         Biz İnsanlar - Hakkında Konu Özet Analiz Peyami Saf

·         Bir Tereddütün Romanı Hakkında Konusu Özeti Peyami Saf

·         Biz-insanlar-hakkinda-konu-ozet-analiz-peyami-safa/

·         Cingoz-Recai-Mison-un-Definesi-hakkinda-ozet-peyami-safa

·         Cingoz-Recai-Sultan-Aziz-in-Mucevherleri-hakkinda-ozet-peyami-safa

·         Cingoz-Recai-Roman-sSerileri-peyami-safa/

·         Cingoz-Recai-Zeyrek-Cinayeti-hakkinda-ozeti-peyami-safa/63448

 

KİTABIN ÖZETİ


Karagümrüklü Cemile, Batılı yaşama hayran, güzel bir kızdır. Bir gün, tramvayda verdiği paranın üstünü alamama meselesi yüzünden elli yaşlarında kibar ve iyi giyimli bir adam olan Tahsin Bey ile tanışır.

 Tahsin Bey, çok zengin ve Cemile’ye istediği hayatı sağlayacak bir adamdır. Tahsin Bey ertesi gün Cemile’nin adresine balo biletleri gönderir.  Bu Balo Beşiktaş İskele Gazinosunda dır.  Cemile, bu baloya ablası Şahende ile gitmek ister. Fakat ablası Şahande’nin, yedi aylık bir bebeği de vardır ve Şahende bu baloya bebeği ile gitmek ister. Fakat Cemile ile Şahende baloya bebek ile gidilip gidilemeyeceği konusunda tereddüt yaşarlar.  En sonunda mahallerindeki Hacı Kamil ‘Bey’e danışarak bebek ile de baloya gidebileceklerini öğrenirler.

Cemile ile Şahende bu baloya katılırlar ve Cemile ile Tahsin Bey’in arasındaki alaka daha da güçlenmiş olur. Cemile ile Şahende evlerine dönerlerken yeni taşınan kiracılarının genç oğlu ile göz göze gelir. Cemile bu delikanlıdan çok hoşlanır.

Cemile ile Tahsin Bey sık sık buluşmaya sinemaya vb gitmeye de başlarlar. Tahsin Bey evlidir ve Cemile’yi otomobili ile evine kadarda bırakmaktadır.

Cemile, oturdukları evden taşınıp güzel bir apartman dairesine taşınmayı istemektedir. Annesinin evi yanacak olursa sigortadan alacakları para ile öyle bir apartmana yerleşmek hayalindedir.  Tahsin Bey, ona metres olursa dayalı döşeli bir apartmanda yaşayabileceğini söylemiştir.  Ama bir metres olursa annesinin kahrından öleceğini de bilmektedir.

Bu sıralarda Cemile Kiracıları Nail Bey’in oğlu Selim ile bir aşk yaşamaya başlar.  Edebiyat Fakültesinde öğrenci olan Selim’e her şeyiyle teslim olur. Fakat Cemile, Selim’in, aynı fakültedeki Nahide ile aralarında bir şey olduğunu da öğrenmiştir. Buna rağmen Selim ile bağlarını koparmaz. Üstelik devlet dairesinde tahsildar olarak çalışan Selim’in babasına dahi yardımcı olmaya karar vermiştir. Selim’in babası Nail Bey, hasta kızını tedavi ettirebilmek için zimmetine para geçirmiş ama ödeyemeyince hapse düşmüştür.

Cemile de evlerini yakarak sigortadan alacakları para ile Nail Beyi, hapisten kurtarmayı düşünür. Nail Bey de parayı ödeyince üstüne annesinin mücevherlerini de koyup bir daire alma hayalini kurmaktadır. Cemile bu planlarını Selim’e da anlatır. Fakat Selim evi yaksa bile sigortadan para alamayacağını söyler.

Balo günü gelmiş,  Cemile biletlerin birisini de Selim’e vermiştir. Cemile, Tahsin Bey’in aldığı elbiseyi giyerek ablası Şahende ve Şahende’nin bebeği ile baloya katılmıştır. Cemile, Tahsin Bey’in aldığı siyah kıyafet ile tüm dikkatleri üzerine çeker. Hatta bir ara Tahsin Bey’i de atatarak Selim ile dans eder. Tahsin Bey bunu görür ve kıskanır. Hatta bu nedenle Selim ile de tartışır. Yanlarına gelen Cemile her şeyi ikisine de anlatır.

Cemile, Selim’in babası Nail Bey’i hapisten kurtarması karşılığında Tahsin Bey’in metresi olmayı kabul eder.  Tahsin Bey ile birlikte evlerindeki antika saati de satarak Selim’in babası Nail Bey’i hapisten kurtarır

Cemile annesi ve ablası Şahende’yi de alarak Tahsin Bey’in tuttuğu apartmana taşınır. Cemile hayalini kurduğu modern hayata kavuşmuştur.  Tahsin Bey, Cemile’ye hiç dokunmaz ama Tahsin bey onu eğitmesi için ona hocalar tutar.  Bu hocalar ona konuşmayı, giyinmeyi şiir okumayı vb öğretmektedir. Fakat Cemile bunlardan çok sıkılmıştır. Hatta Tahsin Bey eve bir takım adamlar da getirmektedir. Cemile tüm bunlardan dolayı modern hayattan sıkılmaya başlar. Hatta Karagümrükte’ki mahallesini ve evini bile özlemiştir.

Cemile, gittiği davetler ve balolarda hiç de mutlu olamamakta Tahsin Bey’in hâl ve tavırlarına da oldukça şaşırmaktadır. Tahsin Bey, onu bir davete götürmüş, Cemile oradaki kibar insanlara şair diye tanıtılmıştır.  Cemile, olan bitene çok sinirlenmiş ve şiir okuyacağı yerde olanı biteni herkese anlatmıştır. Bunun üzerine davet-tekiler anlatılanlara üzülmüşler ve Cemile’ye yardımcı olmaya söz vermişlerdir.  Cemile de daveti terk eder. Ama Tahsin bey gelip onu bulur. Tahsin Bey de kendi sırlarını anlatır ve Cemile’nin ablası Şahende ile evlenmek istediğini Cemile’yi de kızı gibi sevdiğini söyler.

Bu sırada Karagümrük'teki evleri de yanmış ama , Nail Bey de ablasından kalan miras parasını Cemile’ye vererek borçlarını ödemiştir. Üstelik Nail Bey, Selim’in hasta olduğunu ve tedavi gördüğünü de anlatır. Bunun üzerine Cemile, Selim’i iyileştirerek Selim ile evlenir.

 


[1] Zülfıkar Uğur Yıkan, “Peyami Safa’nın Server Bedi İmzalı Romanları” Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara 2002 prometefilm.com

[3] Fatih SAKALLI, SERVER BEDİİ’NİN “CUMBA’DAN RUMBA’YA” SI ‘GELENEKSEL HAYAT İLE MODERN HAYAT ARASINDAKİ GEL GİT’, T ürkbilig, 2005/9: 132-148.

[4] Fatih SAKALLI, SERVER BEDİİ’NİN “CUMBA’DAN RUMBA’YA” SI ‘GELENEKSEL HAYAT İLE MODERN HAYAT ARASINDAKİ GEL GİT’, T ürkbilig, 2005/9: 132-148.

0

0

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar