Reşat Nuri Kan Davası Hakkında Konu Özet Analiz

21.06.2019

 

 

 

 ESERİN YAZARI KONUSU DÖNEMİ TÜRÜ HAKKINDA

 

Kan Davası Reşat Nuri Güntekin’in ilk baskısı 1960 yılında yapılmış olan yazarın en son yazdığı romanlarından birisidir. Yazar bu romanından sonra Kavak Yelleri ve Son sığınak adlı romanlarını yazmış ve hayata veda etmiştir. Bu nedenle yazarın bu romanı Reşat Nuri’nin ustalık dönemi eserlerinden biridir.

Kan Davası adlı roman yazarın kahramanı öğretmen olan romanlarından biridir. Romanlarını daha ziyade karakterleri üzerinden yazan yazarın bu romanın konusu da büyük ölçüde Acımak, Çalıkuşu, Yaprak Dökümü, Dudaktan Kalbe , Damga  adlı romanlarında öğretmenlik yapan  kahramanları ele almış olan yazarın bu romanının kahramanı da Ömer adlı bir öğretmendir.

Kendisi de bir eğitimci ve müfettiş olan Reşat Nuri ,  romanlarında eğitimin önemi dikkat çekmiş, çağdaşlaşmak, eğitim, modernleşmek konularını Atatürk İlke ve İnkılapları doğrultusunda ele almış, genç ve modern Türkiye’nin ideolojisini savunmuştur.  Reşat Nuri bu eserin de eğitimin önemine vurgulamış,  diğer eserlerinde de olduğu gibi cehalet, gericilik ve taassubun zararlarını göstermeyi de amaçlamıştır. Toplumun gelişmesini ve kurtuluşunu laik ve çağdaş eğitimde gören yazar,  sosyal yönünün ağır bastığı bu romanını o çağda moda olan memleketçilik düşüncesi etrafında ele almaktadır.   Çalıkuşu adlı romanındaki kadın öğretmen ve aydın tipi yerine bu romanda erkek aydın ve öğretmen tipini ana karakter yapan Reşat Nuri, bu romanında da bir kasabadaki yetim kalan ve çete kuran çocukları eğitmek iki köy arasında süregelen kan davasını bitirmek amacında olan bir öğretmenin mücadelesini dile getirmiştir.  

 

 

KONUSU:

Romanda Kurtuluş savaşı yılarında Aşağı Sazan ve Yukarı Sazan köyleri arasında süregelen kan davasını sona erdirmeye çalışan, çete haline gelen kimsesiz çocukları eğitmeyi amaçlayan  Ömer’in hikâyesi konu edilmektedir.

KARAKTER KADROSU:

Ömer: Anne ve babasını küçük yaşta kaybetmiş, işgal yurtlarında şehir şehir dolaşmak zorunda kalmış yurtlarda büyümüş ve öğretmen olmuştur. İdealist, çalışkan, vatansever bir öğretmendir. İki köy arasındaki kan davasını bitirmiştir.

Murat Bey: Ömer’in askerden arkadaşıdır. Bozova da mühendis olarak çalışır. Ömer’in Bozova’da kalması, Yukarı Sazan’a öğretmen olarak gitmesinde Murat Bey’in etkisi büyüktür.

Müslim: Şaki olarak anılan çetenin lideridir. Müslim, Ömer’le Yukarı Sazan’a gittikten sonra onun en büyük yardımcısı olmuştur.

ÖZET:

Kurtuluş Savaşı öncesindeki savaş yıllarında annesi ve babasını kaybettiği için yetim ve kimsesiz bir çocuk olan Ömer, işgaller ve yurda giren düşmanlar yüzünden diyar diyar kaçıp dolaşmış en sonunda Çocuk Esirgeme Kurumuna girerek sıcak bir aş bulmuştur.

Çocuk Esirgeme Kurumunda yetişen Ömer yatılı okullarda okuyarak öğretmen olmayı da başarmıştır. Fakat öğretmenlik yaparken Kurtuluş Savaşı çıkmış, Ömer yedek subay olarak askere alınmıştır.  Askere giderken yolu Bozova’ya düşmüş ve orada bir kız görmüştür. askerlikten sağ gelirse Bozova’ya gelemeye ve öğretmenliğini de burada yapmaya karar vermiştir.

Askere giden Ömer ve İstiklal Muharebesi’nde teğmen olarak görev yapmış yılları cephelerde geçmiştir. Savaş bitmiş ve Ömer terhis olup trene bindiğinde yıllar önce Bozova’da gördüğü küçük bir kızı hatırlar. O kızı tekrar görmek ümidiyle Bozova’da iner ancak kızı bulamaz. Fakat burada cephede tanıştığı Deli Murat lakaplı bir mühendis arkadaşı ile karşılaşır. Cepheye gitmeden kendi kendine verdiği sözü hatırlayan Murat burada yaşamaya başlar. Zaten gideceği bir yeri yanına varacağı hiçbir akrabası da yoktur. Bu yüzden Bozova’nın bir köyünde öğretmenlik yapmak için bakanlığa başvurmuştur. Murat Bey de Ömer’in Bozova’da kalması ve tayininin Aşağı Sazan Köyüne yapılması için çok yardımcı olmuştur.

 Kısa bir süre içinde talebi kabul edilmiş Ömer’in tayini Bozova’nın Aşağı Sazan köyüne yapılmıştır.

Ömer, bu nedenle Aşağı Sazan köyüne gelerek kendine kalacak bir yer bulur ve okulu ziyaret eder. Aşağı Sazan Köyüne geldiği günün gecesinde garip bir olay olmuştur. Daha geldiği ilk akşam bir soygun olayı olmuş ve soygunu sokak çocuklarının yaptığı anlaşılmış ve bu sokak çocukları da hemen yakalanmışlardır. Fakat yakalanan bu çocuklar Yukarı Sazan köyünün gençleridir.

 

Ömer bu olay sayesinde Aşağı ve Yukarı Sazan Köyleri arasında bir kan davasının olduğunu da öğrenmiş olur. Bu iki köy arasında yaşanan olaylar Ömer’i de içine çeker. Ömer on üç çocuktan oluşan bu eşkıya çetesini topluma kazandırmak için çalışmalara başlar.  

Köyde bu çocukların okuması için okul yaptırtır. Bu çocuklar okumaya başlamış ama bu çocuklar ile köylülerin yıldızları bir türlü barışmamaktadır.  Hatta köylüler arasında bu okula karşı olanlar da vardır. Yapılan şikâyetler sonrasında Maarif Müdürü Okulu kapatır ve çocukların iyi eğitim alması için onları köyden alarak Bozova’ya getirir.

Mühendis Murat Bey ise Yukarı Sazan’ın tanıtmak için uğraşmakta ve bu köye yardım gelmesi için gayret etmektedir.  . Aşağı Sazan ise sel ile uğraşmaktadır. Aşağı Sazan’ı selden kurtarmak için Ömer ve birkaç Yukarı Sazanlı köyün yardıma gelirler. Suyun yönünü değiştirmek için bir kayalık patlatılır ama bu esnada iki köyden de ölenler insanlar olmuştur. Kayalık patlatılınca köy sel baskınlarında kurtulmuş olur ama ölenlerin yüzünden ortak bir acı da oluşmuştur. Bu ortak acı ve yardımlaşma sayesinde iki köyün arasındaki kan davası da bitmiş olur.

TÜM ESERLERİ İÇİN TIKLAYIN

https://edebiyatvesanatakademisi.com/writer/resat-nuri-guntekin

Reşat Nuri Güntekin Hayatı Edebi kişiliği Eserleri

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar