ŞİRİNLİK MUSKASI

21.09.2023

 

ŞİRİNLİK MUSKASI

Sevdikleri tarafından sevilmediğini düşünmeye başlayan, birilerine kolay yoldan sevimli gözükmeye çalışan,  insanlara şirin gözükmek isteyen, büyüye ve muskaya inanan kişilerin yazdırdıkları muskalardır.

Şirinlik muskası yazdırmak veya üzerinde taşımak diğer insanlar tarafından sevilmeyi saygı duyulmayı, itibar görmeyi amaçlayanların başvurduğu bir yoldur. Şirinlik muskası takanlar, sevilmek istediği kişilerin sevgilerini kazanacaklarını, itibarlarının artacağını, diğer insanlardan daha etkili , daha değerli gözükeceklerini, sohbetlerinin dinleneceğini vb düşünürler. Bu muskaları yazan medyumlar üfürükçüler vb de zaten bunların olacağını iddia eder.

Şirinlik muskasını edinenler daha önce kendisini sevemeyen kişilerin kendilerini sevemeye başlayacağına inanır. Üfürükçülere göre “Şirinlik tılsımı, kişinin derdine göre yapılır. Muskada kullanılan her bir sözcüğün anlamı, ilmi manası vardır. Bunları bilmek, sadece işinin ehli olan kişilere özgüdür. Yapılan muska, karşı tarafın çamaşırlarına, yemeklerine veya başka özel eşyalarının içine konur. “

Şirinlik muskası yazma işinin çok eski devrilere dayandığı bilinir.  Eski devrilerde "padişah katına sıkça gidenlerin “ padişaha şirin gözükmek amaçlı olsa gerek “ şirinlik muskası” takmaya ihtiyaç duydukları bilinmektedir.

Şirinlik muskasının özellikle sıcak ve güneşli günlerde, aydınlık vakitlerde “ şeref-i afitab “ zamanlarında[1] yazılaması gerektiği gibi bir inancın olduğu da anlaşılır. Bı muskalar muskayı yazdıranın boynunda taşınacağı gibi şirin gözükülmek istenilen insanların kullandıkları eşyaların içine gizlice saklanıldığı da ortaya çıkar.

Şirinlik muskaları Arapça yazılar ve rakamlarla yazılır. Güya her yazı harf veya rakamın gizli güçleri ve sırları vardır. Bu noktadan hareketle Divan şiirinde sevgilinin yüzü, yüzündeki ince tüyler yani hatlar, hat yazısı ile tevriyeli olarak mushafa veya şirinlik muskasına benzetilir.  Sevgilinin yüzündeki tüyler aşığı kendine çeken sırlı anlamları olan rakamlara harfler olarak gözükür.  ( bkz Mushaf Nedir Mushaf Hat ve Sevgilinin Yüzü  ) “Divan şiirindeki kadın ve erkek sevgililerin yüzlerindeki ince tüyler şairlere hat kelimesinin anlamından da hareketle sûre ve âyetleri hatırlatır.  Sevgilinin yüzündeki ifadeyi okumak ve anlamak, ayetleri ve sureleri okumak ve anlamak gibidir. Hatta daha da değerlidir.   Şairler hat kelimesini sevgilinin yanağındaki tüyler ile hattatlıkta kullanılan yazı manasına da gelecek şekilde  tevriyeli kullanırlar. Yani sevgilinin ayva tüyleri yüzün üzerine yazılmış yazılara da benzetilir.”[2]

  • Hattın ki tılsım etti lebin dairesine
  • Şirinlik için müşg –i efsûn yazar iy dost Ahmet Paşa
  • Ey sevgili, yüzünde çıkan ince tüyler ağzının etrafına tılsım yapmış. Bu ayva tüyleri sanki şirinlik muskası yazmış.
  • Rûyunda la’li üzre hatt-ı müşg –bâr
  • Şirinlik yazar şeref-i âfitâbda   Baki
  • Hat u ruhsârın için fâl edicek mushaftan
  • Âyet-i nûr ile bir safhada cem‘ oldı Duhân    [Nev‘î]) 
  • Mushafta kadd ü zülf ü dehânın mı gördü kim
  • Dil- tıflı okuduğı elif-lâm-mîmdür                    [Ahmed Paşa])

KAYNAKÇA 

0

0

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar