Sirk Köpeği Konusu Hakkında Özeti Jack London’

23.07.2020
 Sirk Köpeği Konusu Hakkında Özeti  Jack London’



 

Yazıda, Sirk Köpeği “  adlı roman ve Jack London hakkında bilgiler, eserin özeti,   konusu, ana fikri,   kahramanları, olay örgüsü,  yazarı,  “ Sirk Köpeği " adlı eserin şahıs kadrosu    Jack London’un  hayatı,  “  eserden alıntılar yer alır.  Eser hakkında yorumlar,  romanın anlatım tekniği, yazarın bakış açısı, romanın tekniği, romanın türü, çevrildiği diller, eserin basım yılı, basım hikâyesi, yazar ve eseri arasındaki, eserle yazarın biyografisi arasındaki alakalar incelenmiştir.

Sirk Köpeği Jack London’

  Sirk Köpeği adlı roman Amerikalı yazar Jack London’ın (1876-1916)  çocuk edebiyatı klasikleri arasında giren çocuklar için yazdığı bir romanıdır.  Roman Türkçeye Sevginin Katıksızı adı ile de çevrilmiş Jack London’un ölümünden sonra yayımlanan bu roman  Türkiye’de de çok sevilmiştir.

Jack London, henüz genç bir yazar, akıl almaz bir maceraperest olarak yaşadığı 1896 ile 1899 yılları arasındaki günlerde Alaska' da altın bulundu haberi ile kutup soğuklarının hâkim olduğu Klondike’ye gitmişti.  Altın bulma sevdası ile madencilerin arasında kalmış, aylarca ancak ve ancak köpeklerin dayanabildiği soğuklarda köpeklerin çekebildiği kızakların üzerinde oradan oraya taşınarak yaşamıştı. Jack London, bu süreç içerisinde köpeklerin hayatları ile ilgili sınırsız izlenimler edilmişti.  Köpekleri çok sevdiği anlaşılan, köpekler ile ilgili pek çok izlenime, anılara, gözleme ve bilgiye sahip olan Jack London;  Vahşetin Çağrısı ,Beyaz Diş , Bir Kuzey Macerası ve Ateş Yakmak gibi roman ve öykülerinde köpeklere çok geniş yer vermiştir. Hatta bu eserlerinin bir çoğunun ana kahramanı köpektir.

Sirk Köpeği adlı romanında da Jack London köpeklerden söz etmektedir. Roman iki kardeş köpeğin henüz yavru iken bir birlerinden ayrılmaları ve tekrar bir araya gelmek için çabalamaları konusuna dayanır. Yazarın köpekler konulu romanlarında eziyet gören köpeklere karşı duyulan acıma hissi şiddetli bir şekilde hissedilir.

Michael’ın yolu kendisini bulan bir kamarot ile kesişmiş ve roman Michael’ın ağzından ve bakış açısından anlatılmıştır. .Roman bu köpeğin ağzından kopeğin diğer hayvanlarla ve insanlarla ilişkilerini mantıklı ve gerçekçi bir şekilde dile getirmiştir. 

 ROMANIN ÖZETİ

Jerry ve Michael ,İrlanda Terier’ cinsi iki kardeş köpektir. Bu yavru köpekler feryatlar içinde bir birlerinden ayırtılarak farklı kişilerin eline geçer. Jerry ve Michael’ın sahiplerinin ikisi de denizcidir.

Michael’in ilk sahibi olan kamarot ona çok iyi davranmış ama bir gün bu kamarot hastalanmış köpeğini bir terbiye okuluna satmak zorunda kalmıştır. Michael’in yeni sahipleri olan hayvan terbiyecileri onun sırtından para kazanmayı amaçlan acımasız insanlardır. Yeni sahibi ona bir sürü eziyetler ederek onu bir sirk köpeği olarak yetiştirmeye başlar. Michael’in sahibi ona birçok sirk numarası öğretip onu yüksek bir fiyata satıp bir para kazanmayı düşünmektedir.  Bu acımasız adamın elinde çok acı işkenceler gören Michael, gösterilen her numarayı kısa zamanda öğrenir. Fakat bu numaraları öğrenene kadar da pek çok işkence görmüştür.

Sirkten sirke gezen maceradan maceraya koşan Michael içindeki sevgiyi kaybetmemek için uğraşmakta diğer yandan da ailesini bulmayı ummaktadır.  Fakat bu köpek acımasız sirk terbiyecisinden gördüğü zulümler sonrasında ve gerçek sahibini arayıp bulmak güdüsü ile aniden saldırganlaşır. Hatta hayvan terbiyecisi ve izleyicilere de saldırıp kaçıverir. Üstelik eski sahibini de bulmuş, kardeşi ile de kavuşmak umuduna kapılmıştır.

 

 İLGİLİ LİNKLERİMİZ

 

Martın Eden ve Özeti Jack London

Vahşetin Çağrısı ve Özeti Jack London

Demiryolu Serserileri Romanı Ve Özeti Jack London

Demir Ökçe Romanı Hakkında ve Özeti Jack London

Uçurum İnsanları Konusu ve Jack London Hakkında

Beyaz Diş Hakkında Konu Özet İnceleme Jack London

Denizin Çağrısı Hakkında Konu Özet İnceleme Jack London

Bir Kuzey Macerası

Deniz Kurdu Hakkında Konu Özet İnceleme Jack London

Yıldız Gezgini Hakkında Konu Özet İnceleme Jack London

Ademden Önce Hakkında Konu Özet İnceleme Jack London

Midas’in Müritleri Öyküler ve Özetleri Jack London

Ateş Yakmak Öyküsü Hakkında Özet İnceleme Jack London

Jack London Kızıl Veba Romanı Hakkında ve Özeti

Sirk Köpeği Konusu Hakkında Özeti Jack London’

 

0

0

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar