Unutulan Adlı Öyküsü Oğuz Atay Hakkında

04.05.2020

 Unutulan Adlı Öyküsü Oğuz Atay Hakkında

 

 

Unutulan Adlı Öyküsü Oğuz Atay Hakkında

 

Unutulan adlı öykü Oğuz Atay’ın ilk baskısı 1975 yılında yapılan Korkuyu Beklerken (1975 ) adlı öykü kitabındaki ikinci öyküsü olmaktadır.  Yazarın bu öyküsü biraz da gotik özellikler taşıyan sıra dışı bir konuyu işlediği sıra dışı bir öyküsü olmaktadır.

Roman ve öykülerinde ben merkezli bir anlatımı tercih eden Oğuz Atay eleştirmenleri Post modern olarak değerlendirdiği bir romancı ve öykücüdür.

Marksist ve Sosyalist düşünceler taşıyan, fakülte yıllarında kız arkadaşı olmayan sevemediği bir bölüm olan mimarlık bölümünden mezun olan  Oğuz Atay roman ve öykülerinde genellikle, çağından, ortamlarından, düzenden, devletten, hükümetten, kendi öz yaşamından memnun olmayan düşünceler taşımış, roman ve öykü karakterlerin de bunları yaşatmıştır. Oğuz Atay , sosyalist düşüncelerine rağmen   bireysel sorunları öne çıkaran bir yazar olmuş, roman ve öykülerinde bireysel konular işlemiş;   büyük kentlerde yaşayan sorunlu bireylerin  “yalnızlığı, toplumdan kopuşları ve toplumsal ahlaka, kalıplaşmış düşüncelere yabancılaşan, tutunamayan bireylerin iç dünyasını “  anlatmıştır.

Yazarın bu öyküsünde de uyumsuzluk, mutsuzluk, yalnızlık, korku vb üzerinde en çok durulan içsel sorunlar olarak karşımıza çıkmaktadır. Gündelik hayatın tek düze eziyetleri içinde boğulan, sönüp ufalanıp giden hayat imajı yazarın bu öyküsündeki ana tema olarak belirmiştir.

 Hikaye, dünya işlerine dalarak ananesini babasını hatta tavan arasında intihar eden kocasını dahi unutan bir kadının  eski kocasının cesedi ile tavan arasında karşılaşması kurgusu üzerine kurulmuştur.  

Öykünün Konusu

Hikayedeki kadın,  güncel sorunları nedeni ile geçmişini dahi unutan günlük işlere kendini kaptırıp için intihar etmiş olan kocasını dahi unutan sevgi ve vefa yoksunu, aşkı, sevgiyi hatta kocasını bile tavan arasında unutan bir kadının tavan arasında ölmüş kocasının cesedi ile rastlaşmasını anlatır.

Unutulan

Bir kadın eski kitaplara bakmak için evlerindeki tavan arasına çıkar. Elinde bir fener vardır. Tavan arasında bir torba görür ve yıllardır burada bekleyen torbayı açar. Bu torbanın içinde yıllarca beklemekten çürümüş olan eski elbiseleri ile ayakkabılarını görmüştür. Bu ayakkabılardan bir tanesini giyerek tavan arasında kalan eski resimlerin yanına gider.

Bu eski resimlerin içinde anne ve babasının da resimleri vardır. Resimlere bakarken eski günlerini anar. Annesi ve babasının kendisini bir türlü anlamadıklarını düşünürken onları çok özlediğini de fark eder.  Sonra annesini n ve babasının resimlerini yan yana koyar. Oysaki annesi ve bası yaşadıkları hayatta yan yana bir durmayı istememişlerdir. Hatta o nedenle de mezarları bile yan yana olmamıştır.

Kadın,  diğer resimlere de bakar. Bu arada eski kocasının da resmini görmüştür. Eski kocasının resmini görünce kitap sandığı da aklına gelir.  Bu defa kitap sandığını da aramaya başlar ama kitap sandığının olduğu tarafta ürkütücü karaltılar da görmüştür. Sandığa doğru ürke ürke geldiğinde kitap sandığının yanındaki karaltının eski kocası olduğunu görmüştür.

Eski kocası, sağ elinde bir tabanca ile ona bakmaktadır. Birden eski kocasının onu öldürüp öldürmediğini düşünmeye başlamıştır.  Oysaki eski kocasıyla kavga etmiş, eski kocası tavan arasına çıkarken kadın da evi terk edip gitmiştir.

Kadın o gün eve yalnız dönmüş ama geçim sıkıntısı,  ev işleri babası ile annesinin ölümü,  gündelik telaş, mutsuz insanlarla uğraşma gibi nedenlerle kocasını tavan arasında unuttuğunu anımsar.  Eski kocası elinde tabanca ile burada kalmış ve ölmüştür.  Oysaki o eski kocasının tavan arasından çıkıp bir daha gelmediğini düşünmüştür.

Kadın ölmüş olan eski kocasının cesedini incelemeye başlar.  Anlaşılan o ki  eski kocası kafasına kurşun sıkıp intihar etmiş ve orada ölüp kalmıştır. Şimdi ise eski kocasının kurşunla deldiği kafatasının içinden böcekler girip çıkmaktadır. Hamam böcekleri beyninin içine girmiş ve beynini bitirmişlerdir.

Kadın bir anda eski kocasını çok ihmal ettiğini, onu çok yalnız bıraktığını hatta intihar etmesine bile neden olduğunu düşünmeye başlar. O sırada yeni kocası ona aşağıdan seslenmiş ve kadın da yeni kocasına cevap vermek zorunda kalmıştır.

İLGİLİ LİNKLERİMİZ

·         Oğuz Atay Edebi Kişiliği Eserleri ve Konuları

·         Oğuz Atay " Tutunamayanlar " Roman Özeti ve İnceleme

·         Bir Bilim Adamının Romanı Oğuz Atay

·         Oğuz Atay'ın Bir Bilim Adamının Romanı Hakkında

·         ÇOK DEĞERLİ BİR BAŞUCU KİTABI: "BİR BİLİM ADAMININ ROMANI"

·         Tehlikeli Oyunlar Hakkında Konu Özet Analizi Oğuz Atay

·         Korkuyu Beklerken Öyküsü ve Oguz Atay Hakkında

·         Tahta At Adlı Öyküsü Oğuz Atay Hakkında

·         KELİMELER VE OĞUZ ATAY

·         Unutulan Adlı Öyküsü Oğuz Atay Hakkında

·         Oğuz Atay’ın Bir Mektup Öyküsü İnceleme ve Özeti

·         Ne Evet Ne Hayır Adlı Öyküsü ve Oğuz Atay Hakkında

 

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar