Vâv Harfi
Arapça ve Osmanlıca yazılışı: Vâv: و
Vâv ( و ) harfi Osmanlı alfabesinin yirmi dokuzuncu harfi olmaktadır. Arap alfabesinde kısa sesliler harf olarak yazılmadığından sadece uzun okunan â- î ve û sesleri yer alır. Vâv ( و ) harfi Arap alfabesinde o, ö, u, ü yuvarlak sesli harfleri bulunmadığı için Osmanlı alfabesinde hem v harfini hem de o, ö, u, ü yuvarlak seslilerin yerine kullanılmaktadır.
Dil bilimcilerinin tespitine göre Vâv ( و ) harfi Fenike alfabesi kökenlidir ve hiç değişmeden Hami- Sami dillerine ( Ârâmî, İbrânî ve Arap alfabesine ) geçmiştir. “Fenike dilinde vav “çivi, kama, gemi direği, desteği” demektir. “ [1]
Vâv harfi İslam ve Osmanlı kültüründe önemli kabul edilmiş hattatlar vav harfinin yazılımına özel önem atfetmişlerdir. Kimi söylencelere göre Hızır Aleyhisselam vav harfinin önünde namaz kılmıştır. Tezhibciler vav harflerinin ucuna Allah’ı c.c. sembolize eden lale motifini eklemişlerdir. Vav harfi aynı zamanda Allah’ın birliğini ifade etmektedir. Vav harfi kâinatın kendisi kabul edildiği gibi kul olmayı da sembolize etmektedir.
Vâv-ı Metruk Nedir
Arap alfabesi ile yazılan bazı Arapça ve Farsça kelimelerde bulunan bazı vav harfleri yazılır ama okunmaz. Örneğin hâ(v) ce, h(v)âhişger, Amr( u) kelimelerindeki vav yazılan ama okunmayan vav harfleridir. Bazı kelimelerde ise yazılmadığı halde vav harfi varmış gibi okunur. Dâv(û)d, tav ( û ) s, Kâv (u )s, gibi . Bu tip kelimelerde çift vav yazılması gerekirken tek vav harfi yazılmaktadır.
Yazılıp da okunmayan vav lara Vâv-ı Metruk denmektedir.
Harf-i Metruk Nedir
Vâv ( و ) harfi Osmanlı alfabesinde yirmi dokuzuncu harftir. Ebced hesabına göre de sayı değeri 6’dır.
Osmanlı alfabesinde yazılıp da okunmayan harflere Harf-i Metruk denmektedir. Metrûk sözcüğü “ Bırakılıp gidilmiş, kendi hâline bırakılmış, terk edilmiş “ anlamındadır.
KAYNAKÇA
[1] İSMAİL DURMUŞ ,” VÂV”, https://islamansiklopedisi.org.tr/vav