21.06.2019
ESERİN YAZARI KONUSU DÖNEMİ TÜRÜ HAKKINDA
Yaseminli Yuva Reşat Nuri Güntekin’in ilk baskısı 1956 yılında yapılmış olan birkaç hikayeden oluşan hikayelerini bir araya getirdiği Tanrı Misafiri adlı hikaye kitabı içinde olan bir öyküsüdür. Bu hikaye kitabında esere adını veren Tanrı Misafiri adlı öykü yanında Yaseminli Yuva, Bir istifa adlarındaki hikayelerden oluşur.
Yazarın Tanrı Misafiri adlı öykü kitabı yazarın, Sönmüş Yıldızlar, Leyla İle Mecnun, Olağan İşler adlı hikâye kitapları ile birlikte dört hikâye kitabından biridir.
Yazar hikâyelerinde de romanlarındakilere benzer konular işlemiş hikâyelerinde geri kalmışlık, ideal cumhuriyet aydınlarının memleketi kalkındırmak için katlanmak zorunda kaldıkları yobazlıkla, bağnazlıklar savaşları, aşk, macera, devletin eskiyen kurumlarına yapılan kara mizah türü ince eleştiriler, toplumun aksayan yönlerini traji komik bir şekilde ortaya koymak gibi konuları işlemiştir.
Tanrı Misafiri adlı öykü kitabında da yazar sosyal faydayı öne çıkarmış, şairlik görüntüsü altında kadınları aldatarak geneleve pazarlayan bir adamın elinden karısını kurtaran bir adamın planını anlatmıştır
Yaseminli Yuva Özeti
Hacı Fazıl Harp zengini bir adamdır. Evi her gece şairler yazarlar, müzisyenler ile dolup taşmaktadır. O gece Şair İnayet’i izlerken kumar oynamaktan hoşlanan Azize Hanım’ı elde etmek niyetindedir. Piyanist Rasim ise Müeyyet Bey’in eşi, Pakize Hanım’ı elde etmek istemektedir. Bu yüzden şair İnayet ile Piyanist Rasim bir birlikte bir plan yaparlar.
Şair İnayet Pakize Hanım’a sokularak sağdan soldan duyduğu beyitler ve acıklı hikayeler ile Pakize Hanım’ım ilgisini çekmeyi başarmıştır. Pakize Hanım şair İnayet’e iyice yaklaşırken , Müeyyet Bey, karısını baştan çıkarmaya çalışan üçüncü bir şahsın olduğunu anlamıştır.
Bir gün karısı Müeyyet Bey, “Gel bugünü boyayalım” diye konuşur. Bunun üzerine Müeyyet Bey başkasının ağzı ile konuşan karısına : “Pakize, sen, dürüst ve sade bir kadınsın… Bu zevzek şairaneliklerin altında ne çirkin hakikatler gizlendiğini bilmezsin. ‘Renksiz günleri boyamak ’ senin gözünü boyamak, beni yaldızlamak…” diye ikaz eder.Bunun üzerine de , inayet Seza’yi takip etmeye başlar.
Piyanist Rasim, Müeyyet’i bir vesile ile karısından ayırmaya ve paşanın kitaplarını göstermek bahanesi ile odaya götürüp Şair İnayet ile baş başa bırakıvermek planını kurmuştur. Bu plan iyice sarhoş olan İnayet ’in çok hoşuna gitmiştir. Nitekim Pakize Hanım niçin böyle bir tuzak hazırlanmış, , cuma günü uydurulan hikayedeki “Yaseminli yuva ” adı verilen yere Pakize hanım ile gidilip görülmesi planına bütün taraflar razı olmuştur. Bu karar verildikten sonra Şair İnayet, elindeki bir mektubu da Pakize Hanım’a vermiştir.
Karısını da izleyen Müeyyet Bey, eşine verilen bu mektubu ele geçirir ve Pakize Hanım’ın ağzı ile Şair İnayet’e aşk dolu bir mektup yazar. Bu mektupta “Cuma günü Yaseminli Yuva’da olacağını” da tekrar belirtir.
Cuma günü Pakize Hanım dışarı çıkıp Şair İnayet ve Piyanist Rasim ile buluşmaya gidecekken Müeyyet Bey eve gelerek “Bugün canım seninle gezmek istiyor” der. Üstelik Müeyyet Bey karısına o gün çok şairine sözler söylemiş ve ona çok güzel de bir hikaye anlatarak en sonunda Pakize Hanım’ı ikna etmeyi başarmıştır. En sonunda Pakize Hanım Şair İnayet ve Piyanist Rasim’e verdiği söze rağmen kocası ile gezmeye karar verir.
Müeyyet Bey eşini alıp şair İnayet ’in de devamlı müşterisi olduğu Ermeni bir kadının işlettiği genel eve götürür. Burası înayet’in ‘Yaseminli Yuva” olarak adlandırdığı ve Pakize Hanım’ı getireceği yerdir.
Müeyyet Bey eşini bu randevu evindeki bir odaya sokar ve içerde beklemesini söyler. Daha sonra Müeyyet Bey, Yaseminli Yuva’nın sahibi Madam Kolyopi ile biraz konuştuktan sonra Madam’a biraz para verir. Daha sonra eşi Pakize Hanım’ın yanına gelerek ikisi birlikte yan odadaki konuşmaları dinlemeye başlarlar. Dinlemeye aldıkları odada Madam kalyopi ile Şair İnayet konuşmaktadır.
Bu konuşmalardan şunlar anlaşılmaktadır. Şair İnayet ağına düşürdüğü kadınları buraya getirmekte, karşılığında ise Madam Kalyopi’den de para almaktadır. Kısaca şair İnayet kadınları kandırarak geneleve satan ahlaksız bir adamın tekidir. Pakize Hanım bütün gerçeği anlayarak , “Beni bu kirli yerden kaçır Müeyyet!…” diye yalvarır.
TÜM ESERLERİ İÇİN TIKLAYIN
https://edebiyatvesanatakademisi.com/writer/resat-nuri-guntekin
Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın