Abdurrahim Karakoç Hayatı Edebi Kişiliği

12.09.2011
Abdurrahim Karakoç Hayatı Edebi Kişiliği

 

 

 

 

 7 Nisan 1932 tarihinde Kahramanmaraş ili, Elbistan ilçesine bağlı Ekinözü (Cela) köyünde dünyaya geldi. Küçük yaşlarda şiire merak sarmıştır.

Şairin şairlik merakı ailesinden gelmektedir. Şair pek çok şair yetiştirmiş bir aileden gelmektedir.  Çünkü dedesi, babası ve kardeşleri de Şairdir. [1]Karakoçoğluları adlı sülaleden gelen Dedesi, Mehmet Efendi de ozan nitelikli biridir. Annesi Fatma Hanım’da Balcı Fakı adı ile bilinen şiire ve şairliğe meyilli bir kadındır. Babası Ümmet Karakoç ise Ekinözü köyünden İstiklal savaşlarına ve Maraş’ın Fransız işgaline karşı savaşmış bir köylü ve çiftçidir. Abdürrahim Karakoç’un dedesi ve babası Ekinözü köyünde yaşayan diğer insanlara göre biraz daha varlıklı bir ailedir.

 Karakoçlar beşkardeştir ve hepsi de şairdir. [2]Abdürrahim Karakoç’un ağabeyi ve kendisinden iki yaş büyük olan şair Bahattin Karakoç da çok tanınmış bir şairdir ve ailenin en büyük çocuğudur. ( bkz   Bahattin Karakoç Hayatı Edebi Kişiliği ve Eserleri) Abdürrahim ve Bahattin Karakoç’un küçüğü olan  Ertuğrul Karakoç’ta MEB ‘den müfettiş olarak emekli olan bir şair olmaktadır.

Çocukluk yılları kıtlıklar yoksulluklar için de doğduğu yer olan Elbistan ilçesine bağlı Ekinözü(Cel köyünde geçmiştir. İlkokulu bu köydeki Celâ İlkokulu’nda okuyan şair ailesinden gelen bir içgüdü ve telkin ile şiire merak salmıştır. 1944 yılında köyündeki okuldan mezun olur. [3] Fakat öğrenimini devam ettirememiş ailesinin işlerine yarım etmiş, köyünde uzun yıllar çiftçilik yaptıktan sonra Elbistan’a gelmiştir. Bir süre de marangozluk yaptıktan sonra[4] gittiği askerlik hizmetini 1953 yılında tamamlar.

Fakat askerlik görevi sırasında paratifo hastalığına yakalanmış [5]bu moral çöküntüsü içinde iken

Küçük yaşlardan itibaren yazmaya iki kitap olacak hacme ulaşan eski şiirlerini beğenmeyip yakmıştır.  

1958 yılında kendi köyü olan Ekinözü ( eski adı Cela) köyü belediyelik olunca, açılan sınava girerek belediye mesul muhasibi vazifesi le işe başlamış, bu görevini 23 sene boyunca sürdürmüştür.  

Kendi tabiri ile” hamlık dönemi şiirleri “ olan bu şiirlerini yaktıktan sonraki 1958 yılından itibaren yazdığı yeni şiirlerinden oluşan ilk şiir kitabını 'Hasan’a Mektuplar' ismi altında 1964 yılında bastırır. Hasan’a Mektuplar kitabının ilk baskısı 10.000 adet olmuştur. FEDAİ yayınları arasında çıkan bu eser kısa zamanda tükenmiş ve 2. baskısı yine 10.000 adet olarak basılmıştır. [6]

1964 yılında Pakize Akın Hanım ile evlenir. Bu evliliğinden, Mihriban, Türk İslam ve Enderhan adını verdiği oğulları dünyaya gelir. 1981 yılı Mart ayında emekli olur. Emekli olduktan sonra da başka hiçbir iş ile iştigal etmez.  Emekli olduktan sonra 1984 Ekim ayında çocuklarının eğitimi için

Ankara, Sincan’a yerleşmiştir. Ölümüne kadar da Ankara ‘da ikamet edecektir.

1985 yılından sonra  gazetecilik yapmaya başlamıştır. 1985 senesinde gazeteciliğe başlamış, Yeni Ufuk, Yeni Düşünce, Yeni Hafta ve Gündüz gazetelerinde yazı ve şiirleri çıkmıştır. Büyük Birlik Partisi ve Muhsin Yazıcıoğlu’na destek vererek bir ara politikaya girmiş ve ayrılmıştır.

Niçin girip, niçin ayrıldığını bir röportajda şöyle cevaplandırır:  “Allah rızası için girmiştim, Allah rızası için ayrıldım. “

Çeşitli radyo ve televizyon programlarına katılan Karakoç'un şiirlerini ve şiir hakkındaki görüşlerini  bu tür platformlarda da dile getirmiştir. Karakoç'un politik taşlamaları kadar sevgi şiirleri de hemen her kesimde yankı bulmakta ve birçok sanatçı tarafından bestelenmekte ve okunmaktadır.

'Hasana Mektuplar' adlı eserinin yoğun ilgi görmesinden sonra  yazdığı şiirlerini "Akıl Karaya Vurdu", "Vur Emri", "Beşinci Mevsim", "Suları Islatamadım", "Kan Yazısı", "Gök Çekimi", "Dosta Doğru" ile sohbet, mektup ve röportajlardan oluşan "Çobandan Mektuplar" adlı kitaplarda yayımlamış ve  bu kitaplardan bazıları yaklaşık 20 baskı yapmıştır. [7]

2000 yılından itibaren Akit gazetesinde mizah ve hiciv türündeki köşe yazıları çıkar. Hiciv ve taşlamaları nedeni ile hakkında otuza yakın dava açılır. Tüm bu davalara avukat tutmadan girmiş, kendi kendisini savunmuş ve hepsinden de beraat etmiştir.

2012 yılında ciğerlerindeki enfeksiyon nedeniyle bir süre Konya'da tedavi gören sanatçı 7 Haziran 2012 tarihinde Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi hastanesinde yoğun bakımda iken hayatını kaybetmiştir, [8]

Devlet Erkânından pek çok kişinin katıldığı bir merasimden sonra “Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ricası ile Kocatepe Camii'nde kılınmış ve cenaze namazının ardından Karakoç'un naaşı  BBP'nin merhum genel başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nun da defnedildiği Taceddin Dergahı'nda toprağa verilmek istenmiş [9] ancak Ankara'nın Keçiören ilçesi Bağlum Mezarlığı'na Şeyh Abdülhâkim Arvasî Türbesi’nin yanında defnedilmiştir. 

Karakoç'un politik taşlamaları kadar sevgi şiirleri de birçok sanatçı tarafından bestelenmekte ve okunmaktadır.

ABDURRAHİM KARAKOÇ KÜLTÜR MERKEZİ

Şairin ölümünden sonra Bahçelievler Belediyesi, inşa ettiği Kültür Merkezine şairin adı verilmiştir. 2011 yılında faaliyete geçen Yenibosna Kültür Merkezi’nde 200 kapasiteli salon ve 50 kişilik iki cep sinema salonu bulunmaktadır. [10]

EDEBİ KİŞİLİĞİ

 Şiirlerinde fesatlar, fırsatçılar dalkavuklar, kurnazlar, dolandırıcılar, üçkâğıtçılar ve görevini kötüye kullanan devlet adamlarına takındığı ayıplayan konuları oldukça sık işlemiştir. Geçmişe özlem, gelecek kaygısı, toplumun bozulan değer yargıları, adaletsizlik, fakir zengin uçurumları, siyaset, kültürel yozlaşma, dinî, ahlaki, hamasî konular şiirlerinde en sık dile gelen düşünceler olmaktadır.

Daha çok taşlamalar şeklinde yazılmış hicivleri;  toplumsal, kültürel, ahlaki yozlaşmayı dile getiren taşlamaları ile dikkat çekti. “27 Mayıs Darbesi, zinde güçler, demokrasi maskaralığı ve haksızlıklar hiciv şiirlerini besledi.”

Şiirlerinde işlediği bu konular yüzünden hakkında 30’a yakın dava açıldı. Hepsinden de beraat etti. Avukat tutmadı, hep kendi kendini savundu. Hiçbir iktidarla da barışık olmayarak duygulu ve coşkulu bir vatansever olarak hepsine cephe aldı.

Şiirlerinde insan, dürüstlük, doğruluk, erdem konularına değinmiş, vatan ve millet sevgisi başlıca temalarından biri olmuştur.

30 yılı aşkın bir zaman içinde kitapları baskı üstüne baskı yenilemiştir.  Bilhassa VUR EMRI adlı kitap günümüz Ozanlarının hiç birisine nasip olmayan bir ilgi görmüş şiirleri  halk tarafından çok sevilmiştir. 
 

KENDİ DİLİNDEN, KENDİ TARİFİ

'Ebedî kudretin tek sahibinden alınan emir üzerine 1932 yılında dünyaya gelmişim. Çocukluğum şöyle-böyle geçti. Kıt imkânlara, kıtlık yıllarına rağmen hâlâ o günleri özlerim. Birçok kimseye o yılları anlatsam, 'Özlenecek neresi var? ' diyebilirler, amma ben hep çocukluk yıllarımı sevdim. Şiir yazmaya küçük yaşlarda başladım. Zaten bizim oralarda her genç şiir yazar. Bu tutku başka bir meşgalenin veya işin olmayışından kaynaklanıyor gibime geliyor. Ben de avareydim, boşluğumu şiirle doldurmaya çalıştım.

Benimle şiire başlayanlar yalnızlıktan, yardımsızlıktan dökülüp gittiler.

Bana gelince:Sağolsunlar, iktidarların ve muhalefetin irikıyım politikacıları, ihtilal cuntacıları, 'bilimsel' cüppeliler, entellektüel züppeler, millî soyguncular, sosyete parazitleri, sermaye sülükleri, zulüm-işkence makineleri, adalet katleden hukukçular, dalkavuklar, üçkâğıtçılar v.s. hep bana yardımcı oldular. Şiir malzememi veren onlar, öfkemi bileyen onlar oldular. Yardımlarını inkâr etmiyorum, fakat teşekkür de etmiyorum.

Dinsizlerin değil, din düşmanlarının, yani İslâm düşmanlarının da az yardımı olmadı. Bir bakıma dinî duygularımın kuvvetlenmesine vesile oldular.

En uygun zamanda yaşadığıma inanıyorum. Yardımcılarım (!) var oldukları sürece yazmaya devam edeceğim. Allah (cc) kısmet ederse...'[11]

Evli ve 3 çocuk babasıdır.1984 Ekim ayından bu yana Ankara 'da ikamet ediyor. Şu anda hiç bir siyasi kuruluş, hiçbir mesleki dernek üyesi değildir. Hakkın yanında olanları sözleriyle desteklese de, şahısları övmek, beğenmeyince sövmek gibi basitliği kabul etmemektedir.

Yemini var, yazabildiği müddetçe yazacak. Kim bilir nereye ve ne zamana kadar...

 

Abdurrahim Karakoç Hayatı Edebi Kişiliği

ŞAİR ABDURRAHİM KARAKOÇ’UN ARDINDAN…

ABDURRAHİM KARAKOÇ'A

ABDURRAHİM KARAKOÇ’U YÂD EDERKEN

ÖLÜMÜNÜN 7. YILINDA ABDURRAHİM KARAKOÇ VE ŞAİRLİĞİ

Şiir Kitapları

Hasan'a Mektuplar (1965) , El Kulakta (1969) , Vur Emri (1973) , Kan Yazısı (1978) , Suları Islatamadım(1983) , Beşinci Mevsim(1985) , Dosta Doğru, Akıl Karaya Vurdu(1994) , Yasaklı Rüyalar(2000) , Gökçekimi(2000) , Gerdanlık-I(2000) , Gerdanlık-II(2002) , Gerdanlık-III(2005) ,Parmak İzi(2002) , 

Düşünce Yazıları, Çobandan Mektuplar(Deneme)


TÜM Şiirleri  İÇİN TIKLAYIN : https://edebiyatvesanatakademisi.com/category/abdurrahim-karakoc-siirleri/399
 

Şiirleri

KAYNAKÇA 

[1]ŞAHAMETTİN KUZUCULAR, https://edebiyatvesanatakademisi.com/post/bahattin-karakoc-hayati-edebi-kisiligi-ve-eserleri/74737

[2] Şair-yazar Abdurrahim Karakoç vefat etti". zaman.com.tr. 7 Haziran 2012. Erişim tarihi: 7 Haziran 2012..(

[3] DOÇ. DR. MACİT BALIK, http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/karakoc-abdurrahim

[4] DOÇ. DR. MACİT BALIK, http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/karakoc-abdurrahim

[5] DOÇ. DR. MACİT BALIK, http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/karakoc-abdurrahim

[6] https://tr.wikipedia.org/wiki/Abd%C3%BCrrahim_Karako%C3%A7

[7] Mehmet Sülün, Abdurrahim Karakoç, muhasebenet.net/abdurrahim_karakoc_hayati_siirleri.htm Erişim tarihi: 27 Haziran 2013..(

[8] Şair-yazar Abdurrahim Karakoç vefat etti". zaman.com.tr. 7 Haziran 2012. Erişim tarihi: 7 Haziran 2012.

[9] Şair-yazar Abdurrahim Karakoç vefat etti". zaman.com.tr. 7 Haziran 2012. Erişim tarihi: 7 Haziran 2012.

[10] https://www.bahcelievler.bel.tr/icerik/211/1254/abdurrahim-karakoc-kultur-merkezi.aspx

[11] https://www.antoloji.com/abdurrahim-karakoc/hayati/, son erişim 21-12-1012

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar