Ankara Ekspresi Konusu Özeti İnceleme ve Esat Mahmut Karakurt

15.04.2020




Ankara Ekspresi ve Esat Mahmut Karakurt

Ankara Ekspresi adlı casusluk ve macera romanı, bu tarz romanları ile ün yapmış olan Türk yazar Esat Mahmut Karakurt (İstanbul- 1902-1977 ’un bir romanıdır.

Ankara Ekspresi adlı romanın ilk baskısı ikinci dünya savaşının bitiminden bir yıl sonra 1946 yılında yapılmış filme de uyarlanan roman Esat Mahmut Karakurt’un en çok sevilen romanlarından birisi olmuştur.

Yönetmenliğini Muzaffer Arslan’ın yaptığı ve Esat Mahmut Karakurt’un aynı adlı romanından uyarlanan 1970 yapımı bu  Türk filminde başrolleri Ediz Hun ve Filiz Akın paylaşmıştır. ( bkz : https://www.sinematurk.com/film/1675-ankara-ekspresi

 Daha ziyade poisiye, ajan ve macera türlerinde romanlar yazan yazarın Aldatacağım, Ankara Ekspresi, Bir Kadın Kayboldu, Çölde Bir İstanbul Kızı, Dağları Bekleyen Kız, Erikler Çiçek Açtı, İlk ve Son, Kadın İsterse, Ölünceye Kadar, Ömrümün Tek Gecesi adlarında birçok romanı daha vardır.

 

Romanın Konusu

İkinci Dünya Savaşı sırasında Almanya, Türkiye'yi de ele geçirmek istemiş savaşa da dâhil olması yönünde ajan faaliyetlerine girmiştir. Fakat Türk Ajanı Seyfi ile Türk Pois teşkilatı bu çabaların farkına varmış ve Alman casusları ile mücadeleye girmiştir.


Romandaki  Şahıslar

 

Kur.Bnb.Seyfi Hüget:   Çok hırslı, kadınlara düşkün;  akıllı  ve tedbirli  iyi Türk ajanıdır.

Frolein Hilda Von Şrayder:   Alman milliyetçisi , atılgan, gözü pek, kurnaz  oı bir Alman casusu.

Albay Von Klinger: Alman İstihbaratının Türkiye şefi . Hayal dünyasında yaşayan bir Alman subayı.

Ludvig: İngiliz ve Fransız casusu İrma’yı evinde öldürdükten sonra , Türk polisi tarafından öldürülen Alman casusu.

Hafman:  İstanbul’a iş adamı kılığında gelen Alman casusu

Alman askerleri: “Münih” bulunan Türk istihbaratı tarafından sınır dışı edilen otuz Alman askeri.

 

Özet

Almanya ile Sovyetler Birliği 2.dünya savaşında Stalingrad muharebesi içindedir. Bu savaş Almanya için hayati önem taşımaktadır. Bu nedenle Almanya, Türkiye’yi de savaşa sokarak Sovyetleri Kafkaslar yönünde uğraştırmak bölünmek zorunda kalacak olan SSCB yi Stalingrad ‘da mağlup etmek istemektedir.

Fakat , Türkiye savaşa girmediği için Almanların bu planı derce dışı kalmaktadır.  Bu nedenle Almalar Türkiyeyi içten yıkmak ve  başa gelen yönetim ile Türkiyeyi Kafkas cephesinde savaşa sokmak için İstanbul'daki Alman sefarethanesinde planlar yapmaya başlarlar.

Bu vazife Albay Von Klinger’e verilmiştir.  Bu plana göre Alman İstihbaratı hükumet adamlarına bir darbe yapacak İstanbul ve Ankara'daki devlet adamları tevkif edilecek Alman yanlısı olacak olan hükumet de Sovyetlere savaş açacaktır. Bu amaçla,  Almanlar aralarında çok güzel bir kadın casusları olan Frolein Hilda’nın da olduğu en gözde elemanlarıyla İstanbul'a gelirler. 

 Bu planın kod adı ise ”Ankara Ekspresi” şifresidir. Plana göre Çankaya köşkü Alman kuvvetlerince sarıl ıp İsmet İnönü ve hükümet Quisling hükumeti kurmaya mecbur bırakılacak yönetim de Almanların eline geçmiş olacaktır.  

Fakat Türk istihbarat teşkilatı planı öğrenmiş, bu planı bozmak görevi de Bnb.Seyfi Hüget’e düşmüştür. Bnb.Seyfi Hüget, İngilizler hesabına da çalışan çifte bir ajandır ve  Bnb. Seyfi,  Irwine adındaki kadın bir casus ile de aşk yamaktadır. Irwine ile Alman casusu Yzb. Ludvig Kolman  bir yemekte buluşmuşlar, Ludvig Kolman  ise Irwine’yi öldürmüştür.  Fakat Ludvig Kolman  ‘ı takip eden Türk polisleri de cinayeti işleyen Ludvig Kolman’ı öldürmüştür.

Almanların baştan çıkarıcı bir güzelliğe sahip olan kadın ı casusu Frolein Hilda Von Şrayder,  Almanların bu gizli planını yürütmekle görevlidir. Seyfi Hüget ise bir iş adamı kılığına girerek Almanlara yaklaşmıştır. Seyfi’nin görevi Almanların planını bozmaktır.  Bu amaçla Seyfi, Hilda ile  Alman hastanesinde tanışmayı başarmıştır.  Çünkü Hilda bu hastanede doğum uzmanı kılığındadır.

Fakat Yzb.Kolman’ın öldürülmesinden sonra  Almanlar kendisini bir müteahhit olarak tanıtan Seyfi Hüget’ten şüphelenmeye başlarlar. Bunun üzerine Hilda Frolein,  Seyfi Bnbaşıyı kendi saflarına çekmekle görevlendirilir..


Fakat Hilde’nin çabaları Binbaşı Seyfi'yi kandırmaya yetmez. Bu sırada Türk istihbaratının himayesindeki bir İngiliz albayı Almanlar tarafından kaçırılır ve Bnb. Seyfi bu yüzden zor durumda kalmıştır.  Fakat Binbaşı Seyfi Almanların bir şileple Karadeniz üzerinden İstanbul'a bir çok asker ve ajan getirmekte olduğunu haber alıp bu şilebi basar. Bu şilebin içinde Hilda’da vardır. Seyfi Hilda’yı esir alıp Şilep ve askerleri Almanya’ya gönderir.  Kaçırılan İngiliz Albayın yerine Hilda’yı Almanlarla takasa zorlar.

Hilda , Bnb.Seyfi ‘nin yanında tutsak iken o gece bütün Alman casuslarının kaldığı depolar ve hastane  kuşatılmış ve  tüm Alman casusları ele geçirilmiştir.  Alman özel bir trene bindirilip sınırdaşı edilirler.

Fakat geçen sürede Hilda , Binbaşı Seyfi’ye aşık olmuş ama Hilda ile İngiliz Albayın takası  üzerinde de anlaşmaya varılmıştır.

Salıverilmeden önce Hilda, verilen emir gereği Bnb. Seyfi’yi öldürmek için onun evine gider; fakat onu öldürmek yerine Seyfi’ye olan aşkını ilan etmiş,  Seyfi de ona aşık olduğunu söylemiştir.  Fakat Bnb.Seyfi  onu trene bindirip göndermek zorundadır.  Hilda’nın bindiği tren garip bir şekilde küçük bir istasyonda durdurulmuş, trenden kaçırılan Hilda bir arabaya bindirilmiştir. Hilda arabayı süren kişiye silahı doğrultunca büyük bir şok ile sarsılır.

 

 

 

 

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar