ANTAKYA VE SELEUCİA PİERİA KENTLERİ EFSANESİ

19.02.2019

 
 
 HATAY EFSANELERİ ANTAKYA VE SELEUCİA  PİERİA KENTLERİN KURULMASI

İskender’in komutanlarından Antiokos oğlu Selefkos, Suriye Çukurova ve Fırat’ın doğusuna kadar uzanan bir devlet kurmuş,  devletine başkent yapmak için bir yer arıyordu.  

Uygun yer bulmak için yer arayan Selevkos, en büyük tanrısı olan Zeus'e dua ederek kendine yardım etmesini dilemişti. Bunun için de Zeus’a kurban kesip, ondan bir işaret bekledi.

Bu arada bir kartal gelip  Selevkos’un  kurban kestiği hayvanın  bir parçasını kaparak, deniz kenarına  doğru uçtu. Avını denizin kıyısında  bir tepe üzerine bırakan kartal, yeniden gelip kurbanın geri kalan diğer büyük parçasını Silpios dağının eteklerine ve Orante yani bugünkü "Asi" nehrinin sol kıyısına doğru götürmüştü.

 Bu kartalın ilahı Zeus tarafından gönderildiğine hükmeden Selevkos, Samandağ ‘ın sahil şeridinde şimdiki Seleucia kentinin olduğu yere kartalın ilk parçayı bıraktığı tepenin üzerinden kıyya doğru uzanan bir şehir kurdurdu. Şehri kıyıdan yükselen tepeye doğru aşağı ve yukarı kent olarak inşaa ettirdi. Şehrin deniz şeridindeki doğal koyu da bir  liman haline getirtmişti
Bu şehre adın kendi adını vererek Seleucia denilmişti. Selevkos, kartalın büyük et parçasını bıraktığı yere daha büyük bir şehir yaptırana kadar  bu şehri devletinin başkenti yapmış, daha sonra kartalın en büyük payı bıraktığı asi nehrinin sol kıyısına da daha büyük bir kent yaptırmaya başlamıştı. 

 Denizden biraz daha içerde Silpios dağının eteklerine kurdurduğu bu kente ise babasının adı olan Antiochia adını vermişti.
Böylece liman kenti olan Seleucia Pieria ile Antakya böylece kurulmuş oldu.
 
Tarihe bakılınca Seleucia Pieria Antakya dan önce kurulmuş, Selevkosların ilk başkenti olmuştur. Efsanede de anlatıldığı gibi sonradan inşa edilecek Antochia kentine nazaran daha küçük bir şehirdir. Kral Selevkos Seleucia şehrinin denizden gelen saldırılara açık bir kent olduğunu ve bu saldırılara çok dayanıklı olmadığını fark edince Asi nehrinin kıyısına daha büyük bir kent yaptırmış bu kente de babasının adını vermiştir. Seleucia kenti  Antakya nın liman kenti vazifesini görmüş, Asi nehri de Antakya'ya   denizden  ulaşılabilen doğal bir kanal vazifesi görmüştür. Seleucia kentinin limanı Romalılardan 19 yy sonlarına  kadar kullanılmasına rağmen bu kent  zamanla küçülürken, Ms yüzyıllarda  Antakya dünyanın en büyük kentlerinden birisi olmuştur. 
 
 
 
 

0

1

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar