Gogol ve Palto adlı Hikâyesi Hakkında

07.05.2020



Gogol ve Palto adlı Hikâyesi Hakkında


‘Palto’,  Rus öykücü ve romancısı Nikolay Vasilyeviç Gogol’un 1842 yılında yayımlanan yayımlandıktan sonra da hem aristokratlar ve burjuvalar hem de edebiyat çevrelerinde oldukça ses getiren uzun bir hikâyesidir.  Yazarın bu öyküsü müstakil bir öykü olarak yayınlandığı gibi   Bir-Delinin-Hatira-Defteri-  adlı öykü kitabı içinde Türkçe çevirisi ile yayınlanmıştır. [1]

Öykü aristokrat ve burjuvalar tarafından Rus milletinin küçük düşürüldüğü düşüncesi ile tepki çekmiş, kimi Rus yazarlar da Gogol’u destekleyen yazılar yazmışlardır.  Eşitsizliğin, yoksulluğun,  küçük devlet memurlarının simgesi haline gelen öykünün kahramanı Akakiy Akakieviç bu sayede Rus edebiyatında en çok tanınan öykü kahramanlarından da birisi olmuştur.

Dostlarının yazdığına göre bu hikâye Gogol’un bir av macerası sırasında dinlediği gerçek bir hayat hikâyesine dayanır.  Öyküyü yazmadan evvel yedi sekiz yıl öncesinde Gogol’un dinlediği öyküde yılarca para biriktirip bir tüfek alan bir devlet memuru bu tüfeğini ava çıktığı ilk günde sandaldan denize düşürmüş, üzüntüsünden hasta olan adam arkadaşları bir tüfek alarak üzüntüsünden kurtulmuştur. [2]

“Hepimiz Gogol’un Palto’sundan çıktık.”
-Dostoyevski-

“Gogol’un Palto’da sergilediği sanat, paralel doğruların kesişmekle kalmayıp, solucan misali kıvrılabileceklerine, karmakarışık hale gelebileceklerine işaret eder.”
-Vladimir Nabokov, Nikolay Gogol-

 

KONUSU

Küçük bir devlet memuru olan Akakiy Akakiyeviç,  arkadaşlarının acımasızca dalga geçtiği paltosuna yama vurdurmak için terziye gitmiş ama, terzi yama dahi atılmayacak hale gelen paltoyu geri iade etmiştir. Akakiy Akakiyeviç,  pek çok çabayı bir arata getirerek yenii bir palto alır.

 

GOGOL İLE İLGİLİ LİNKLERİMİZ.

Bir-Delinin-Hatira-Defteri- 

Ölü-Canlar-ve-Özeti-Gogol/

Taras-Bulba-Özeti-ve-Hakkinda-Nikolay-Gogol/

 

ÖZETİ

Akakiy Akakiyeviç işine bağlı,  bir devlet dairesinde mektupları temize çeken küçük ve düşük gelirli bir memurdur. Zar zor geçinen Akakiy Akakiyeviç’in arkadaşları onun paramparça olmuş kırk çeşit yamalıklı paltosu ile alay etmektedir.  Mesai arkadaşlarının "sabahlık" diye dalga geçtiği bu palto her yamalıklı yerlerinden soğuk geçirdiği için Akakiy Akakiyeviç’i sert geçen bu kış günlerinde iyice bunaltmıştır.

Akakiy Akakiyeviç’  bu "palto"sunu yamatmak için bir terziye götürür ama terzi bu paltonun artık yama bile tutamayacak hale geldiğini mutlaka yeni bir palto alması gerektiğini söyler.  Fakat Akakiy Akakiyeviç'e yeni bir palto diktirmek imkânı hiç yoktur. Bu yüzden büyük bir sıkıntıya girmiştir.  En temel ihtiyaçlarından vb kısarak yeni bir palto diktirir.

Yeni palto Rusya'nın kan donduran soğuklarından koruduğu gibi mesai arkadaşlarına verdiği güzel bir cevap ile de çok mutludur. Lakin bu yeni palto çok geçmeden çalınır ve Akakiy Akakiyeviç’  in dünya başına yıkılır.Akakiy Akakiyeviç, yeni paltosu ile  iş yerine gelir. Dairedeki diğer memurlar Akaki'nin yeni paltosunu kutlamak için bir parti düzenlediklerini söyleyip Akaki’yi de bu partiye davet ederler. Akaki de düzenlenen bu  partiye gider.  Fakat  partiden çıktıktan sonra Akaki’nin paltosu  çalınır. Akaki’nin çok üzüldüğünü gören ve durumu bilen  İş arkadaşları amirlerine  gidip derdini anlatmasını önerir.  

Akakiy Akakiyeviç, yeni paltosunun çalınması üzerine bir bakandan yardım ister. Ama büyük bir azar iştir. İşittiği bu zar onu çok derinden sarsar. Bu üzüntü en sonunda Akakiyeviç’in hastalanıp ölmesine neden olur.

Fakat Akakiy Akakiyeviç'in ölümünden sonra kasaba da yaşayan insanlar onun hayaletinin ortaya çıktığını ve geceleri insanların paltolarını çaldığına dair bir söylenti çıkarmıştır. Akakiy Akakiyeviç'in hayaleti en sonunda onu azarlayan Bakan’ın da paltosunu çalmış ve Akakiy Akakiyeviç'in ruhu ve hayaleti huzura kavuşmuştur.

 

 

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar