HATAY MUSA AĞACI EFSANESİ

20.02.2019

 
 
 
HATAY EFSANELERİ: MUSA AĞACI EFSANESİ
 
 
Hatay’ın Samandağ ilçesinde,  anıt bir ağaç vardır.  Musa peygamberin diktiğine inanıldığı için Musa Ağacı adı verilen bu anıt ağacın gövdesinin  “çapı 7,5 metre, çevresi 21 metre, yüksekliği ise 7 metredir. Ağacın dalları yaklaşık 1000 m2'lik alanı[1] kaplamaktadır.
 
Bu anıt ağaç gerçekten de çok yaşlı olması, üç bin yaşında olduğuna inanılması yaşına rağmen oldukça ihtişamlı görünüşü nedeni ile bu anıt ağaç Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu Başkanlığı tarafından koruma altına alınmıştır.
Musa Ağacı, Musa dağı denilen dağın eteklerinde Samandağ ilçesinin 6 km uzağında olan Hıdırbey köyünün dere kenarında, özellikle Hristiyanların çok daha fazla ziyaret ettiği kutsal bir alanda yer almaktadır.  Günümüzde adak ağacı olarak bilinen ve kutsal bir ağaç olduğuna inanılan bu ağaç halk arasında kutsal bir ağaç olarak kabul edilmektedir.
 
Hıdırbey Musa Ağacı, Antakya il sınırları içindeki koruma altına alınmış iki ağaçtan biridir. Diğeri ise Payasilçesi Sokullu Mehmet Paşa Küllİiyesi II. Selim Cami ve Medresesi avlusu içinde olan ve 1300 yaşında olduğuna inanılan zeytin ağacıdır.
 
MUSA AĞACI EFSANESİ
 
Hz. Hızır ile Hz. Musa, Samandağ ilçesinin Çevlik denilen kıyısında bir araya gelmişler, Hızır burada karaya çıkarak Hz Musa ile buluşmuştur.  Nitekim bu rivayete dayalı olarak Samandağ’ın Çevlik adlı sahil şeridinde Hz. Hızır’a ait olduğu iddia edilen bir türbe bulunmaktadır.
 
Çevlikte buluşan Hz Musa ile Hızır Musa Dağı’na çıkmak üzere yola çıkarlar.  Hızır ile Hz. Musa, Hıdırbey köyüne ve şimdiki Musa Ağacı’nın bulunduğu yere geldiği zaman Hz Musa çok susamış ama etrafta su görememiştir. Bunun üzerine Hz Musa elindeki asası ile toprağa vurur. Hz Musa’nın asasını vurduğu yerden su çıkar ve Hz Musa buradan eğilerek biraz su içer.
Hızır ve Hz Musa, tekrar dönüp baktıklarında asanın vurulduğu yerden bir fidanın yeşerdiğini görürler. İşte bu fidan bu günkü Musa Ağacıdır.
 
Hz.Musa’nın asasının vurduğu yerden bir de fidan çıkmış,  topraktan çıkan fidan dibindeki ab-ı hayat suyu ile de sulanmış olduğundan bu ağaç ölümsüz olmuş, bu nedenle hem üç bin yıldır kurumamış hem de bugünkü halini almıştır.  
Hz. Musa’nın diktiğine inanılan, ölümsüzlük suyu sayesinde yeşerip büyüdüğü düşünülen Hıdırbey Musa Ağacı’nın üç bin yaşında olduğuna inanılmaktadır.
 
Bu ağaç yöre halkı arasında adak ağacı işlevini görmektedir. Bu ağaç, dileği olanların ve adak adayanların uğrak yeridir. Ahali dileklerini bir kâğıda yazarak ağacın gövdesinin içindeki kıvrımlara bu kâğıtları sıkıştırır. Böylece dileklerinin yerine geleceğine inanırlar.  Bu nedenle Musa Ağacının gövdesindeki kıvrımlar yüzlerce dilek kâğıdı ile sıkışmış durumdadır.
 
 
 
[1] https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/hatay/gezilecekyer/hidirbey-musa-agaci-efsanesi

0

0

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar