Henüz On Yedi Yaşında Ahmet Mithat Efendİ

08.04.2020

Henüz On Yedi Yaşında Ahmet Mithat Efendİ

 



Henüz On Yedi Yaşında Ahmet Mithat Efendİ,

 

Henüz On Yedi Yaşında adlı roman Ahmet Mithat Efendi ‘nin ilk baskısı 1881 yılında Osmanlıca harflerle yapılmış sosyal konulu realist ve natüralist bir anlayışla yazılmış olan bir romanıdır.  Eser Cumhuriyet döneminde Latin Harfleri ile biraz da sadeleştirilerek yayımlanmış, Ahmet Mithat Efendi’nin en çok okunan romanlarından da birisi olmuştur.

Ahmet Mithat Efendi Türk edebiyatının batılılaşma aşamasında batılı anlamdaki edebiyat türlerini Türk Edebiyatına kazandırma konusunda en çok emek vermiş olan yazarların başında gelir. Sayıları üç yüzü aşan eserleri ile özellikle roman ve hikâye türünün edebiyatımıza yerleşmesine önemli katkıları olmuş; oyun,  deneme, makale, mektup,  tarih gibi edebi türlerde de çok sayıda eser vermiştir.

Ahmet Mithat Efendi batılı olmakla birlikte geleneklerden kopmadan batı edebiyatını ve kültürünü yaymak taraftarı olan bir yenilikçidir. Yazar bu romanında da batının ilim ve kültürüne taraftar, sosyal ve kültürel hegemonyasına karşıt, Türk ve İslam kültürüne taraftar bir tutum izlemiştir. Ahmet Mithat Efendi Avrupa'nın bilim ve sanayideki gelişmişliğini övmüş ama Osmanlı toplumunun ahlaki değerlerini koruması gerektiğini de her fırsatta savunmuş, bu romanında da ahlaki bir yaklaşımla  bu görüşlerini  ortaya koymuştur.Ahmet Mithat Efendi’nin Dürdane Hanım , Felatun Bey İle Rakım Efendi , Pariste Bir Türk  adlı eserlerinde de benzer düşünceler vardır.

Diğer romanları gibi teknik yönlerden  zayıf kalan bu romanında da Ahmet Mithat bu tip görüşlerini, sık sık vakayı bölerek   aktarmıştır.   Birçok teknik zayıflık taşıyan bu roman da olaylara giriş aniden olmaktadır. Yazar bu romanında Kalyopi adındaki bir azınlık kızının Beyoğlu’nun fuhuş âlemleri içine düşmesi konusunu işlemiş, bu konu üzerinden sosyal ve kültürel düşüncelerini sosyal fayda amaçlı okurlara aktarmıştır.

Roman İnsanları vahim durumlardan kurtarmak, durumdan fayda çıkarmak yerine yardım etmek gerektiği düşüncelerini işleyen romanda anlatıcının kendisi, yazarın kendisidir

KONUSU:

Osmanlının 19 yy daki azınlıkları ve Beyoğlu’ndaki fuhuş dünyasını ele alan roman, Kalyopi adlı kadın kahramanı üzerinden Kalyopi’nin başından geçenleri, Beyoğlu’nun fuhuş dünyasını, genç bir kızın fuhuşa sürüklenmesini vb romanda anlatmaktadır.  

ŞAHIS KADROSU:

Anlatıcı : Hiç de sevmediği halde böylesi ahlaksız ortamlara girip çıkmak zorunda kalan ve arkadaşı Hulusi Efendi’yi kötü yoldan kurtarmak isteyen kişidir.  Bu kişi  aslıonda Ahmet Efendi’n,n kendisidir.

Kalyopi: Ailesi tarafından fuhşa zorlanan Rum asıllı genç bir kızdır. Yaşadığı hayattan mesut olamayan bu kız en sonunda bir uşakla evlenerek mutlu sona ulaşır.

Hulusi Efendi: Ailesinden kalan serveti zevk ve eğlencelerde tüketen, içkiye eğlenceye ve kadına düşkün bir mirasyedidir. Hayatın zevk tarafına bakan bir mirasyedi tipidir. Ahmet Efendi’nin arkadaşıdır. Ahmet Efendi’yi hiçbir zaman yalnız bırakmaz

HENÜZ ON YEDİ YAŞINDA ÖZETİ

Ahmed Efendi ile arkadaşı Hulusi Efendi,  Beyoğlu’nda  bir tiyatro oyununu izlemeye giderler. Fakat tiyatro uzun sürmüş,  dışarıya çıktıklarında da müthiş bir yağmur başlamıştır.  Bu yüzden Ahmed Efendi ile arkadaşı Hulusi Efendi evlerine dönemezler.

Hulusi Efendi, geceyi geçirmenin tek yolunun yakınlarındaki umumhane olduğunu söyler ve iki arkadaş zaruri olarak gittikleri bu umumhanede sabahlamak zorunda kalırlar.  İki arkadaş bu randevu evinde Kalyopi ve Agavni ile tanışır. Kalyopi henüz on yedi yaşında bir Rum kızıdır. Bu olaydan sonra her iki arkadaş da bu randevu evine sık sık gidip gelmeye başlar.

Ahmet Efendi sık sık  Kalyopi’nin yanına gitmekte  onun acılı hayatını dinlemekte ve ona elini bile sürmeden hep onu dinlemektedir. Kalyopi’nin acılı hayatını dinleyen Ahmet Efendi, bu kızı bu acıklı hayattan kurtarmaya karar verir. Kalyopi’nin ailesi borçlarını ödemek ve kızlarının kendilerine bakması için bu bataklığa ailesi tarafından itilmiştir. Kalyopi'nin bütün hikâyesini öğrenen Ahmet Efendi onu bu bataklıktan kurtarmaya karar verir.  

Düşkün bir kadını bu haytan kurtarmayı insani bir vazife olarak gören Ahmet Efendi Kalyopi’nin bir uşak ile evlenmesini sağlamayı başarır ve bu kızı bu hayattan kurtarır.

Ahmet Mithat Efendi ile İlgili Linklerimiz

Ahmet Mithat Efendi Hayatı Edebi Kişiliği Eserleri

Dürdane Hanım Roman Özeti Ahmet Mithat EFENDİ

Felatun Bey İle Rakım Efendi Hakkında Konu Özet İnceleme Ahmet Mithat Efendi

Ahmet Mithat Efendi Jön Türk Romanı Konusu Hakkında Özeti

Pariste Bir Türk Konusu Özeti ve Ahmet Mithat Efendi Hakkında

Henüz On Yedi Yaşında Ahmet Mithat Efendİ

Ahmet Mithat Efendi ve Müşahedât Hakkında Özet ve İnceleme

Ahmet Mithat Efendi'nin Esrar-ı Cinayet Romanı ve Özeti

Ahmet Mithat Efendi Dünyaya İkinci Geliş yâhut İstanbul’da Neler Olmuş

Ahmet Mithat Efendi Çengi Romanı Hakkında İnceleme ve Özet

Mithat Efendi Hasan Mellâh Hakkında Konu ve Özeti

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar