Dürdane Hanım Roman Özeti Ahmet Mithat EFENDİ

15.11.2016

Dürdane Hanım Roman Özeti  Ahmet Mithat EFENDİ

 

 

Ahmet Mithat Efendi ’nin romanlarından birisi olan bu eserin ilk Yayınlanma Tarihi 1881 sonu 1882 başları olmuştur Bu bakımdan eserin basım yılı bazı kaynaklarda 1881, bazı kaynaklarda ise 1882 olarak gösterilir. Eserin ilk baskısı Osmanlıca olarak yapılmış eser, Cumhuriyetin ilanından sonra Latin Harfleri ile biraz da sadeleştirilerek yayımlanmıştır. Dürdana Hanım romanı eğitime Türkçe ve İngilizce öğrenimine önem veren konusu ile dikkatleri çekmiş bu eserin üzerinde birçok akademik çalışma da yapılmıştır.

Romanın kişileri karakter ve fiziksel özellikleri:

DÜRDANE HANIM:

18-19 YAŞLARINDA GENÇ BİR BAYANDIR. SEVGİLİSİNDEN HAMİLE KALDIĞI İÇİN İNTİKAM ALMAK İSTEMEKTEDİR. BUNUN İÇİN KOMŞUSUNDAN YARDIM ALMIŞTIR AMA İNTİKAMINI ALAMAMIŞTIR.

ULVİYE HANIM:

27–28 YAŞLARINDA DUL BİR BAYANDIR. HAYATININ MISIRDAN GELEREK YERLEŞTİĞİ İSTANBULDAKİ BİR YALIDA SÜRDÜRMEKTEDİR. MERAKLI BİR KİŞİLİĞE SAHİPTİR. DÜRDANEYE DOĞUMUNDA YARDIM EDİP ÇOCUĞUNUN BAKIMINDA ANNESİNİ GÖREVLENDİRMİŞDİR.           

ULVİYE NİN ANASI:

DUL KIZI ULVİYE İLE BİRLİKTE YAŞAYAN YAŞLI BİR KADINCAĞIZDIR. DURDANENİN ÇOCUĞUNA BAKMAYI ÜSTLENEN DADIDIR.  

MERGUP BEY:

DURDANENİN SEVGİLİSİDİR. DURDANEYİ HAMİLE BIRAKTIĞI HALDE ONUNLA EVLENMEYEREK DURDANENİN KOMŞUSU ULVİYE HANIMIN ZORU İLE EVLENDİLER.        

ÇERKEZ SOHBET BEY

ULVİYE HANIMIN ERKEK KILIĞINA GİREREK GİTTİĞİ BARDA ÇETEDİR.

ACEM ALİ BEY:

ULVİYE HANIMIN CANLANDIRDIĞI HAYALİ KİŞİLİKTİR.

HALVİYE BEY: 

DURDANENİN BABASIDIR. VE HİZMETÇİYLE EVLENMİŞTİR.

GÜLBEYAZ DADI: 

DURDANENİN ANNE YERİNE KOYUP HERŞEYİ ANLATTIĞI DADIDIR.

 

DÜRDANE HANIM ÖZETİ

Dürdane Hanım, annesini kaybettiğinde çok küçüktü. Babası Halveti Bey hizmetçi kadın ile evlenmiştir. Dürdane hanımın ailesi Boğaz’da bir yalıda oturmaktadır. Dürdane  o yıllarda 18 19 yasındadır. Dadısı Gülbeyaz’ı annesi yerine koymuş, her sırrını onunla paylaşmıştır. Halveti yalısına komşu olan bir diğer yalıda ise dul olan Ulviye Hanım ve ihtiyar annesi yaşamaktadır. bu aile biraz esrarengizdir; Ulviye Hanım 27 28 yaslarındadır ve annesiyle birlikte Mısır’dan gelip İstanbul’a yerleşmişlerdir. Çok zengin oldukları söylenmektedir. Ulviye Hanım birkaç dil bilen bilgili, güzel bir kadındır. Gezip eğlenmesini seven birisidir. Ona aşık olan erkeklere hep kızıp hem de da buna gülmektedir.

Ulviye hanim çok meraklıdır ve onu yeni bir merak sarmıştır; komşusu Dürdane Hanımların bulunduğu yalıdaki ailenin özel yaşamlarını gizlice takip ederek öğrenmek istiyordu özellikle de genç kız olan Dürdane’nin özel yaşamını

Dürdane’nin bulunduğu oda tam da Ulviye‘nin yalısının bahçesi tarafındadır. Yaptığı planlara göre gece olduğunda merdivene çıkacak ve Dürdane’nin penceresinin dibine gidip gözetleme yapacaktır. Merdiveni kaldırabilir miyim diye düşünürken bir deneme yapar ve  Bahçıvanın zorla kaldırabildiği merdiveni kendisi hiç zorlanmadan hemen kaldırır. Bu olağanüstü kuvveti kendisini şaşırtır. Tanınmamak için erkek kılığına girebilmek için erkek kıyafeti de alır. Gece yarısından sonra planını uygulamaya başlar. Dürdane’nin odasında yarı giyinik genç bir erkek görür. Araştırması sonucu bu erkeğin Dürdaneyi haftada bir gizlice ziyarete gelen aşığı olduğunu öğrenir. Dürdane baba dostu yaşlı İngiliz’den telefonla uzaktaki seslerin dinlenebileceğini öğrenir. Gece yarısından sonra gizlice kabloyu Dürdane’nin odasına bağlar. Artık bütün sesler Dürdane’nin odasına kadar gelmektedir. Buradan dinlediği seslere göre gizli aşığın Mergub Bey isminde bir yalıçapkını olduğunu öğrenir. Ayrıca Dürdane hamiledir. Dürdane evlenmek isteğini Mergup beye söyler ama Evlenme isteği Mergub Bey tarafından çeşitli bahanelerle kabul görmemektedir. Mergub Bey evlenmeye yanaşmadığı gibi doğumu yaklaşmış bulunan Dürdane’den doğacak çocuğu öldürmesini ister ve bu duruma son derece kızar. Çaresiz Dürdane’nin intikamını almak isteyen Ulviye Hanım Mergub’dan bunun acısını almaya karar verir. Acı kuvvetine güvenerek erkek kılığına girer, barlar âlemi olan Galata’ya gider. Orada “Acem Ali Bey diye bir isim uydurur kendine. Orada kavga çıkarır  ve kendisine bir çevre edinir. Edindiği çevreden namlı kabadayı Çerkez Sohbet Bey’le iyi dost olur.

Şimdi Dürdane’nin acil yardıma ihtiyacı vardır. Doğum yapması an meselesidir. Çerkez Sohbet Bey’’işbirliği teklif eder. Hemen bir plan yaparlar. İşinin ehli bir “ebe”yi kaçırılar. Konuşmaması için ölümle tehdit ederler. Geceleyin gizlice Dürdane’nin odasına girerler. Hızır gibi yetişen bu yardım Dürdane’yi sevindirir. Doğacak çocukta bir bakıcıya verilecektir. Tabiki bu bakıcı Ulviye’nin ihtiyar annesi olur.

Aradan günler geçer, Ulviye Dürdane’ye tanışma ziyaretine gider. Dürdane’ye “acem Ali Bey kimliğini söylemez. Fakat Dürdane’ye bütün sırlarını bildiğini, telefon hattını tek tek söyler. Eğer isterse Mergub’dan intikamını alabileceğini söyler. Mergub’un kendisini oyaladığını ve bir sahtekâr olduğunu bildiğini söyler. Fakat Dürdane Mergub’u öldürmek yerine son kez kendisine getirilmesini ister.

Ulviye hemen Acem Ali Bey kılığına girip  yanına gider. Çerkez ve adamlarıyla gece Mergub’un yalısını basarlar. Karşı koymayı sonuçsuz gören Mergub onlarla gitmeyi kabul eder. Dürdane’nin odasına girerler. Dürdane gizlice Ulviye’nin annesinden getirttiği bebeği Mergub’un kucağına verir. İstemeyerek te olsa bebeği kucağına alan Mergub,  Dürdane’ye artık evlenebileceklerini söyler.  Dürdane artık böyle bir teklifin kendisini ilgilendirmediğini tek amacının intikam olduğunu söyler. Fakat Dürdane’nin seçtiği intikam şekli yalandandır. Kendisini zehirlediğini Mergub’un ise ölmeyip sağ kalarak ömür boyu vicdan azabıyla yaşayacağını tahmin ederek hesaplaşmanın ise  ölümden sonrasına kaldığını söyler. Dürdane son nefesini verir.

Aradan altı ay geçmiştir. Çerkez Sohbet ve Ulviye evlenmişlerdir. Mergub’da başka bir kadınla evlenmiştir. Fakat evliliklerinin 15.gününde karısının eski aşığı Mergupu bıçaklayarak öldürür. Cenaze töreninde Çerkez Sohbet dadı Gülbeyaz’ın kulağına eğilerek şunları söyler:

—hesaplaşma mahşere de kalmadı…

Ahmet Mithat Efendi Hayatı Edebi Kişiliği Eserleri

Dürdane Hanım Roman Özeti Ahmet Mithat EFENDİ

Felatun Bey İle Rakım Efendi Hakkında Konu Özet İnceleme Ahmet Mithat Efendi

Ahmet Mithat Efendi Jön Türk Romanı Konusu Hakkında Özeti

Pariste Bir Türk Konusu Özeti ve Ahmet Mithat Efendi Hakkında

Henüz On Yedi Yaşında Ahmet Mithat Efendİ

Ahmet Mithat Efendi ve Müşahedât Hakkında Özet ve İnceleme

Ahmet Mithat Efendi'nin Esrar-ı Cinayet Romanı ve Özeti

Ahmet Mithat Efendi Dünyaya İkinci Geliş yâhut İstanbul’da Neler Olmuş

Ahmet Mithat Efendi Çengi Romanı Hakkında İnceleme ve Özet

Mithat Efendi Hasan Mellâh Hakkında Konu ve Özeti

0

0

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar