A. Mithat Efendi Hasan Mellâh Hakkında Konu ve Özeti

02.05.2020




Hasan Mellâh yâhud Sır İçinde Esrar (1874) adlı aşk ve macera romanı Ahmet Mithat Efendi’in yazdığı ve yayınladığı ilk romanı olarak dikkati çeker. Ahmet Mithat Efendi bu romanının, A. Dumas’ın Monte Cristo Kontu adlı eserinden etkilenerek yazmış,  yazarın ilk romanı olan bu aşk ve macera romanı yayınlandığı günlerde oldukça dikkat çekmiş ve A. Mithat Efendi’yi romancı olmaya teşvik etmiştir.

Roman,  zaten hiçbir zaman roman tekniğine çok dikkat etmeyecek olan A. Mithat Efendi’nin bir de ilk romanı ve acemiliğini taşıdığı için vaka düzeni bakımlarından birçok bozukluklar, abartılı tesadüfler, anlatımı bölerek yapılan tuhaf ve gereksiz açıklamalar ile doludur. Konusu birçok ülkede geçen roman, genellikle satış ve ticari amaçlı romanlar yazan A. Mithat Efendi’nin tipik bir romanı olmaktadır.  Ahmet Mithat Efendi, bu romanında deniz ve denizcilik ile ilgili birçok bilgi de vermiş, Okurlarını Türkiye’den İspanya’ya hatta Afrika’ya kadar pek çok yerde gezdirmiştir.

 

ŞAHIS KADROSU:

Hasan Mellah:  18 ile 21 yaşları arasında bulunan babasının isteği üzerine ispanya’ya giden bir denizcidir. Hasan, babasının katilini de öldürmüş birçok ülke gezmiştir.

Dominico Badia: Hasan’ın rakibidir ve Cuzella’yı kaçırmıştır.

Cuzella: Hasan’ın sevdiği kadındır. Hasan sürekli olarak Cuzella’yı arar.

 

ROMAN ÖZETİ

Hasan Mellah,  babasının isteği ile deniz okulunu bitirmiş ve gemicilik yapan bir gençtir.  Denizci olduğu için de pek çok yeri gezip görmüştür.  Fakat Hasan,  İspanya’da iken korsanların eline düşer.

İspanyol korsanları Hasan’ı zengin bir evi soyması için zorlarlar. Hasan hiç de istemediği halde bu  eve girip hırsızlık yapmaya mecburen razı olur.

Hasan Mellah’ın gireceği ev yüksek bir evdir. Hasan Mellah tırmanarak bu eve girer.  Duvarlarına tırmanarak girdiği odanın penceresinden odaya girer.  Bu odanın içinde uyuyan çok güzel bir kız vardır. Bu kız evini soydukları Alfons’un kızı Cuzella’dır.

Cuzella önceden Hasan’ı rüyasında görmüş ve Hasan'a âşık olmuştur. Kız uyanınca Hasan'ı görür ve resmini görüp aşık olduğu Hasan ile konuşur. Hasan Mellah kıza olanı biteni anlatır.  Cuzella ‘da Hasan Mellah’ı saklayarak korsanlardan kurtulmasını sağlar.  Fakat korsanlar hem babasının parasının hem de Cuzella’nın peşini bırakmazlar.  En sonunda Dominico Badia adlı korsan Cuzella’yı kaçırır.

Hasan Mellah, İspanya'nın Cartagene kasabasında bir gemi satın alarak korsanların ve Cuzella’nın peşine düşer.  Cuzella’yı bulmak için Korsika, Malta, İtalya, Mısır, Osmanlı, Lübnan ve Suriye’yi dolaşır. Bu yolculuk boyunca birçok macera yaşar. Hasan Mellah bu yolculuk boyunca pek çok düşküne zavallıya çaresiz insana da yardım eder. En sonunda Şam’a kadar gelen Hasan Mellah,  Cuzella’ya Şam’da ulaşır. Cuzella’ya kavuşan Hasan Mellah onunla evlenir.


Ahmet Mithat Efendi ile İlgili Linklerimiz

 

Ahmet Mithat Efendi ve Müşahedât Hakkında Özet ve İnceleme

A-Mithat-Efendi-Hasan-Mellah-hakkinda-konu-ve-ozeti/68471

Ahmet-Mithat-Efendi-hayati-edebi-kisiligi-eserleri/447

Ahmet-Mithat-Efendi-Jon-Turk-romani-konusu-hakkinda-ozeti/67315

Durdane-Hanim-roman-ozeti-Ahmet-Mithat-Efendi/33638

Felatun-Yey-ile-Rakim-Efendi-hakkinda-konu-ozet-inceleme-ahmet-mithat-efendi/63152

Henuz-On-Yedi-Yasinda-Ahmet-Mithat-Efendi/68141

Pariste-Bir-Turk-konusu-ozeti-ve-ahmet-mithat-efendi-hakkinda/67628

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar