Yarıkkaya Hz Ali ve Yarıkkaya İskenderun Efsaneleri

23.02.2019

 
 
 
HATAY İSKENDERUN  YARIKKAYA EFSANESİ
 
Yarıkkaya Amanoslar’dan İskenderun körfezine doğru esen şiddetli bir rügardır. Kimi zaman kasırgaya dönüşerek kıya çok zarar verir. Yarıkkaya; İskenderun’un eteklerinde kurulmuş olduğu Amanos dağının İskenderun’un yerleştiği konuma göre İskenderun’un kuzey doğusunda kalan yüksekte bir vadidir. “ Arap Aleviler buraya “Şakkit Ali”( Zülfikar’ın düşüp yardığı yer) demektedirler”.[1]
Bu rüzgâr kimi zaman kamyonları, tırları normal araçları devirebilmekte, ağaçları söküp, panoları, direkleri hatta denizdeki gemileri bile tehdit edebilmektedir.
Dağın zirvesine doğru bir yerde önemli bir yarık halinde bulunan bu doğal oluşum hakkında birçok efsane anlatılır.
 
ARAP ALEVİLERİNE GÖRE YARIK KAYA NASIL OLUŞTU
 
Arap Alevileri ( Nusayrilere) göre Yarıkkaya, Hz. Ali’nin Amanos dağını kılıcı Zülfikar ile yarmış olması nedeni oluşmuştur. Hz Ali bu yarıktan atı Düldül ile geçip düşmanları da mahvetmiştir.
 
Savaş başlamadan evvel Hz. Ali, karşısına er dileyip düşmana meydan okumuştur. Düşmanların da Merhap adında namlı bir yiğidi vardır.  Hâlbuki Annesi, Merhap’a; “ Kiminle savaşırsan savaş, ama ismi, Ali olan i biriyle savaşma.” Diye etmiş olduğu halde, Şeytan  “Ali isminde bir sürü insan var bu Ali o Ali değil “ demiş.
 
Merhap, kılıcını Hz. Ali’ye kaldırmış, ancak eli, havada kalmış. Hz. Ali, onun kılıcını elinden alıp onunla savaşmaktan vaz geçmiş. Mehap Hz Ali’ye neden beni öldürmedin diye sorunca Hz Ali:  “ Beni öldürmek istedin ama elin havada kaldı. Eğer seni öldürürsem nefsime yenik düşerim, sana kızdığım için seni öldürmüş olurum.” der ve kılıcını dağa vurunca dağ ikiye bölünür.
Yarıkkaya da işte böyle oluşur. Hz Ali atına atlayıp bu yarıktan geçer ve düşmanları da yok eder.
 
 
 
 
[1] https://www.iskenderunpost.com/yarikkaya-efsanesi-nedir-ne-degildir/

0

0

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar