Kara Ahmet Destanı Hakkında Konusu Özeti ve Fakir Baykurt

08.06.2020
Kara Ahmet Destanı Hakkında Konusu Özeti ve Fakir Baykurt

Kara Ahmet Destanı Hakkında 

 

Fakir Baykurt  ’un ilk baskısı 1961 yılında yapılmış olan Kara Ahmet Destanı ,

Yılanların Öcü  adlı romanı ile başlayan, Irazca’nın Dirliği adlı romanı ile devam eden Kara Ahmet Destanı adlı romanı ile biten üçlemesinin son romanı olmaktadır.

Fakir Baykurt’un  Yılanların Öcü  (1959) adlı eseri  Demokrat Pati iktidarında yasaklanmış, Fakir Baykurt 1959 yılında öğretmenlikten de atılmıştı. Yılanların Öcü , Cumhuriyet Gazetesi’nin açtığı Yunus Nadi Roman Ödülleri'nde birinci olunca Fakir Baykurt, Yılanların Öcü  adlı romanının devamı olan  Irazca’nın Dirliği  adlı romanının yazmış, akabinde de bu üçlemenin son romanı olan Kara Ahmet Destanı adlı romanının yazmıştır.

Bu üçlemenin mekânları Burdur’un Erle bölgesi Karataş köyü olmaktadır. Her üç roman da bir birinin devamı olan olaylara dayanır ve romanların mekânı da burası seçilmiştir.  Üçlemenin konu,  mekân, olay dizini ve kahramanları da bir birleri ile bağlantılıdır.  Üçlemenin şahıs kadrosu yenilerinin katılmasıyla oluşur.

Üçlemedeki vaka zincirleri II. Dünya Savaşı sonrası olmaktadır.  Üçleme köydeki ağa , bey zengin kişilerin 1950 li yıllarda develet adamlarını da elde ederek masum  ve kimsesiz köylüler üzerinde kurdukları baskı , çıkarları ve eğemen güç oluşları nedeniyle fukara ve cahil kimseler üzerinde sürdürdükleri  eziyet , değişen şartlara rağmen değişime direnmeleri neticesinde ortaya çıkan köylü dramlarına dayanır.  Üçlemenin arka palanındaki diğer konular ise hakim güçlerin halkın dinî ve örfî değerlerini istismar etmeleri, ülkede ortaya çıkmış olan sosyal bir dengesizliklerdir.

 Özellikle Kara Ahmet Destanı, çok partili hayata geçiş sürecinde ülkede başlayan  fikir ayrılıkları, sosyal çalkantılar, aydınlar arasında ortaya çıkan kapitalist ve sosyalist düzen çatışmaları siyasî partiler bazında savunulan farklı görüşlerin de vurgulandığı olaylara değinmesi ile  serinin ilk iki romanındaki konulardan farklı  bir yöne doğru kaymıştır.

 Roman, İşçi Partisi, Demokrat Partisi, Halk Partisi üzerinden ülkedeki düzen tartışmalarını da konu edinmiş, üniversiteli gençler boykotları, işçi eylemleri ve bunlar üzerinde oluşan çatışmaları da dile getirmiştir.

Roman üçlemesi Cumhuriyetin ilanından 1970 li yıllara kadar süren Türkiye’deki köy, sorunlarını, çok partili döneme geçiş yıllarındaki sosyal ve siyasi çalkantıları ortaya koymaları bakımından önemlidir.

 

KONUSU: 

Bayram’ın oğlu Ahmet’in intikam , eğitim ve devrimcilik  mücadelesi ile atıldığı eylemlerden sonra tutuklanmas

ŞAHIS KADROSU:

Kara Ahmet: Roman üçlemesinin çocuk kahramanı. Ailesinin başına gelenlerden dolayı intikam duyguları içinde olan Köyden şehre gelince okuyan ce siyasalı kazanan devrimci bir gençtir.  .

Bayram : Delikanlı, mert, cesur, sözüne güvenilir bir adam , ailesini ve oğlunu korumak kurtarmak isteyen bir baba

Daşduraklı Hilmi: Dindar ve Bayram’a  ibadet için baskı yapan yobaz tiplemesi

Haçça: Bayram’ın karısı ve Ahmet’in annesi

Romanın Özeti:

Bayram, köydeki olaylar sonrasında şBurdur’a göç ederek yeni bir hayat başlar Ancak annesi Irazca düşmanlarla mücadele etmeyi sürdürmek, düşmanlarından kaçmamak ve topraklarını terk etmemek için köyde kalmıştır. Hastanede iş bulan Bayram karısı Haçça’yı da hastaneye aldırır.  

Hastanede çalışan Daşduraklı Hilmi, yobaz bir adamdır ve Bayram ile ailesini namaz kılmaya, ibadet yapmaya zorlar. Bayram işten atılma korkusu ile muhafazakâr grupların içine karışmıştır. Bayram da zamanla muhafazakâr biri olmaya başlayarak oğlu Ahmet ile Kızı Şerife’ye de baskı kurmaya başlar.

Bayram’ın oğlu Ahmet ile kızı Şerife ilkokula gitmektedir. Artık çok dindar bir adam olan Bayram, oğlu Ahmet’in okuyup imam olmasını istemektedir. Ahmet, kardeşi Şerfe ile okula başlamış, ilkokulu bitirmek üzere iken Bayram, Ahmet ile Şerfe’ye hocanın yanına göndermiştir. Fakat bu baskılar Ahmet’in hiç hoşuna gitmemekte o ise daha farklı şeyler düşünmektedir. Ahmet ile imam değil kaymakam olmak istemekte,  annesi Haçça’da onu desteklemektedir. Bu nedenle ve imamın baskısından sıkılan Ahmet, köyü Karataş’a gelerek beş yıldır görmediği ninesi Irazca’ya sığınır. Bayramda bu olaya çok kızıp, Haçça ve Şerfe’yi dövmüştür.

Irazca ise torunu Ahmet’in yanına gelmesine çok sevinir. Irazca halen öcünü alacağını, muhtarın evini yakacağını söylemektedir. Ahmet, köye kiremit, tuğla taşıyan Şoför Durmuş’un yanına çırak olarak girer. İstanbul’a yapılan bir seferde Durmuş, Ahmet’i de götürmektedir.

Ahmet birkaç gün İstanbul’da kalıp İşportacılık da yapıp biraz da para kazanır.  Sonra da Burdur’a gelir. Ahmet’in aklı fikri Muhtar’dan ve babasının aklını çelen Daşduraklı Hilmi’den intikam almaktır.

Nihayetinde eyleme de geçerek ilk önce Muhtar’ın evini ve samanlığını yakar.  Sonra da şehre döner. Muhtar ise Irazca’yı sorumlu tutarak onu mahkemeye verir ama delil olmadığı için bir sonuç elde edemez.

Ahmet şehre dönünce kocası ile uğraşan Haçça, en sonunda Ahmet ile Şerfe’yi ortaokula yazdırmayı başarır. Ahmet hocaların gözüne girmiş hocaları onu şiir ve yazı yazmaya teşvik etmiştir. Ahmet, Türkiye çapında yapılan bir yarışmayı da kazanır. Öğretmenleri ona birçok kitaplar okutmaktadır.

Nazım Hikmet gibi şiirler yazmaya heves eden Ahmet,  bir arkadaşı ile okul panosuna bir şiir asar. Okul panosuna astığı bu şiir yüzünden de savcıya ifade verir.  Ortaokul bitince Bayram kızı Şerfe’yi göndermek istemez  ama Şerfe,  Ticaret’e yazılır.

Ahmet, liseyi de bitirip Ankara Üniversitesi Siyasal bilgileri kazanır. Ahmet’in liseden sınıf arkadaşı olan Nurten de kimya bölümünü kazanmıştır. Ahmet Üniversitede devrimciler ile birlikte olmaktadır. Arkadaşları ile birçok eylemelere katılır. Amerikan 6. Filosu  İzmir’den İstanbul’a gelince  ülkede olaylar çıkmış,  . Ahmet de yapılan eylemde gözaltına alınır. Nurten ise aynı gün başka bir yerde yapılan eylemde yaralanır.

Ahmet, gecekonduları yıkılan insanlara yardım etmek için onlara destek olmaya gider.  Ama bu konu ile ilgili davada tutuklanır.

 

FAKİR BAYKURT İLE İLGİLİ LİNKLERİMİZ

 

Fakir Baykurt Hayatı Eserleri Edebi Yönü

Yılanların Öcü Romanı Özeti Fakir BAYKURT

Kaplumbağalar Romanı Ve Özeti Fakir Baykurt

Fakir Baykurt Onuncu Köy Romanı Özet ve İnceleme

Irazca’nın Dirliği Konusu Özeti İnceleme Fakir Baykurt

Fakir Baykurt Tırpan Hakkında İnceleme Özet

Kara Ahmet Destanı Hakkında Konusu Özeti ve Fakir Baykurt

Amerikan Sargısı Konu Özet İnceleme ve Fakir Baykurt Hakkında

Köygöçüren Romanı ve Fakir Baykurt Hakkında Düşünceler Konusu ve Özeti

 

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar