Kıskanmak Hakkında Konusu Özeti Nahid Sırrı Örik'i

12.04.2019

Kıskanmak Hakkında Konusu Özeti  Nahid Sırrı Örik'i

 

 

Kıskanmak adlı roman  Nahid Sırrı Örik’ in ilk kez 1946 yılında basılmış romanıdır. Roman ilk baskısından sonra çok da dikkat çekmemiş bu nedenle ilk baskısından tam kırk sekiz sene sonra ikinci baskısını görmüştür. [1]

Roman, asıl şöhretini yazarının ölümünden ve ilk baskısında elli sene sonra görmeye başlamış,  roman ikinci baskısından sonra oldukça önemsenmeye başlanmış ve üst üste birçok kez daha baskı görmüştür.

 Nihat Sırrı Örik’in bu romanı yazarın ilk romanı da olmaktadır. Flaubert, Balzac ve Stendhal ‘ın romanlarındaki kurguya benzer bir kurguya sahip olan roman;  bazı yönlerden Türk toplum yapısına tam da monte edilemeyen bir roman olmakla da eleştirilmiştir.

Roman hem çirkin olması;  hem ailesi tarafından ihmal edilmesi, hem de ailenin tüm imkânlarının abisine sağlanması nedeni ile sürekli olarak abisini kıskanan Seniha’nın kıskançlıktan öç alma haline dönüşen krizlerini ve her yönü ile kıskançlığı ele alan bir roman olarak dikkatleri çekmiştir.

 

KONUSU

Seniha, her imkânlarını abisi için kullanan zengin bir ailenin çirkin kızıdır.  Yurtdışında eğitim gören abisini bu nedenle kıskanmakta, annesi ve babasının her şeylerini abileri için feda etmelerine ve kendi hayatına çeki düzen vermelerine engel olmalarına oldukça içerlemiştir.  Sadece abisinin eğitimi aksamasın diye de evlendirilmemiş annesi ve babası da ölünce nefret ettiği abisi ile yaşamaya ve onun gittiği her yere de gitmeye başlamıştır.  Abiswi kendinden çok genç güzel bir kızla evlenir. Bunun üzerine Seniha gözü zaten biraz dışarda olan yengesi Mükerrem üzerinden abisinden intikam almaya çalışmaktadır. 

ÖZETİ

Zonguldak’ta ağabeyi ile yaşayan Seniha, kırk yaşlarında, hiç evlenmemiş bir kadındır.  Ailesi Seniha’nın abisi Halit’i yurt dışında eğitime göndermiş, imkânlarını oğulları için kullanan Seniha’nın ihtiyaçlarına aldırış etmemişler; hatta çeyiz masrafı çıkar diye Seniha’yı evlendirmeye dahi yanaşmamışlardır.  Şevket adındaki uzun boylu ve yakışıklı genç ile evlenmek istemiş ama Seniha’nın ailesi, bu evliliğe bile hiç razı olmamıştır.  Halit eğitimini tamamlayıp döndüğüne Seniha’ya bir kısmet çıkar. Lakin b Halit, eğitimini tamamlayıp İstanbul’a döndüğünde Seniha’ya yine kısmet çıkar. Bu sefer ailesi kısmeti geri çevirmez. Ancak Seniha’yı evlendirmek istedikleri bu adam yaşlı ve üç çocuk sahibi birisidir.  Bu nedenle Seniha o adamla evlenmek istemeyecektir ama annesi bu karardan kuşku duyar.

Seniha’nın annesi ve babası iki yıl içinde ölmüş Seniha her yönden abisi Halit’e bağımlı bir kadın olmuştur.  Abisi Halit, eğlenceleri seven biridir.  Halit eğlence yerlerine gitmekte eve geç gelmekte ve Seniha onu beklemektedir.  Bir gün eve hiç gelmemiş, o gecenin sabahında eşyalarını almak isteyen Halit eve bir hademe göndermiştir. Seniha işte o hademe ile birlikte olur.

Halit en sonunda Ankara’da bir iş bulur. . Başka şansı olmayan Seniha’da abisi Halit ile Ankara’ya gitmek zorunda kalır. Bunun üzerine Halit Ankara’da evlenmek zorunda kalmış, “yanında daima bir kadın bulundurmak” istediği için evlenmiştir. Evlendiği bu kadının adı Mükerrem’dir.

Mükerrem, Halit ve Seniha aynı evde yaşamaya başlar. Lakin Mükerrem, bir tanıdıkları Nuriye Hanım’ın oğlu Nüzhet’e alaka duymaktadır. Bu nedenle sık sık Seniha ile birlikte Nuriye hanımların evlerine gitmek istemektedir. Nüzhet ve Mükerrem,  bir baloda tanışmışlar, Mükerrerm Halit ile evli bir kadın olduğu halde Nüzhet  ile aralarında bir ilişki başlatmaya hevesli olmaktadır.

 Çirkin bir kız olan Seniha, hayatı boyunca ağabeyi Halit’i kıskanmış ailesinin tüm imkânlarının ona sunulması ve hayatının bu nedenle ağabeyine bağımlı olmasına sürekli içerlemiştir. Ağabeyine karşı duyduğu kıskançlık,  artık bir intikam alma duygusuna yönelmiş, abisinin Mükerrem ile evlenmesi ona intikam için bir fırsat sağlamıştır. Bu nedenle Seniha, abisinin eşi Mükerrem ile görünüşte çok iyi anlaşmaya çalışmaktadır. Çünkü ağabeyinden alacağı intikam için Mükerrem’i kullanmayı kurmaktadır.
 
Zaten Nüzhet ile Mükerrem arasında başlayan aşkı da fark eden Seniha, gizliden gizliye ve sezdirmeden Nüzhet ile Mükerrem’in arasındaki ilişkiyi alevlendirecek girişimler de yapmaya başlar. Seniha’nın yarattığı fırsatlar ve ateşlemeler sonrasında Nüzhet  ile Mükerrem arasındaki ilişki alevlenmiş Nüzhet ile Mükerrem düzenli olarak Zonguldak’ın Kapuz bölgesindeki evde  düzenli olarak bir araya gelmeye başlar.

Seniha’nın tersine çok güzel bir kadın olan Mükerrem, kendinden on beş yaş büyük olan Halit ile evlenince daha ilk yılı dolmadan, Halit’ten soğumaya başlamıştır.  Mükerrem, daha Ankara’da iken Celâl Ferit adında bir adamla ilişkiye girmek üzereyken Zonguldak’a taşınmışlar ve bu nedenle Mükerrem, Zonguldak’ta. Nüzhet ile ilişkiye girmeye başlamıştır. Nüzhet , bir gün hizmetçisi ile Mükerrem’e haber salarak Nuriye Hanım’ımn onu çağırdığını söyletir. Halbuki evde Nuriye Hanım yoktur ve evde  Mükerrem ‘i bekleyen tek kişi ise Nüzhet’tir.   Mükerrem ile Nüzhet o gün birlikte olurlar. Bu birliktelikten sonra da sık sık buluşmaya başlamışlardır.

Seniha,  Mükerrem’in, Nüzhet ile abisini aldatmaya devam etmesine göz yummaktadır. Fakat birkaç geçmeden Nüzhet, Mükerremden sıkılmaya başlar. Ondan kurtulabilmek için geceleri de yanında kalmasını istemeye başlamıştır. M ükerrem, Halit’in nöbet tuttuğu geceleri Kapuz’daki evde  Nüzhet’in kolları arasında geçirmeye başlamıştır.

 Nüzhet’in annesi Nuriye Hanım önceleri görmezliklten gelen olaydan rahatsız olmaya başlamış,  Seniha’nın yanına gelerek Mükerrem’i uyarmasını, aksi takdirde konuyu kendisinin Halit’e açıklayacağını söylemiştir.

Seniha artık abisinden intikam alma zamanının geldiğini düşünerek, karısının Nüzhet ile Kapuz koyundaki bir evde sık sık buluştuklarını abisi Halit’e açıklar.

Bunun üzerine Halit, Mükerrem ile Nüzhet’i birlikte yakalamak için o eve gider.  Halit o evde karısı Mükerrem’i bulamaz ama Mükerrem’le ilişkisi olduğunu itiraf eden Nüzhet’i öldürür. Halit cezaevine girmiş, Seniha, ağabeyinin tuttuğu avukata Mükerrem’in abisini aldattığından haberi olmadığını, abisinin bir yanlış anlama sonucu Nüzhet’i öldürmüş olabileceğini söylemiştir. Halit yedi yıl hapse mahkûm olunca Seniha öğretmenlik yapmaya başlamıştır.

Amasra ve Trabzon’da öğretmenlik yapan Seniha’nın abisine karşı duyduğu kin daha da bitmemiştir. Şimdi ise tek hedefi tek hedefi,  hapisten çıkan abisini perişan hale düşürmek ve aileden kalan köşkün diğer yarısını da onun elinden uygun bir fiyata satın alarak Halit’i beş parasız bırakmaktır.

Halit’in hapse düşünce Mükerrem zengin bir işadamının metresi olmuştur. . Seniha, öğretmenlik yaptığı yere dönmek üzere bindiği vapurda Mükerrem’e rastlar. Mükerrem, bir barda çalışmak için Samsun’a gitmektedir. Roman, Seniha’nın yaşadığı olayları tahlil etmesi, ancak Halit’in kendisinden önce ölürse huzur bulabileceğini fark etmesiyle son bulur.

 Ancak Seniha bu planını gerçekleştiremez. Ağabeyinin hapisten çıktığı gün onu görmek için Zonguldak’a gider. Maden mühendisi olan Halit,  hapiste iken eski arkadaşlarının yardımıyla bir iş bulmuş ve iki aylık avans da aldığı için kendinden emin haldedir.

Halit, etrafındaki insanlar tarafından sevildiği için yeni bir hayata atılmıştır.  Bir gün Seniha kendi ders verdiği yere dönmek için bindiği vapurda Mükerrem’i görür.  Mükerrem başından geçenleri ona anlatır ve Samsun’da bir barda konsomasyon yapmak üzere Samsun’a gideceğini aktarır.

 Sultan Hamid Düşerken Romanı ve Hakkında Nahid Sırrı Örik

 KAYNAKÇA


[1] https://www.idefix.com/Kitap/Kiskanmak/Nahid-Sirri-Orik/Edebiyat/Roman/Turkiye-Roman/urunno=0000000056362

0

0

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar