Necm Nedir Şiirlerde Yıldız

17.06.2020

Necm Nedir 

 

Necm:   نجم

Necm , Arapça kökenlidir. Bu kelimeden yıldız ile ilgili kelimler türetilir. Bu nedenle, necm: yıldız, necmi:  ylıdızlara ait;  nucum :  necm’in çoğulu yani yıldızlar; müneccim : yıldız falına bakarak geleceği görenler necm den türemiş sözcüklerdir.

Necm kelimesinin Osmanlıca sözlüklerdeki karşılıkları : Yıldız, ahter, kevkeb. Ülker yıldızı,  belirli vakit. (Araplar, vakti yıldızlarla tahdit ederlerdi)
 Kabak ve hıyar gibi yayvan nebat.
 Belirli vakitte yapılan vazi
 Kısım, durak; yıldız.
[1]

Eski devrilerde  necm sözcüğünün yıldız anlamından hareketle Ülke yıldızına da necm denmiş; , on bir yıldızdan oluşan Ülker yıldızının yedinci yıldızını ancak gözleri keskin olanlar görürmüş.

Necm sözcüğü divan edebiyatında yıldız manasına gelen gerçek anlamıyla, sembolik ve mecazi anlamları ile de sık sık kullanılmıştır. (
Kamer ve Mâh Nedir Sevgili Ay Felek İlişkileri)

 Necm sözcüğü çoğu kere Nucum ilmi ile bağlantılı olarak da karşımıza çıkmaktadır. Divan şiirinde yıldız, ay, güneş, felekler (
Felek Eflak Çarh Tasavvuru Şiirimizde Felekler)  çarh , ışık ziya, doğmak , tulu’  etmek, şeb, gece, siphr, asuman, sözcükleri ile ilgili ve birlikte karşımıza çıkmaktadır.

Eski edebiyatta “Necm “ sözcüğünün eş anlamlısı “Sitare”dir. Eski devrin astrolojik anlayışında yıldızlar, yıldızların konumları, yıldızların felekler ve burçlarla ilgisi önemli bir inanç bağlamı oluşturmuş, yıldızların konumları, birbirlerine yaklaşmaları, uzaklaşmaları anlamlı bulunmuş; yıldızların konumlarının ve evrelerinin insan hayatına ve geleceğine dair işaretler verdiğine inanılmıştır. Bunları yorumlayan müneccimler ortaya çıkmış, astroloji ve nücüm ilimleri de bu inançlardan ortaya çıkmıştır.

Gün gibi tulû` itdi bu şeb necm-i hidâyet
 Iyd itdi şeb-i kadre irüp ehl-i velâyet   
Şeyhülislam Yahya Şiirleri

İhtirâk-i necm-i bahtı bilmezüz eflâkden
 Âh kim yanduk tutuşduk şu’le-i idrâkden  
Arpaeminizâde Sâmî Şiirleri

Ziya-bahş-ı siyeh necm-i bahtam meh-cebìnimdir
Daòı şemè-i şebistân-ı ümmìdim nâzenìnimdir     
Numân Mâhir 19. yy Divan

Necm-i bahtında bulur lamia-i is'adı
Ne zaman kilk-i Utarid cıkarırsa takvim   Sünbülzâde Vehbî

Yıldızlar oynaşır çarh-ı felekte
Gözüm yoktur hurilerde melekte 
Erzincan Türküleri

KAYNAKÇA



[1] https://www.luggat.com/necm/1/1

Yorum yapmak için lütfenKayıt Olunya da