Orman Çocuğu Mowgli Konusu ve Özeti Rudyar Kipling

02.08.2019

 
 
 
 
Orman Çocuğu İngilizce orijinal adı ile The Jungle Book, Rudyard Kipling’in  bir çocuk romanıdır. Roman ilk kez  1894 yılında yayıncısı Macmillan Publishers Limited tarafından yayınlanmış, bu roman dünya edebiyatında en çok ilgi çeken çocuk romanlarından birisi olmuştur.
 
Orman Kitabı, İngiliz yazar Rudyard Kipling 'in Korkusuz Kaptanlar, Kim, Dilek evi adlı eserleri gibi en sevilen öyküleri arasında yer alır. Eser pek çok dile çevrilmiş, pek çok ülkede çocuklara tavsiye edilen çocuk romanlarından birisi olmuş filme de alınmış pek çok ülkede çizgi film uyarlamaları olarak da gösterime girmiştir.
 
Orman Kitabı , masalımsı bir kurguya dayanmaktadır  fantastik kurgu ve masalımsı bir maceraya dayana bu romanın kahramanı hayvanlar arasına karışarak kurt yavruları ile birlikte bir kurt tarafından yetiştirilen insan çocuğu  Mowgli adlı bir çocuğun  hayatını anlatmaktadır.
 
Yazarın bu romanı dünyanın en sevilen çocuk kitaplarından birisi olmuş,  eser çizgi filme de uyarlanmış pek çok ülkede gösterime de girmiştir.
 
Roman Orman Çocuğu Mogli adı ile filme de uyarlanmış yönetmeni Andy Serkis olan bu filmin senaryosu Rudyard Kipling’in aynı adlı eserinden faydalanarak Callie Kloves hazırlamıştır. ABD – İngiliz ortak yapımı bu animasyon filmin  yapım yılı 2018 dir.
 
 
Karakterler:
 
Mowgli: Kurtlar tarafından büyütülen çocuk
Baloo:  Orman kanunlarını iyi bilen Ayı
Bagera: Kara panter
Şer Han: Movgli’nin ezeli düşmanı olan Bengal kaplanı
Akela:   Kurtların lideri olan Yaşlı kurt
Raksha:  Movgli’nin annesi
 
 
KONUSU
 
Ormanda kurtlar tarafından büyütülen Mowgli adlı bir çocuğun hayvanlar arasında geçen hikayesidir.
 
ÖYKÜNÜN ÖZETİ
 
Bir gün bir kurt avlanmaya çıkmış. Avlanırken bir ses duymuş. bu ses Sheere Khan'ınmış. Yanına gittiğinde orada bir bebek bulmuş bunu yuvasına götürdüğünde sırtında hiç diş izi yokmuş.
Ve tartışma çıkmış. tartışma çıkmış. En son anne kurt bu çocuk seni bir gün avlayacak, demiş. Kaplan gitmiş. Ve çocuk 10 yaşına basmış. Artık hayvanlar onu sevmemeye başlamışlar ve ormandan gitmesini istemişler. Ve Mogli ağlayarak köye gitmiş. Köyde onu çoban yapmaya karar vermişler. Bu çobanlık işi ona vız gelirmiş çünkü onlarla koyunlarla konuşurmuş. Kaplan köye gitmeye karar vermiş . gitiğinde mogli onu postunu çıkarmış. Ve ormana götürmüş. Ormandakiler sevinmiş. Ve Mogli hep orada kalmış.
 
 
Mowgli adında  bir çocuk kurt yavrularının olduğu bir ine sığınır.  Bu bebek çok cesaretlidir ve ymiş. yavru kurtlarla oynamaktadır. Shere Khan adlı acımasız bir kaplan Mowgli'nin peşindedir ve onu yemek istemektedir.  Fakat anne kurt Akela ona sahip çıkar ve onu kendi yavrusu gibi kabullenir. Akela bu çocuğu evlat edinince Shere Khan, insan çocuğu Mowgli ‘yi yiyemez. Orman kanunlarına göreMowgl o kurt sürüsünün bir üyesi kabul edilir. Fakat Mowgli büyüdüğünde, kurtlar ve diğer hayvanlar tarafından dışlanmaya başlar bunun üzerine Mowgl insanların arasına karışması gerektiğini düşünmeye başlar.
 
Mowgli bir gün sürüden uzaklaşır ama Shere Khan tarafından saldırıya uğrar. Fakat bunu gören Kurtların lideri tarafından kurtarılır. ………..

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar