Samim Kocagöz ve İzmir'in İçinde Romanı

18.06.2020



Samişm Kocagöz ve İzmir'in İçinde Romanı 


İlkokulu Söke’de, 1928, orta ve lise öğretimini İzmir Erkek Lisesi′nde tamamlayan Samim Kocağöz Söke’nin tanınmış çiftçi ailelerinden birine mensup edebiyatımızın tanınmış romancılarından biridir. İzmir'in İçinde adlı roman  Samim Kocagöz’ün ilk baskısı 1973 yılında yapılmış bir romanındır.

 Samim Kocagöz’ün  İzmir'in İçinde adlı romanı; 1962 de yayımlanan  Kalpaklılar ve  1963 yılında yayımlanan Doludizgin  adlı romanlarının devamı niteliğinde olan bir romanıdır.  

Kalpaklılar adlı roman İzmir'in Yunanlılar tarafından işgal edilmesi ile başlayıp ( 1919-1920) Gerede ve Düzce isyanlarına kadar olan süreci anlatmaktadır. Doludizgin adlı romanında ise İzmir’in işgalinden Ankara Hükümetinin ve Kuvay-ı Milliyecilerin kontrolü el almaya başlaması ve Hıyanet-i Vataniye kanununun çıkması, Millî Mücadelenin başarıya kavuşup düşmanı İzmir’de denize döküşünü anlatmıştır.

İzmir'in İçinde adlı romanında ise İzmir’in işgalden kurtulduğu günlerden başlayarak 27 Mayıs 1960 İhtilaline kadar gelinen süreç ele alınmıştır.  Samim Kocagöz bu romanında Kurtuluş Savaşı gazisi, emekli bir albay’ın hayatı ve İzmirli zengin bir ailenin ilişkileri  üzerinden Demokrat Parti iktidarının 27 Mayıs darbesiyle iktidardan uzaklaştırılması sürecine kadar Türkiye’nin sosyal ve siyasi  süreçlerini anlatır.  

Kalpaklılar , Doludizgin  ve İzmir’in İçinde romanları Osmanlının son dönemlerinden başlayarak 1960 yılına kadar devam eden Türkiye Cumhuriyetinin romanları olmaktadır. Her üç romandaki olaylar ve kişiler bağlantılı değilse de her üç romandaki farklı kişiler, mekânlar, sosyal ve siyasi karakterler üzerinden Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşu dile getirilmiştir. Kalpaklılar ve  Doludizgin  romanları bir birlerini dönem olarak da takip ettikleri gibi birer yıl ara ile yazılmış ve yayınlanmıştır. Buna mukabil, yazarın  İzmir’in İçinde adlı romanı Kalpaklılar , Doludizgin  adlı romanlarının devamı olmasına rağmen  Doludizgin adlı romandan hemen sonra yazılmamıştır. Samim Kocagöz Doludizgin ile izmir’in İçinde adlı romanları arasına “Bir Karış Toprak (1964)” ve “ Bir Çift Öküz “ (1970) adlı romanlarını serpiştirmiş, izmir’in içinde adlı romanını ise 1973 yılında yayımlamıştır.

 

ROMANIN KONUSU VE KISA ÖZETİ

Emre, Emekli bir albayın oğludur. Emre, İzmir’de yaşamaktadır ve İzmir’in önemli tüccarlarından birisinin kızı ile nişanlıdır. Nişanlısının ailesi İzmir’de oldukça zengin ve etkindir.  Emre’nin kendisi de bu aileye ait olan büyük bir şirkette çalışmaktadır. 

Bu şirketin ve ailenin bu kadar zenginleşmesinde ve etkili hale gelmesinde Demokrat parti’nin oldukça etkisi vardır. Nişanlısının ailesi ve babası özellikle Demokrat Parti iktidarında serpilmiş ve gelişmiştir. Amerikan yardımları Türkiye’ye gelmekte, Türkiye’de bir makineleşme ve sanayileşme hamleleri yapılmaktadır.  Batılı devletlerden gelen yardımlar ve alınan borçlarla devlet ve sermaye sahipleri daha da zenginleştirilmeye çalışılmaktadır. Fakat hükümete yakın olanlar dağıtılan bu kaynakları yakınlarına ve partililerine peşkeş çekmektedir. Emre ise çalıştığı şirkette tüm bunlara şahit olmaktadır.

 Demokrat Parti , “her mahallede bir milyoner” yaratma amacıyla hareket etmektedir. Lakin bu amaç doğru çalışmamakta ülkenin kaynakları zenginleri daha da zenginleştiren bir sisteme dönüşmüştür.  Zenginler daha zengin olmakta, fırsatçılar ve işgüzarlar tüm imkânları eline geçirmektedir. 

Emekli bir albayın oğlu Emre, nişanlısının ailesi sayesinde girdiği talancılar, işgüzarlar ve düzenbaz zenginler arasında dönen dolaplardan rahatsız olmaktadır. Aldığı terbiye,  vatansever duyguları, idealist ve vatansever düşünceleri nedeni ile nişanlısının ailesinden kopmaya başlar. Çünkü nişanlısının ailesi zenginliğine zenginlik katmak için her şeyi mubah görmektedir.   

Emre nişanlısının ailesini daha yakından tanıdıkça, aldığı eğitim, sorumluluk bilinci ve ahlak anlayışı ile  hiç uyuşmayan işlerle karşılaşmaktadır. Çalıştığı şirkette dönen dolaplardan diğer İzmirli tüccarların ve iş adamlarının çevirdikleri dolaplardan toplumda bölünmeye yol açan olaylardan iyice rahatsız olmaya başlamıştır.  Tüm bunlar nişanlısı ile nişanlısının ailesi ile Emre arasında çatışmalara yol açmaya başlamıştır. 

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar