Sebu Nedir Büyük Testi Sebû Kadeh

30.08.2022

 

 

Osmanlıca yazılışı: sebû :  سبو

Sebû sözcüğü Farsça kökenli bir isimdir. Osmanlıca ve Türkçeye de Farsçadan girmiştir. Sözlüklerdeki anlamları: testi, şarap testisi, şarap kabı, içki içmek için de kullanılan orta büyüklükteki testi manalarına gelir.

sebûy-i tehî: boş testi

Sebû, divan şairlerinin nazarında büyük kadehlerden veya kadeh olarak kullanılan testilerden biridir. Eski devirlerde şarapların testilerde, fıçılarda veya su kabaklarında muhafaza edildiği hatta şarapların sadece kadehlerden, sagarlardan veya piyalelerden değil gedu adı verilen büyük su kabaklarından veya testilerden de içildiği bilinmektedir.

Divan şairleri sebûyu diğer testilerden ayırmışlar, sebûyu şarap için özel bir testi türü olarak ifade etmişlerdir. Sebû özellikle içine şarap konulan, şarap da içilen kadeh olarak da kullanılan bir testidir. İçine su ve benzeri şeyler konulan testi ise kuze olarak ifade edilmiştir. ( bkz KÛZE NEDIR ŞIIRLERDE TESTI )

Yanınca bâde- güsâran-ı bezm-i hicrânın

Şarâb-ı aşk u muhabbet sebû sebû biledir.   Naili

Sebû-yı meyle ibrik-i vuzû bir hâkten amma

Ne hikmettir bilinmez bir sâlih biri fâsıktır.   Nâbi

( Sebû – şarap testisi – ile ibrik aynı topraktan yapılmıştır ama biri sevap işlemeye yarar diğeri ise günah işlemeye yarar. Leffü neşr sanatı , fasık ile sebu – ibrik ile salih )

KABAK KADEH NEDIR KABAK HEDEF KABAK ASMAK VE GEDU

KÛZE NEDIR ŞIIRLERDE TESTI

NOH SAGAR DOKUZ KADEH NEDIR

SAGAR SÂGAR NEDIR ŞIIRLERIMIZDE KADEHLE İLGILI HAYALLER BENZETMELER

TÂRÎH-I TÜFENG-ENDÂHTEN Ü SEBÛ-ŞIKESTEN-I SADR-I A‘ZAM İBRÂHÎM PÂŞÂ Nedim

0

0

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar