Şule Yüksel Şenler Hayatı Edebi Kişiliği Eserleri

06.06.2013

 

 

Şule Yüksel Şenler

 

 

Şule Yüksel Şenler (d. 29 Mayıs 1938-Kayseri, ö. 28 Ağustos 2019) ), Türk yazar ve gazeteci  

Yazılarında Ayşe Tahsin ve Şûle adlarını da kullanmıştır. Mayıs 1938 senesinde Kayseri ilinde dünyaya gelmiştir. Babası Hasan Tahsin annesi ise Mihriban Ümran Hanım’dır. Babası ve annesi farklı şehirlerde büyümüş teyze çocuklarıdır.  Şule Yüksel Şener, aslen Kıbrıslı olan ve babasının memuriyeti dolayısıyla Türkiye‘nin farklı farklı illerinde bulunmuş, orta hâlli bir ailenin altı çocuğundan birisidir.[1]

Babası, Tahsin Bey,  Sümer Bank Fabrikasında görevli iken görevinden ayrılıp çocuklarını da alarak İstanbul’a yerleşmiştir. [2]

Küçükken ailesiyle birlikte İstanbul'a yerleşen Şule Yüksel Şener, Koca Ragıp Paşa İlkokuluna giderken ailenin ekonomik düzeni bozulunca ortaokulu ikinci sınıfta iken bırakmış, bir terzinin yanında çalışmaya başlar.[3] Annesi kalp krizi geçirip yatağa bağlanınca ev işleri ona kalır boş zamanlarında ise kitap okumakla vaktini geçirmeye başlamıştır.

Daha sonra ilk öykülerini yazmaya başlar ve bu öykülerini Safa Önal'ın çıkardığı "Yelpaze" dergisine gönderir. İlk eserleri de işte bu dergide çıkmaya başlamıştır. İlk gençlik yılarında ağabeyinin de teşviki ile Nur Cemaatine katılmıştır. Bu yıllarda terzilik de yapmakta, moda dergilerini izlemektedir.

21 yaşında gazetecilik hayatına adım atar. Peyami Safa gibi devrin ünlü isimlerinin de yazılarının çıktığı "Yeni İstanbul" gazetesinin gençlik köşesinde yazıları çıkmıştır.. 1950 senesinde Kıbrıs mitinglerine katılmış ve kürsülerden şiirler okumuştur. Bu arada gazetenin ilanlarını hazırlayan Yüksel Bey'den resim ve müzik dersleri alarak ney ve kanun çalmayı öğrenir.  Huzur Sokağı adlı romanını da bu senelerde gazetede tefrika şeklinde okurlarla buluşur. [4]

Bu sıralarda da siyasete atılır. 27 Mayıs 1960 ihtifalinden sonra kurulan Adalet Partisine katılıp AP Bakırköy Gençlik Kolları, Edebiyat ve Kültür Kolu Başkanı olur. Faruk Nafiz Çamlıbel'in çıkardığı "Kadın Gazetesinde" köşe yazmaya başlar. Asıl adı "Yüksel" dir. Ama kadın olduğunun anlaşılması için adının önüne "Şule" eklemeye başlayınca "Şule Yüksel Şenler" olarak tanınır.

 1960 ihtilali sonrasında Nihat Atsız’a yakınlaşır ama ağabeyi Özer'in (Üzeyir) hastalığı ile yaşamı ve düşünceleri değişime uğramıştır.  Hasta ağabeysinin dileğiyle Risale-i Nur toplantılarına katılmaya başlamıştır. Bu katılım sonrasında da Nur Cemaatine girmiştir. 1962'de AP Gençlik Kolları Edebiyat ve Kültür Başkanlığı yapar.

1965'te görüntüsü ile düşüncelerinin uymadığını düşünerek tesettürlü giyinmeye ve kapanmayı tercih eder. Terziliğinden gelen deneyimleri ile "Şulebaş “ tipi türbanı icat ederek ilk kez kendisi giyer. [5] Hür Söz, Yeni İstiklal, Babıali’de Sabah gazetelerinde kadın sayfalarında yazıları çıkmış,  Bugün gazetesinde 1967-71'de köşe yazarı olmuştur.  Seher Vakti dergisinin de  başyazarı olur. 32 yaşındaki iken, ilahiyat mezunu tiyatrocu Abdullah Kars ile evlenir. Fakat Şule Yüksel dayakçı kocasının baskısına ancak beş yıl dayanabilir ve kocası ile beş yıl sonra boşanmak zorunda kalmıştır. 1969 ‘da Seher Vakti adlı bir dergi çıkarır.  Bâbıâlide Sabah ve Yeni İstiklâl gazetelerinde kadın sayfaları hazırlar. Bugün, Millî Gazete ve Zaman'da köşe yazarlığı yapar. [6]

1970 senesinde  Huzur Sokağı adlı romanı "Birleşen Yollar" ismiyle sinemaya da aktarılmıştır.

Tekrar panellere gitmeye; gazetelere, dergilere yazmaya başlar. 1968-1971 yılları arasında verdiği konferanslar nedeni ile hakkında pek çok dava açılır.1971'de Cevdet Sunay'a yazdığı bir mektup yüzünden cumhurbaşkanına hakaretten tutuklanıp, sekiz ay cezaevinde kalır.

Bu arada Kanada'da yaşamış bir maden mühendisi ile ikinci evliliğini yapmıştır. Eşinin isteği ile de Nakşı bendi Tarikatına devam etmeye başlar. Artık türbandan çıkıp Kara çarşafa girmiştir. Bu eşi ile on bir yıl evli kaldıktan sonra boşanmıştır.  Yeni İstiklal Gazetesi’ndeki  “Ağlayın Ey Müslüman Kardeşlerim Ağlayın” başlıklı yazısında o dönemin Cumhurbaşkanı olan Cevdet Sunay’a hakaret ettiği gerekçesi ile hakkında davalar açılır Anadolu'yu dolaşarak verdiği konferanslarla tartışmalar başlatmıştır.[7]  Hakkında açılan davalardan beraat eder.

1978'de İdealist Hanımlar Derneği’ni kurmuş ve Manevi başkanı olmuştur. Bu derneğe gelen genç kızlar arasında, Emine Gülbaran (Erdoğan) da bulunmaktadır.   1980'den sonra Zaman ve Milli Gazete ’de yazmaya başlamıştır.

Huzur Sokağı adlı romanı filme alınmış Yücel Çakmaklı' nın yönettiği Birleşen Yollar adlı filmin başrollerinde İzzet Günay ve Türkan Şoray oynamıştır.[8]

2018 yılında Prof. Dr. Necmettin Erbakan Ödülleri Düşünce - Edebiyat Ödülü'ne layık görülür. [9]İlerleyen yaşlarında babasının da yakalanmış olduğu bir akıl hastalığına yakalanmıştır. İlerlemiş yaşına ve rahatsızlığına rağmen ara ara gazete ve dergilerde çeşitli yazıları çıkmaya devam etmiştir.[10]

28 Ağustos 2019’ da tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeder ve Eyüp Sultan Mezarlığı'na defnedilir.  

 

YAZARLIK YÖNLERİ

 Şûle Yüksel Şenler, yazı hayatına hikâyelerle başlamış, ilk hikâyesi Yelpaze (1958-1960) dergisinde çıkmıştır. İlk fikir yazıları ise Faruk Nafiz Çamlıbel'in çıkardığı Kadın Gazetesi'nde çıkmıştır.  (1961-1963) Yeni İstiklâl gazetesinde köşe yazıları çıkmaya başladıktan sonra İslamcı kesimlerin yakından tanıdığı bir kadın gazeteci ve fikir yazarı olarak ünlenmiştir. Bu şöhreti sayesinde pek çok ilde kadınlara konferanslar vermiştir.

Şule Yüksel Şenler, romancı olarak ünlenmiş olsa bile daha ziyade kadın, evlilik, İslami yaşayış, hidayet gibi konular üzerinde daha çok eser vermiş, özellikle İslami kesim kadınlarının ilgi duyacağı konularda yazılar yazmış konferanslar vermiş bir gazeteci ve yazardır. Yazılarında evlilik hayatı, genç kızların yaşadığı sorunlar,  İslami yaşayış, kadınların ailede ve toplumdaki yeri, Müslüman kadınların görevleri, yaşama biçimleri, inançları, iffetleri, kadın hakları konularına eğilmiştir.

Şenler'in edebiyat dünyasında adını duyurması en ünlü eseri olan  HUZUR SOKAĞI   (1970) adlı romanı ile olmuştur.  Roman 1969-70 yıllarında Bugün gazetesinde tefrika edilmiş, o dönemde büyük yankı uyandırmış, toplum üzerinde yazarının da beklemediği bir etki bırakmıştı. Roman,  şehirli ve  eğitimli oldukları  halde  hayatını İslami kurallara göre şekillendiren alışılmışın dışında genç kadın ve erkek tipleri üzerinde kurgulanmıştı. Bu kurgu toplum tarafından çok ilgi çekmişti. Eğitimli  ve şehirli kesimdeki insanların İslami kurallara uygun yaşama biçimlerini yansıtan ilk romanlardan birisi olması bakımından  İslamcı kesim tarafından coşkuyla karşılanmıştı. [11]İki cilt halinde yayınlanan bu roman basıldığı dönemde satış rekorları kırmış, 2002 yılında 81. baskısı, 2019 yılında ise 121. baskısı yapılmıştır.

HUZUR SOKAĞI  1970 lerden sonra  toplum  hayatına etki eden başlıca romanlardan birisi olmaktadır.

Şule Yüksel Şenler, HİDAYET ROMANCILARI VE ROMANCILIĞI  denilen romancılık ekolü içinde anılan bir yazardır. ( HEKİMOĞLU İSMAİL )ÖMER OKÇU’nun   Minyeli Abdullah adlı romanı ile İslami kesimin ihtiyacını karşılayan İslami kesim romancılığının öncülerinden birisidir.

Hidayet Romancılığı Asker kökenli bir yazar olan Ömer Okçu’nun Minyeli Abdullah adlı romanı ile başlamış Şule Yüksel Şenler'in "  Huzur Sokağı " (Nur Yayınları - 1970) ve sonraki romanları, Şerife Katırcı'nın "Müslüman Kadının Adı Var" (Seha Neşriyat - 1989) Ahmed Günbay Yıldız ’ın "Boşluk" (Timaş Yayınları - 1999)  adlı romanları ile yayılmıştı.

 

Eserleri

  • Gençliğin Izdırabı
  • Hidayet
  • Bize Ne Oldu
  • İslam'da ve Günümüzde Kadın
  • Duyuşlar
  • Her şey İslam için
  • Uygarlığın Gözyaşları
  • Huzur Sokağı
  • Kız ve Çiçek
  • Sağ El
  • Bir Bilinçli Öğretmen
  • Yılanla tilki


ROMANCILAR İLE İLGİLİ BAŞLIKLAR VE LİNKLERİ

 

KAYNAKÇA

 

[1] Beşinci, Ebrar (2017). Şule Yüksel Şenler: Türkiye'de Modernleşme ve İslamcı Kadın Kimliğinin İnşası. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. İstanbul: Marmara Üniversitesi.

[2] Tezcan, Demet (2007). Bir Çığır Öyküsü: Şule Yüksel Şenler. İstanbul: Timaş Yayınları.

[3] https://forum.islamiyet.gen.tr/islamda-kadinin-yeri-ve-onemi/53921-sule-yuksel-senler-kim.html

[4] HUZUR SOKAĞI HAKKINDA ÖZET İNCELEME ŞULE YÜKSEL ŞENLER, https://edebiyatvesanatakademisi.com/Arama.aspx?id=41711

[5] https://forum.islamiyet.gen.tr/islamda-kadinin-yeri-ve-onemi/53921-sule-yuksel-senler-kim.html

[6] Yalçın, Murat (Ed.) (2010). "Şenler, Şûle Yüksel". Tanzimat'tan Bugüne Edebiyatçılar Ansiklopedisi. C. 2. İstanbul: Yapı Kredi Yayınları. s. 955.

[7] Beşinci, Ebrar (2017). Şule Yüksel Şenler: Türkiye'de Modernleşme ve İslamcı Kadın Kimliğinin İnşası. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. İstanbul: Marmara Üniversitesi.

[8] https://tr.wikipedia.org/wiki/%C5%9Eule_Y%C3%BCksel_%C5%9Eenler

[9] https://www.sabah.com.tr/gundem/2019/08/29/  [Erişim Tarihi: 06. 11. 2019]

[10] https://tr.wikipedia.org/wiki/%C5%9Eule_Y%C3%BCksel_%C5%9Eenler

[11] HUZUR SOKAĞI HAKKINDA ÖZET İNCELEME ŞULE YÜKSEL ŞENLER, https://edebiyatvesanatakademisi.com/Arama.aspx?id=41711

 

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar