03.02.2024
Osmanlıca yazılışı : tehzil : تهزيل
Tehzil تهزيل sözcüğü Arapça kökenlidir ve “şaka, mizah, latife, alay ve eğlence” anlamlarında sözcüklwer üretilen “ Arapça “ hzl “ kökünden gelir. Bu nedenle, şaka, alay, ciddi olmayan söz anlamlarında da gelen hezl هزل “ sözcüğü ile yanı kökene dayanır. Hatta “hezl” sözcüğü ile eş anlamlı olarak da kullanılır. Tehzil sözcüğünün çoğulu tehzilâttır. Tehzil sözcüğü sözlüklerde : “ Zayıflatma. Alaya alış. Alaya alma. Alay şekline sokma. “ anlamlarındadır.
TehziL sözcüğü edebiyatta hezl sözcüğü ile birlikte “ciddî bir esere lâtife tarzında nazîre yazma”[1] şeklinde terim bir anlamda da kullanılır.
Hezl - هزل - kelimesi”, “meşhur ve yaygın bir şiiri vezin ve kafiyesi ile taklîd ederek lâtife tarzında nazım yazma; bu tarzda yazılan şiir” [2]“ cılızlık, ciddi olmayan söz. Saçma, uydurma, yalan konuşmak.” [3] Meşhur ciddî şiirleri mizahî hale getirmek anlamalarına gelir. Tâhir-ül Mevlevi hezl ve tehzil terimlerini eş anlamlı olarak kabul etmiştir. "Hezl meşhur bir nazmın vezni ve kafiyesi taklit edilmek suretiyle lâtife yollu şiir yazmak demektir, buna tehzil de denir." [4] ( BKZ Hezl Nedir Hezli Hezliye Hezliyat Tehzil Nedir ve Örnekleri )
Ancak, birçok şair ve edebiyatçı hezl, hezliyat ve tehzil sözcüklerini bire bir aynı anlamda kullanmamıştır. Küfür ve hakarete kadar ulaşan eserlere de hezl ve hezliyat denirken, tehzil “insanları güldüren, neşelendiren hoş ve güzel söz, özellikle şaka, nükte, espri, fıkra “ anlamı ile kullanılmıştır. Hezl ve hezliyat türü nazireler “ sadece oyun, eğlence ve şaka olarak söylemek" , "sözün hakikî veya mecazî anlamına delaletini kastetmeyip sahih olmayan bir şeyi kastetmek" manalarında anlaşılmış ve tarif edilmiştir. [5]
Tehzil, “bir şairin, bir başka şairin şiirine edep dairesinde, mizah maksadıyla yazdığı ” latife ve nükte yapmak amaçlı yazdığı şiirlerdir. Bir başka deyişle tehzil; nükteli latifeli, mizahî nazire olmaktadır.. Tehzil türü nazireler meşhur bir şairin meşhur bir şiirine aynı redif, kafiye, ölçü, üslup ve ahenk biçimi ile şaka, nükte ve latife yapmak amacını taşır. Tehzillerde tanınmış şairlerin ciddi ve meşhur şiirlerini üslup ve redifleri ile taklit edilerek nükteler ve latifeler yolu ile mizahi bir şekle sokma gayesi vardır.
Tehziller ünlü gazel ve kasidelere yapılmış, yazıldığı çağın şartlarına uygun olarak düzenlenmiş, çağına uygun mizahi eleştiri ve iğnelemelere de yer verilmiştir. Tehzillerde nazire yazılan şiiri ve şairi mizahi bir şekilde taklit etmek söz konusudur.
Tehzillerdeki mizah ağır, kara ve kaba değildir. Tehziller, hezliyat türü nazirlerdekilerden daha nazik ve zarif nüktelere dayanır. Alaylı bir dile sahip olmalarına rağmen tehzillerde kaba, çirkin sözlere yer verilmez. Muhataplarını incitmemeye özen göstermesi yönü ile kara mizah ve hicivlerden ayrılır. [6] Zarif, latif ve nükteli alaylar ve mizah yer vermesi ile hezlden ve “ hicivden daha hafif bir türdür”. (Pala 1989: 224;[7]
Tehzil “ bir sanatçının diğer sanatçıların çalışma stilini, üslubunu gülünç bir etki yaratacak şekilde taklit etmesi”[8] yönü ile batı edebiyatındaki pastişlere benzetilir.
Tehzil, hiciv ve mizah divan edebiyatında 15. yüzyılda Şeyhî (ö. 1431 ?) ile başlamış olarak kabul edilir. Zekâyî (15. yy.), Kabûlî (ö. 1478), Nahîfî gibi şairlerle birlikte ilk hiciv, tehzil ve mizah örnekleri görülür. Tehzil türünde yazılmış müstakil eserler de vardır. Mürekkepçi Hevai ‘nin Nabi'nin bazı gazellerine hiciv ve tehzil yolu ile yazdığı nazirelerden oluşan Divan-ı Hicv-i Gazeliyyat-ı Nabi; Güfti'nin Teşrifatü'ş-Şuara adlı hezliyat türü tezkiresi, Nev’izade Atai’nin Bahayi-i Küfri adlı eserleri bu tür eserlere örnektir. Bayburtlu Zihni, Fazıl Ahmet Aykaç ile Halil Nihat Boztepe, Hüseyin Suat , Orhan Seyfi Orhon, Yusuf Ziya Ortaç, Faruk Nafiz Çamlıbel, Hüseyin Rıfat Işıl, Necdet Rüştü Efe, İbrahim Alaeddin Gövsa, Ümit Yaşar Oğuzcan önde gelen tehzil yazarladır. [9]
TEHZİL ÖRNEKLERİ
Orhan Seyfi Orhon’dan Fuzuli’nin Su Kasidesine tehzil
..
Nef’î’nin yukarıdaki matla beytiyle başlayan kasidesine Fazıl Ahmet Aykaç’ın yazdığı tehzil
Nâbî’nin “bāġ-ı dehrüŋ hem ḫazānın hem bahārın görmüşüz” mısrası ile başlayan gazeline yazılmış olan iki tehzil örneği [10]
Nabi’nin yukarıdaki matla beyti ile başlayan gazeline Hevai’nin yazdığı tehzil
KAYNAKÇA
Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın