Yaşasın Demokrasi Kitabı ve Haldun Taner

23.11.2019

 
 
 
Yazıda “Haldun Taner  Yaşasın Demokrasi  ”  hakkında bilgiler, özeti,   konusu, ana fikri, kahramanları, olay örgüsü,   yazarı,  “Haldun Taner  Yaşasın Demokrasi ” hakkında bilgiler şahıs kadrosu  , “Haldun Taner  Yaşasın Demokrasi  “   adlı eserden alıntılar yer alır.  Eser hakkında yorumlar,   anlatım tekniği, yazarın bakış açısı, tekniği, romanın türü, çevrildiği diller, eserin basım yılı, basım hikâyesi, yazar ve eseri arasındaki, eserle yazarın biyografisi arasındaki alakalar incelenmiştir.
 
 
Yaşasın Demokrasi Haldun Taner
 
( Not : Bu yazı ESA editörleri tarafından yeniden düzenlenmiştir. ) 
 
Yaşasın Demokrasi Haldun Taner’in ilk baskısı 1949 yılında yapılmış olan ilk öykü kitabıdır. Haldun Taner’in bu öykü dosyası içinde on adet öykü bulunur. Kitabın içindeki diğer öyküler ise şunlardır:  
 
Yağlı Kapı, Dairede Islahat, Heykel, Beatris Mavyan, Yaşasın Demokrasi, Geçmiş Zaman Olur ki, Necmiye’nin Hatırı, Sebati Bey’in İstanbul Seferi, İşgüzar Bir Polis, Harikliya
 
Haldun Taner, edebiyata skeçler ve öyküler ile atılmış ilk öyküsü ise 4 Ağustos 1946 tarihli ‘’Yedigün’’ dergisinde Haldun Yağcıoğlu adıyla yayımlanmıştır.  Öğrencilik yıllarında iken yayınlanan bu ilk öyküsünün adı ise “Töhmet” adlı öyküdür. [1]Yazar bu öyküsünü dergiye yayınlanmaz ve reddedilir korkusu ile Haldun Yağcıoğlu takma adı ile göndermiş bu öyküsünün yayımlanması ve Sedat Simavi, o öyküsüne telif ücreti olarak beş lira gönderince.[2] ‘’Yedigün’’den sonra ‘’Yücel’’, ‘’Ülkü’’ ve ‘’Cumhuriyet’’ gazetesine de peş peşe öyküler yazıp göndermeye başlamıştı. [3]
 
Haldun Taner 1935 yılında ve henüz öğrenci iken başladığı hikaye yazarlığının ilk meyvesi  Töhmet olmuş ama  Haldun Taner  yazdığı bu öykülerini kitap haline getirmek cesaretini henüz bulamamıştı.
Fakat  1948’de ‘’Cumhuriyet Gazetesi’’nin Yunus Nadi adına düzenlediği yarışmada, ‘’Necmiye’nin Hatırı’’ adlı hikâyesi ile dördüncü olunca cesaretini toplayıp ilk hikâye kitabı olan  ‘’Yaşasın Demokrasi’’ adlı kitabını bastırmıştı.
 
Yaşası Demokrasi adlı kitabı 1935 yılında başladığı öykü yazarlığına dair ilk öykülerinin olduğu bir kitap dosyası halinde 1949 yılında Ahmet Halit Kitapevi [4] tarafından yayımlanmış,  böylece Haldun Taner’in ilk kitabı ve ilk öykü kitabı gün yüzüne kavuşmuş oluyordu.
 
Haldun Taner’in yazdığı ilk hikâyeleri oluşturan bu kitabın için Haldun Yağcıoğlu takma adı yayımlanan ilk öyküsü olan Töhmet adlı öyküsü dahi alınmamıştı.
 
Haldun Taner’ bu ilk öykü kitabından sonra peş peşe öyküler yazdı ve öykülerini ilk önce devrin önde gelen dergi ve gazetelerinde yayımlamış ve daha sonra ise yazdığı hikâyeleri onar on beşer öyküden oluşan dosyalar halinde kitaplar haline getirmişti.  Böylece ardı ardına diğer hikâye kitapları da çıkmış Haldun Taner toplamda içlerinde yüzden fazla hikâyenin olduğu toplamda dokuz adet  hikaye kitabı oluşmuştur.
 
Haldun  Taner’in Hikaye Kitapları
 
  • Yaşasın Demokrasi (1949)
  • Tuş (1951)
  • Şişhane'ye Yağmur Yağıyordu (1953)
  • Ayışığında Çalışkur (1954)
  • Onikiye Bir Var (1954)
  • Konçinalar (1967)
  • Sancho'nun Sabah Yürüyüşü (1969)
  • Kızıl Saçlı Amazon (1970)
  • Yalıda Sabah (1983)
 
 
Haldun Taner , ilk oyunu olan Günün Adamı adlı oyununu yazdıktan sonra  oyun yazarlığına da başlamış  Heidelberg Üniversitesi'nde öğrenim görmek üzere Almanya’ya gönderildikten[5] sonra tiyatroya yönelik bir eğitim almış  Radyo Tiyatrosu ile Arkası Yarın programlarına duyduğu ilgi nedeni ile Üniversite yıllarında yazdığı skeçler sonrasında ilk oyunu olan Günün Adamı 1952 [6] adlı oyunla tiyatro yazarlığına da başlamıştı.
 
Haldun Taner o yunlarında ve hikâyelerinde büyük şehirlerde yaşayan ikiyüzlü, çıkarcı, düzenbaz, züppe ve sahtekâr tipleri kara mizah yoluyla hicvetmiş, oldukça kıvrak bir zekaya sahip olan yazar mevzuları oldukça kolay anlaşılır  ama mesajları çok net  son derece başarılı oyunlar  oluşturmuştu Vermek istediği mesajlara çok uygun trajik komik  kurmacalar  meydana getirmiş, iletmek istediği mesajları bu kurmacalar içinde güldürürken ağlatan haller içinde  halinde göstermekte çok başarılı olmuştu.
 
 
 
KAYNAKÇA 
 
[2] Handan İnci, ”Bir güçlü yazar, bir güzel insan HALDUN TANER 100 yaşında”, Yapı Kredi Yayınları, 1.baskı, İstanbul, Mart 2015, s.12
[4] CENGİZ KORUCU  ,HALDUN TANER’İN YAZARLIĞININ İLK YILLARI https://www.sanatatak.com/view/haldun-tanerin-yazarliginin-ilk-yillari TEMMUZ 23, 201

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar