Yediçınar Yaylası Çorum Üçlemesi ve Kemal Tahir Hakkında Analizler

15.06.2020

 

Yediçınar Yaylası  Çorum Üçlemesi ve Kemal Tahir Hakkında Analizler

 

Yediçınar Yaylası,  adlı roman Kemal Tahir’in  Köyün Kamburu ve  Büyük Mal  adlı romanları ile birlikte Kemal Tahir’in  “Çorum üçlemesi “ olarak adlandırılan roman üçlemesinin ilk romanı olmaktadır.

Kemal Tahir, TKP ile olan alakası 1938’de Nazım Hikmet'’le birlikte Donanma Komutanlığı Askeri Mahkemesi davası ve   “Orduyu isyana teşvik” suçlamaları nedenleri ile mahkûm edilmiş, 13 Haziran 1938’den 1950 senesine kadar tam on iki sene, Çankırı, Çorum, Nevşehir, Malatya cezaevlerinde kalmıştı. Çorum Hapishanesinde kaldığı yıllarda Çorumlu mahkûmlardan dinlediği hikâyeler ile Çorum Üçlemesini meydana getirmişti. “ ( Bkz  Büyük Mal Romanı Konusu Özeti ve Kemal Tahir)

Çorum Üçlemesi ve Yediçınar Yaylası,  Osmanlının çöküş döneminden başlayarak 1950 de başlayan Demokrat partisi dönemine kadar süreci Çorum’u ve Yediçınar Yaylasını merkez alarak anlatan romanlar olmaktadır.  Bu roman sersi Yedi Çınar Yaylasında hükümran olmak isteyen Çorum Ağalarının hâkimiyet mücadelesini, Osmanlıdan Demokrat Parti’nin iktidarı sonlarına kadar ki Türkiye’nin sosyal, siyasi ve ekonomik mücadelesi bağlamalarında ele almaktadır.

Kemal Tahir’in   bu roman üçlemesinin ilk eseri olan Yediçınar Yaylası  ilk kez 1958 yayımlanmışken , Köyün Kamburu 1959 , sonuncusu olan Büyük Mal  adlı roman ise 1970 yılında yayınlanıştır.

 Roman üçlemesinde  Osmanlının son dönemi,  Cumhuriyet I. Dönemi, Atatürk’ün ölü ve Demokrat Parti iktidarı dönemlerinin tarihi, siyasi, sosyal ve ekonomik yapısı   Çorum ve Yediçınar yaylasına yansıyan özellikleri ile aktarılmıştır. İlk dönem, Yediçınar Yaylası, İkinci dönem, Köyün Kamburu, üçüncü Dönem ise Büyük Mal romanı ile aktarılmıştır.

Roman Üçlemesi  Çorum’u merkez seçerek ağalar ve eşkıyalar gibi kırsaldaki egemen  güçlerin nüfuzlarını korumak, daha fazla mal mülk edinmek, sıradan köylüler üzerinde baskı kurabilmeyi devam ettirebilmek,  rakipleri bertaraf etmek, istedikleri mal , para kadın gibi değerli  gördükleri ne varsa onu ele geçirmek için verdikleri savaş  konu edinilmiştir. Bu mücadele de diğer insanları kullanmak, devlet adamlarını elde etmek, rüşvetle kendilerine bağlamak, adaleti ve kanunları para ve rüşvet kullanarak kendi lehlerine kullanmak, rakipleri bertaraf etmek için siyasi bağlantılar kullanmak, hile ve kunpas kurmak gibi yöntemler üzerinde durulur.

Erki elinde bulunduran ağaları kendi amaçları için kullanan yaltakçılar, kendi çıkarları için ağalar ve beyler arasında hizipçilik yapanlar, çıkar için siyasete girenler, vb romanın arka planında işlenen diğer görüntüler olmaktadır.

Roman, gerçekçi bir yaklaşımla ele alınmaya çalışmış, sade bir dille anlatılmıştır. Romanın anlatımında kahramanlar yerel ağız ile konuşturulmuş bunda da başarı gösterilmiştir.

 

Kahramanlar

Dilaver Ağa

Çakırların Halil Ağa

Kara Cehennem Ağa

Abuzer

Emey Hatun

Deli Elvan

Uzun İmam Efendi

 

Konusu

Osmanlının son dönemlerinden, Atatürk’ün ölümüne kadar geçen sürede Çorum’daki ağalık, eşkıya, mücadeleleri, mülkiyet ve toprak ele geçirme savaşları, tifüs salgını, Ermeni olayları, Cumhuriyet idaresinin despot yapılanmaları ve sıradan halkın bu tepişmeler altında ezilmesi anlatılır.

 

 

 

 

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar