Zacharius Usta Romanı Özeti Jules Verne Hakkında Bilgiler

17.07.2020


Zacharius Usta  Romanı  Özeti  Jules Verne Hakkında Bilgiler

 

Yazıda “Jules Verne’nin Zacharius Usta   “romanı hakkında bilgiler, romanının özeti,  romanın konusu, ana fikri,  romanın kahramanları,  “Jules Verne’nin   Zacharius Usta   “romanın olay örgüsü,  romanın yazarı, Jules Verne 'nin" hayatı, “Zacharius Usta  şahıs kadrosu  yazarın diğer romanları, eserden alıntılar yer alır.  Eser hakkında yorumlar, Jules Verne ’nin  Zacharius Usta    romanın anlatım tekniği, yazarın bakış açısı, romanın tekniği, romanın türü, çevrildiği diller, eserin basım yılı, basım hikâyesi, yazar ve eseri arasındaki, eserle yazarın biyografisi arasındaki alakalar incelenmiştir.


Zacharius Usta  Romanı Jules Verne Hakkında Bilgiler

“ Zacharius Usta ya da ruhunu kaybeden saatçi"  adlı roman, 1828’de Nentes’de doğumlu Fransız roman yazarı Jules Verne’nin romanlarından biridir.  Dünyanın ilk bilim kurgu romancılarından birisi olan yazdığı fantastik ve bilim kurgu romanları ile dünya çocukluk ve gençlik edebiyatının en önemli isimlerinden birisi olmayı hak eden Jules Verne’nin bu romanın ilk basımı 1854 yılında Musée des familles, Doctor Ox[1] da yayımlanmıştır.

Romantik edebiyatın tesirleri altında yazılmış olan kibrine mağlup olan bir saat ustasının trajik sonunu konu alan olan öykü Jules Verne’nin başarılı eserlerinden birisidir.  Seksen Günde Devr-i Âlem , Ay'a Seyehat,  Denizler Altında Yirmi Bin Fersah ,  Esrarlı Ada , Dünyanın Merkezine Seyahat , Balonla Beş Hafta , Kaptan Grant'ın Çocukları ,  Robinsonlar Okulu gibi romanları ile tüm dünyada tanınan bir yazar olan Jules Verne, her biri diğerinden farklı konularda yazılmış romanları ile haklı bir şöhrete ulaşmıştır.

Hayal gücü yüksek bir yazar ola Jules Verne, hiç biri ortada yokken denizaltıları, [2]Ay’a seyahat yapmayı balonla uçmayı, yer altına inmeyi keşfedilmemiş pek çok aleti ve makineyi hayal etmiş bir yazardır.[3]

Yazar bu romanında da fantastik bir konuyu ele almış; yazarın bu romanı ,” kibre kapılmamak lazım “ mesajını vermek amaçlı kurgusal bir vaka düzeniyle yazılmıştır.

 

Romanın Konusu

 

İsviçre’nin Cenevre şehrinde garip bir evde yaşayan Zacharius Usta yaptığı mükemmel saatleri ve icat ettiği saat maşası sayesinde Cenevre’nin gururu haline gelir. Fakat elde ettiği bu başarı onda büyük bir kibir meydana getirmiş, kendisini zamanın efendisi olarak görmeye hatta ölümsüzlüğün peşine düşmeye başlamıştır. Lakin bir gün anlamsız bir şekilde yaptığı tüm saatler bozulmaya ve herkes kapısını çalmaya başlamıştır.

 

İLGİLİ LİNKLER

Ay'a Seyehat Jules Verne

Esrarlı Ada Romanı Hakkında ve Özeti Jules Verne

Jules Verne, Dünyanın Merkezine Seyahat Hakkında Özet İnceleme

Jules Verne, Seksen Günde Devr-i Âlem Hakkında Özet İnceleme

Kaptan Grant'ın Çocukları Hakkında Özeti Jules Verne

Jules Verne’nin Balonla Beş Hafta Hakkında Özet İnceleme

15 Yaşında Bir Kaptan Hakkında Konu Özet

Jules Verne’nin Karpatlar Şatosu Hakkında Özet İnceleme

Dünyanın Ucundaki Fener Hakkında Konusu Özeti Jules Verne

Yüzen Şehir Hakkında Konusu ve Kısa Özet Jules Verne

Jules Verne’nin Buzlar Sfenksi Romanı Hakkında Konusu Kısa Özeti

 

Zacharius Usta  Romanı

Cenevre’de garip bir evde kızı Gerande, çırağı Aubert ve ihtiyar hizmetçisi Scholastique ile birlikte yaşayan Zacharius Usta, yaptığı mükemmel saatleri ile çok meşhur bir usta olmuştur. Zacharius Usta, kendi icadı olan maşalı saatleri ile o güne kadar yapılan tüm saatlerden daha güzellerini yapmayı başarmış, yaptığı saatler dünyanın en iyi saatleri olmuştur.  Dünyanın en iyi saat ustalarından biri olan Zacharius Usta, Cenevre ve İsviçre'nin gururudur. Üstelik şöhreti ülke sınırlarını da aşmış Fransa ve Almanya’da da tanınan birisi olmuştur.  Fakat icat ettiği “saat maşası” ve yaptığı mükemmel saatleri ile git gide kibirlen-meye ve kendini çok beğenmeye başlar.

Ancak yaşı ilerledikçe ve başarıları arttıkça gururu ve kibri de çok artmıştır. Öyle ki  “zamanın kendisine bağlı olduğunu, ürettiği saatleri olmazsa zamanın da ilerlemeyeceğini” düşünme derecesine kadar gelmiştir.  Hatta  kendisini “zamanın efendisi “ olarak görmeye başlar.

Ancak bir akşam yemeği sonrasında sol tarafında bir ağrı hissetmeye başlamış,  şikayetleri git gide artmaya başlayınca bu derdinin çaresini aramaya başlamıştır. Bu durum hem sağlığı hem de şöhreti için iyi bir şey değildir.  "Varlığımı dünyaya dağıttığıma göre yaşayacak ne kadar ömrüm kaldı artık! Çünkü ben, Zacharius Usta, imal ettiğim bütün bu saatlerin yaratıcısıyım! Bu demir, gümüş ya da altın kutuların her birine ruhumun bir parçasını hapsettim. O lanet olası saatlerden biri ne zaman dursa, kalbimin durduğunu hissediyorum, zira saatler kalp atışlarıma göre ayarladım!"[4]

Bir gün hiç sebepsiz yere yaptığı tüm saatleri aniden bozulmaya başlar. Herkes kapısına gelmekte saatleri bozulduğu için sinirlenmektedir. Zacharius Usta, tüm bunlara hiçbir anlam veremez. Üstelik kendisini zamanın efendisi gibi gördüğünden tüm saatler bozulursa kendisinin ölüm vaktinin de geleceğini düşünmeye başlamıştır.   Üstelik bozulan saatleri tamir edememekte bunun sebebini anlayamadığı içinde sinirleri iyice bozulmaktadır.

Zacharius Usta en sonunda aklını kaybetmiş yaptığı saatlerin içinde tek bir saatin çalıştığını öğrenmiş ve onun peşine düşmüştür.



[1] https://en.wikipedia.org/wiki/Master_Zacharius

[2]  Denizler Altında Yirmi Bin Fersah Jules Vernehttps://edebiyatvesanatakademisi.com/

[4] Jules Verne, Zacharius Usta, Çevirmen Alev Özgüner

 

0

0

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar