Ah Masalı ve Özeti Semed Behrengi

22.07.2020



Ah Masalı adlı çocuk roman  Küçük Kara Balık  adlı eseri ile tüm dünyada haklı bir başarı elde eden İran Azerbaycan Türkü Samed Behrengi’in yazmış olduğu masaldır.

 1939 yılında Tebriz'de doğmuş olan Samed Behrengi,  yazmış olduğu masalımsı eserlerinde verdiği mesajlar ile İran Hükümetinin olumsuz yönde dikkatini çekmiş olduğu sanılmaktadır.  İran Azerbaycan’ındaki Türklerin milli şuurunu uyandırmak istediği şüphesi ile İran’ın istihbarat servisi Savak tarafından izlenen, son derece yetenekli bir kalem olan Behrengi’nin  henüz 29 yaşında iken Aras Nehri kıyısında boğularak nehre atıldığı zannedilmektedir. [1]

Özellikle  Küçük Kara Balık  adlı eseri ile tanınan Behrengi’nin bu kitabı  “adalet, eşitlik, sorgulama ve direnme gibi temaları işlemiş olması nedeni ile 12 Eylül Darbesi sonrasında Türkiye'de de yasaklanmış olması[2]çok ilginçtir.   Küçük Kara Balık   adlı romanının İran'da  halen okunması  yasaklı kitaplar arasında olması da çok manidardır. [3]

Samed Behregi’nin  "Bir Şeftali Bin Şeftali "ve" Pancarcı Çocuk " ve  “ Ah Masalı “ adlı bilinen başka öyküleri de vardır.  Samed Behrengi’nin bu masalı  yazarın  Sevgi Masalı adlı kitabı içinde yayımlanmıştır.  ( bkz Samed Behrengi ,Sevgi Masalı Bilgi Yayınevi,  ISBN 9789752206724 )

 

Ah Masalı Özeti [4]


Hali vakti yerinde bir tüccarın tam yedi tane kızı vardı. Ama bu kızlarından Talhun, diğer kardeşlerine hiç benzemiyordu. Bu tüccarın Talhun dışındaki diğer altı kızı, gezmeyi, tozmayı, gösterişi, allık, sürmeyi, rastık çekmeyi ve süslenmeyi çok seviyordu. Ama Talhun, bunların hiç birine önem vermiyor, diğer kız kardeşleri gibi süslenmeyi marifet görmüyordu.

Bir gün bayram yaklaşın, bu kızların babası olan tüccar kızlarını yanlarına çağırarak hepsine teker bayramlık olarak ne almasını istediklerini sormuştu. Talhun dışındaki diğer kızları babalarından teker teker altın, ayakkabı, kıymetli elbise, süslü püslü şeyler istemişlerdi. Sıra Talhun’a gelince Talhun, babasından kendisi için bayramlık olarak yürek ve ciğer istemiş. Babası da çok şaşırmasına rağmen kabul etmişti.

Tüccari ertesi gün kızlarının isteklerini karşılamak için kasabaya gitti. Kızlarının istediklerini tek tek bularak satın aldı. Fakat Talhun’un istediği yüreği bulup alsa bile bir türlü ciğer bulamadı. Çok dolaşıp durduğu için çok yorulan Tüccar, bir ağacın altına oturup derin derin “ah” çekti. Bir ağacın altına oturup ah çekti. Tam o sırada bir alev peyda oldu ve bu alev bir insana dönüşerek kendisinin “ Ah “ olduğunu söyleyerek  “ beni neden çağırdın? “ diye sordu. “Tüccar, önce şaşırdı ve olanı biteni anlattı. Her kızının dileğini yerine getirdiğini ama en sevdiği kızının en basit dileğini yerine getirmediği için çok üzgün olduğunu anlattı.  Kızına ciğer bulamadığı içinde derin derin ah çektiğini anlattı. Bunun üzerine Ah:  “ Eğer o kızını bana verirsen ben de senin dileğini yerine getirirm” dedi. Böylece  Ah, Tüccarın tüm isteklerini  Talhun'u almak karşılığında tüccara vermiş oldu.
Bunun üzerine Ah, bir adamını gönderip, Talhun’un yanına getirtti. Talhun genç adamın belindeki bir tüyü çekince adam aniden ölüverdi.  Tüccarın vaatlerini yerine getiren Ah ölünce, ölen Ah’ın yerine başka bir Ah çıkıp geldi. Yeni gelen Ah ‘da Talhun’u alıp köle pazarına götürdü.

Köle pazarında Talhun’u bir hanım satın alıp evine getirdi. Talhun, bu hanımın ölmekte olan oğlunun hayatını kurtarınca kadın onu azad etti.  Üstelik oğlu ile de evlendirmek istedi fakat  Talhun  o evde daha fazla durmayarak ayrıldı.

Talhun’u bir değirmenci satın alıp işyerine götürdü. Ama Talhun değirmencinin yapmış olduğu haksızlıkları ve hileleri ortaya çıkardı. Bu defa gittiği yerin Muhtarının oğlu Talhun’a âşık olmuş ama Talhun, onunla da evlenmedi.
En sonunda satıldığı bir tüccarın evinde tüccarın karısının gizli planlarını açığa çıkarıp tüccarı karısından kurtardı. Oradan da ayrılan Talhun, tekrar köle pazarına gelip Ah’ı yeniden buldu. En sonunda Ah, Talhun’u alarak sevgilisinin yanına götürdü.  Talhun’un sevgilisi  on yıldır uyuyordu. Talhun gelince uyandı ve …..

 


Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar