Bir Tereddütün Romanı Hakkında Konusu Özeti Peyami Safa

23.04.2020

 


Bir Tereddütün Romanı ve  Peyami Safa 


Bir Tereddütün Romanı Peyami Safa ‘nın  yazdığı bir romandır.  Roman’ın ilk baskısı 1933 yılında yapılmıştır. Bir Tereddütün Romanı Peyami Safa’nın ustalık döneminde yazdığı romanlarından biridir.

Roman, tanınmış bir yazar haline geldikten sonra birçok kadınla tanışan ama tereddütleri nedeni ile bir türlükarar veremeyen bir romancının tereddütlerini ele almaktadır.

Roman Türk Edebiyatının psikolojik roman türünde en usta yazarlarından birisi olan Peyami Safa’nın yine bu türde yazdığı bir romanı olmaktadır. “Romanı, I. Dünya Savaşı’ndan sonra inanmakla inkâr, bireysel ve toplumsal temayüller, kendi kendini tahrip aşkı ile yaratıcı hırslar ve sevdalar arasında kalan insa­noğlunun tereddüt ve bocalamalarını konu edinmiştir.” ( Arka Kapak)

Romanın arka planında Mütareke yıllarının yıpranmış, yorulmuş, toplumsal değerleri alt üst olmuş, ahlaki bunalıma düşmüş,  geçmiş ve kültürü ile bağlarını koparmış boşlukta kalan sorunlu bir toplum bulunmaktadır. Bu nedenle roman toplumsal ve bireysel psikolojiyi ele alan  hem aşk hem de sosyal konulu bir roman olmaktadır.   Yazarın bu romanı bu nedenlerle Mahşer , YALNIZIZ,  Dokuzuncu Hariciye Koğuşu , Fatih Harbiye , Matmazel Noraliya'nın Koltuğu , ve Sözde Kızlar  romanları ile birlikte benzer amaçlara uygun olarak yazılmıştır.

Peyami Safa, Bir Tereddüdün Romanı, Ötüken Neşriyat,

 

ROMANIN KONUSU

 

Eserleri sayesinde artık tanınmış bir yazar olan bir yazarın yazdığı eserler sayesinde bir çok kadın ile tanışma şansına sahip olması ama aşk hayatında yaşadığı tereddütler dolayısı ile yaşadığı psikolojik durumlar ve tereddüt konusundaki düşüncelerini anlatmaktadır.

 

ANA FİKRİ :

Tereddüt başarıyı ve amacı geciktirir. En kötü karar kararsızlıktan daha iyi olsa da buluşlar ve icatlar hep şüphe ve tereddüdün eseridir.

 

ROMANDAKİ ŞAHISLAR

Mualla: Okumaya ve öğrenmeye meraklı, dürüst, saf,  temiz, zengin ve asil bir ailenin kızıdır.
Vildan: Yazarı elde etmek için İtalya’dan kocasını terk edip gelen, kıskanç ve ihtiraslı  bir kadın.
Yazar:  Bir karar vermekte zorlanan tereddütlü, şüpheci , ruhi talileri iyi yapan ama bir hayli de duygusal bir adamdır. Bu nedenle kalıcı ve sağlam bir ilişki kurmakta zorlanmaktadır.


 İLGİLİ LİNKLERİMİZ 


ROMANIN ÖZETİ

Bir arkadaşının önerisi üzerine Mualla tavsiye edilen bir kitabı okumaya başlamıştır. Mualla bu kitaptan etkilenmiş ve kitabı okurken de alıntılar yapmaktadır. Bu ilginç kitabın yazarı ile tanışmayı da ister. Nihayetinde kitabı öneren kız arkadaşının sayesin de bu kitabın yazarı ile de bir baloda tanışır.

O kitabın yazarı Mualla’yı görür görmez beğenmiş ve bir müddet sonra da Mualla’ya evlenme teklif etmiştir. Fakat bu teklifi yaparken de bir müddet düşünmesini tembih eder. Zaten Mualla’da hemen bir cevap vermez düşünmek için zaman ister. Mualla da yazarın o kitabını okumaya devam eder.

Fakat bu yazar otelinde kalırken bir gün bir sürpriz ile karşılaşır. Yazar otelinde iken yanına biri gelmiş ve bir kadının aşağıda bir araba içerisinde onu beklediğini haber vermiştir.  Merakla aşağıya inen yazar, onu bekleyen kadının eski bir tanıdığı olan Vildan olduğunu görüp çok şaşırmıştır. 

Vildan, yazarın eski bir tanıdığı ve yazara hayran olan bir kadındır.  Yazarın evlenmek üzere olduğunu haber almış ve yazar ile kendisi evlenmeye gelmiştir.  Vildan, ta İtalya’dan kocasını bırakıp geldiğini de anlatır.  Mualla’nın okuduğu kitap da yazar ile Vildan’ın eskiye dönük aşk hikâyesini anlatmaktadır.

 Vildan bir gün yazarı evine davet etmiş ama şüpheci bir adam olan yazar daveti kabul etmemiştir. Lakin aradan bir müddet geçtikten sonra Vildan yine yazarı evine davet eder. Yazar da bu defa geri çevirmez.  Ama Vildan evine gelirken yazarın bazı şeyler getirmesini de tembih etmiştir.  bazı şeyler getirmesini istemiştir. Bunlar alkol ve uyuşturucu gibi şeylerdir.

Yazar ile Vildan alkol ve uyuşturucu da alarak Vildan’ın evinde sabahlarlar. Vildan kendisinin Suriyeli olduğunu söylemiş,  fakat yazar Vildan'ın bir casus olabileceği hakkında şüphelere kapılmıştır.

Üstelik Vildan, asıl isminin Vildan olmadığını, kocasından ayrılmadığını ve bir de sevgilisi olduğunu anlatır. Bu buluşmada Vildan çok fazla içtiği için rahatsızlanmış, yazar da Vildan’ı yatağına yatırmış ve evden ayrılmıştır.  Kapıdan çıkarken evin hizmetçisine Vildan’ın durumunu anlatır.  . 


Yazarın kafası iyice karışmış ve  yazar ertesi gün Vildan’ın evine giderek kafasındaki soru işaretlerine cevap bulmak istemiştir.  Fakat eve gittiğinde Vildan’ın evden taşındığını öğrenir ve bir daha da  Vildan ‘dan hiçbir haber alamamıştır. 

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar