EKLEKTİZM
Eklektizm: Sözlük anlamı ile Seçmecilik, farklı düşünce sistemlerinden seçilen öğretilerin ayrı bir sistem içinde birleştirilmesi, bir sisteme ait veya tek başına anlamı olan öğeleri toparlayarak yeni sistem veya yeni sistemler oluşturmak anlamına gelmektedir. Ekelektik sözcüğü Wikipedia’ya göre Lidya dilinden diğer dillere ve Yunancaya geçmiş, "eklektikos" veya "yine takmak" anlamına karşılık gelen "eklegein" kelimelerinden türemiştir.
Eklektik kelimesi Felsefe, edebiyat ve güzel sanatlarda kullanılan bir terim olarak kullanılır. Eklektik anlayış, mimaride, resimde, edebiyatta da karşımıza çıkar ancak farklı üslupları bir arada kullanmak özelliği olan eklektisizm bir üslup değil, bir davranış biçimi olarak kabul edilmektedir. Eklektik davranışta bir üsluptan değil farklı eklektisist üsluplardan söz edebilmek mümkün olabilir.
Yunan Felsefesine göre: Birbirinden farklı görüşlerin bazı ortak taraflarını bulup uzlaştırıcı bir görüş ileri sürme anlamına gelir.
Felsefede Eklektizm: Felsefede uyuşabilir tezleri toplayıp uyuşamayanlarını bir yana bırakma eğilimini ifade ede.
Edebiyatta Eklektizm: Edebiyatta ise birbirine aykırı farklı sanatsal öğeleri bağdaştıran, farklı öğeleri yeni bir dizge içinde yeniden kullanan geniş kapsamlı zevki ifade eden bir terim olarak kullanılır.
Sanatta Eklektizim ise: farklı çağlarda oluşan ve farklı üsluplardan seçilen öğelerin yeni bir tasarım ya da ürün oluşturmak için değerlendirilmesi anlamına gelir.
Mimaride Eklektizm: Karışık mimari üslupların bir mimari eserde bir araya getirilmesi
İLGİLİ BAŞLIKLAR LİNKLERİMİZ