FÜTÜRİST
Fransızca futurisme
İtalyanca futuro
Latince futurus
Fütürizm sözcüğü “ gelecekçi, gelecek için öngörüde bulunan” anlamlarındadır. Fütirist sözcüğü, ise ” fütirzm akımına bağlı kişi “ anlamına gelmektedir.
Fütürizm ve Fütürist Sözcüklerinin Kökeni
Fütürizm kelimesi Fransızca futurisme sözcüğüne dayanır. Bu sözcük İtalyancada şair Filippo Tommaso Marinetti tarafından “futurismo "modern sanatta bir akım açıklaması ile
İtalyanca futuro "gelecek, istikbal" manasında kullanılmıştır.
Fütürist Nedir ve Kimdir
Fütürist en basit izahı ile gelecekte olabilecek senaryolar üzerinde düşünen ve geleceğe dair öngörü ve tahminlerde bulunan kişilerdir. Gelecek için tahminlerde bulunmak, güncel gelişmlerden bilimsel keşiflerden veya ilerleme yönlerine bakarak gelecekte olması muhtemel, gelişmeler hayal etmek, tahmin etmek, öngörüde bulunmak, olumlu, olumsuz tasarımlar icatlar olabileceğini hayal etmek “Fütürist” olmak demektir.
Fütürizm akımı 20. Yy ın başlarında İtalyan şair Tommaso Marinetti ( 1876- 1944) tarafından ortaya çıkarılşmış, edebiyatta, diğer, sanat dallarında sinemada vb kendini göstermiştir. Fütürizm akımına mensup olan sanatçılara gelecekçi anlamında Fütürist denmiş, Umberto Boccioni, Carlo Carra, Gino Severini, Giacomo Balla, Antonio Sant'Elia, Bruno Munarı, Benedetta Cappa and Luigi Russolo [1] gibi sanatçılar ilk fütüristler olmuşlardır.
İtalya’da ortaya çıkan bu akım ilk kez edebiyat ve şiirde baş göstermiş ancak daha sonra, müzik, heykelcilik, sinema gibi alanlara da yayılmıştır. “Bu akım, geçmişteki estetik değerleri ve gelenekleri reddetme, dünyanın geleceğinin modernlik olduğuna inanama şehirli medeniyetini, makineleşme ve sürat kavramlarının toplumsal hayatın temeli olduğuna inanan“ fütürist sanatçıların akımı haline gelmiştir.
Fütüristler geçmişi, gelenekleri ve eskiden beri gelen alışanlıkları bırakarak, makineleşme çağındaki gelişmelere odaklanan bir görüş ortaya atmışlardır. Fütürist sanatçılar, trenler, uçaklar ve buharlı gemilerle birlikte ortaya çıkan hız, hareketlilik ve üretkenliği sanatlarına ve tekniklerine yansıtmaya çalışan, örneğin müzisyen ise bu hızı müziğe de yansıtmaya çalışan sanatçı profili üretmeye başlamıştı. Bilimde ortaya çıkan icatlara paralel olarak gelecekçi sanatçılar da bu yönde düşünmeye çalışmışlardı. Örneğin Fütürist müzisyenler birçok çalgı icat etmek amacıyla hareket etmişlerdi.
20.Yy.da ortaya çıkan günün dinamik ve hareketli hayatı eserlerine yansıtmaya çalışan fütüristler gelecekte meydana gelmesi muhtemel olan şeyleri bu günden hayal eden veya yapmaya çalışan sanatçılar olarak belirginleşmişlerdi.
Fütürizm bir sanat akımı yaratmış olsa bile daha ziyade bir bakış açısı olarak kaldı. Hatta fütüristler de daha ziyade bir sanatçı olmaktan ziyade gelecekçi bakış açısına sahip kişi olarak da kabul edilmişlerdi. İnsanlığın ve medeniyetin geleceği hakkında hayal kuran, tahminlerde bulunan, bilimsel gelişmeler ve icatlar hakkında öngörüler üreten her meslekten her kişi de fütürist olarak kabul edildi.
Resim Sanatında Fütürizm Akımı
Edebiyatta Fütürizm Akımı Bildirsi Fütürist Şiir Örneği
KAYNAKÇA
[1] https://edebiyatvesanatakademisi.com/post/futurizm-gelecekcilik-nedir/100719