İvan Ilyiç'in Ölümü Romanı Özeti Ve Tolstoy Hakkında

18.06.2020
İvan Ilyiç'in Ölümü Romanı Özeti Ve Tolstoy Hakkında

 Ivan Ilyiç'in Ölümü Romanı Ve Tolstoy Hakkında

Ivan Ilyiç'in Ölümü, Rusça özgün adı ile Smert İvana İliça, Rus asıllı yazar Lev Tolstoy'un 1886'da yazdığı uzun bir hikâyesidir. Eser, hikâye amaçlarını aşmış ama tam bir roman haline de dönüşmemiştir.

Tolstoy bu uzun öyküsünde ölmekte olan bir Yargıcın geçmişi ve kendi hayatı hakkında yaptığı değerlendirmeler,  anlamlı bir hayat, insan ruhu ve hayatın amacı hakkındaki sorgulama, tespit ve çıkarımlarına dayanır. Eser hayatın anlamsızlığı ve ölümün gerçekliği noktasında bir sentez ile tamamlanır.

Ivan Ilyiç'in Ölümü,  konusu yönünden ilgi çekmiş, pek çok dile çevrilmiştir. Eserin birkaç defa film uyarlaması da yapılmıştır. A Simple Death (1985), Yaşamak (1952), Ivansxtc (2000), The Last Step (2012)

 

Karakterler

Ivan Ilyich, Gerasim, Praskovya Fëdorovna Golovin, Peter Ivanovich, Lisa Golovin

 

Konusu ve Özeti

Roman İvan İlyiç’in ölüm haberini vererek başlar.

İvan İlyiç, ölmekte yüksek rütbeli bir yargıçtır. İvan İlyiç ölüme doğru giderken hayatının muhasebesini yapmaktadır.

İvan İlyiç, mesleğinin verdiği ağırlık ile çevresinde saygınlık uyandırmış, önceleri pek ciddiye almadığı bir evlilik yaşamış çocukları da olmuştur. Karısı ile olan ilişkisi bir müddet sonra silikleşmeye başlamış, ama o kendisini işine vererek başarılı bir yargıç olmuştur. Yerine göre eğlenmeyi, dostlar ve arkadaşlar edinmeyi de başarmıştır. Kendine göre iyi bir hayat sürdüğünü tasarlarken gerçekte ne kadar da boş bir hayat sürdüğünü fark etmiştir. İvan İlviç, ölümü sorgularken, kıskançlıkları ve huysuzluklarını da tek tek aklından geçirir.

Zamanla çevresinin daralması, eşi ile ilişkilerinin iyice durağan ve tekdüze hale gelmesinin nedenlerini düşünür. Gerçekte kimse kimseyi anlamak, istemiş, kimse kimseyi zaten dinelemediği gibi anlamaya da çalışmamıştır. İvan İlyiç,  kendi hayatının klişe önermeler üzerine kurulduğunu da fark eder. Toplum ideal insana dair klişe kurallar koymuş, kendisi de bunun doğru olduğunu zannederek o klişeye uygun bir adam rolüne girdiğini anlamıştır.

 İvan İlyiç,  hasta olunca tüm dostları ve yakınları ile iletişiminin tükendiğinin farkına varır. Çünkü artık çevresi için yararsız bir adamdır ve bu hale nasıl geldiğinin de hiçbir önemi yoktur. Üstelik ölmekte olduğunu bilmesine rağmen yakınları ona yalan söylemekte , ölmekte olduğu gerçeğini bile ondan saklamaktadırlar.

Ölüm döşeğindeki İvan İlyiç, hayatını para, servet, şöhret ve saygınlık için tüketmiş olduğuna pişman olur.  Git gide ölüme yaklaştığını bilmekte para, servet, şöhret ve saygınlığın, boş, saçma ve yarasız olduğunu iyice anlamaktadır.

İLGİLİ YAZIMIZI TIKLAYIN

 

·         Tolstoy Savaş ve Barış Özeti ve Hakkında

·         Anna Karenina ve Özeti Lev Tolstoy

·         Diriliş ve Özeti Lev Tolstoy

·         Savaş Ve Barış Özeti Ve Hakkında Lev Tolstoy

·         "EĞİTİCİ TOLSTOY" LA EĞİTİCİ BİR OKUMA DENEYİMİ

·         İnsan Ne İle Yaşar Hakkında Konu Özet Lev Nikolayeviç Tolstoy

·         Lev Tolstoy Efendi İle Uşağı Hakkında Konu Özet İnceleme

·         L. Tolstoy ve Hacı Murat Konusu Özeti Yorum ve Analizler

·         Sergi Baba Öyküsü ve Tolstoy Hakkınd

·         İvan Ilyiç'in Ölümü Romanı Özeti Ve Tolstoy Hakkında

·         Tolstoy ve Eserleri

·         Yüz Sene Saklanan Bir Sır Tolstoy ve İslam !

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar