25.07.2020
Kültürden İrfana ve Cemil Meriç
Kültürden İrfana, Hatay doğumlu Türk yazar, çevirmen, araştırmacı ve düşünürü Cemil Meriç’in ilk baskısı 1976 yılında yapılmış olan bir eseridir. Bu Ülke , Umrândan Uygarlığa ve , Bir Dünyanın Eşiğinde , Hind Edebiyatı (1964), Saint Simon İlk Sosyolog, İlk Sosyalist (1967), Işık Doğudan Gelir (1984), Kültürden İrfana (1985) Mağaradakiler (1978) gibi eserleri ile tanınan Cemil Meriç bu eserinde uygarlık, çağdaşlaşma, uygarlıkların izlekleri, doğu batı kültür çatışmaları ve etkileşimleri gibi çok çeşitli konulara değinmiştir.
Birçok eserinde Türkiye’nin meseleleri, “ batılılaşma-çağdaşlaşma-uygarlık" Asya ve Hint uygarlıklarının Batı kültürüne katkıları, Avrupa medeniyetinin ortaya çıkışında doğu ve Hint kültürünün etkisi konuları hakkındaki düşüncelerine yer vermiştir.
“Cemil Meriç, Kültürden İrfana’da okurunu önyargıların köleliği yerine düşüncenin yoldaşlığına çağırıyor. “Kültür, Batı’nın düşünce sefaletini belgeleyen kelimelerden biri:
kaypak, karanlık, samimiyetsiz. Tarımdan idmana, balıkçılıktan medeniyete kadar akla gelen ve gelmeyen düzinelerce mânâ. Kelime değil, bukalemun. İrfan, düşüncenin bütün kutuplarını kucaklayan bir kelime. İrfan kendini tanımakla başlar. Kendini tanımak, önyargıların köleliğinden kurtulmaktır, önyargıların ve yalanların. Kültür, irfana göre, katı, fakir ve tek buutlu. İrfan, insanı insan yapan vasıfların bütünü. Batı, kültürün vatanıdır. Doğu, irfanın.” ( Tanıtım Yazısı )
Cemil Meriç , Kültürden İrfana, , İletişim Yayınları, İstanbul, 2013.
Deneme Örnekleri : Montaıgne Cemil Meriç Nurullah Ataç
Bu Ülke Ve Eserden Alıntılar Cemil Meriç
Bu Ülke Hakkında Basımı Yazımı Konusu ve Alıntılarla Cemil Meriç
Karanlığa meydan okuyan Filozof “CEMİL MERİÇ”
MUHTEŞEM BİR MÂZİYİ MUHTEŞEM BİR İSTİKBÂLE BAĞLAYAN KÖPRÜ: CEMİL MERİÇ
Kırk Ambar Kitabı ve Cemil Meriç Hakkında
Kültürden İrfana ve Cemil Meriç
Işık Doğudan Gelir ve Cemil Meriç
Bir Dünyanın Eşiğinde Ve Cemil Meriç
Kitabı ve Cemil Meriç Hakkında
Kültürden İrfana ve Cemil Meriç
Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın