Merve Nedir Merve ve Safa Arası

26.10.2019

 
 
Merve Nedir Merve ve Safa Arası
 
Yazıda Merve nedir, Merve’nin sözlük anlamı nedir, Ku’ran’da Merve ve Safa, Merve ve Safa tepeleri Hz İbrahim, Hz Hacer, Hz İsmail, zemzemin bulunuşu, Mekke, Kâbe’nin inşası, hac ibadeti, vacip, Merve ve Safâ ‘yı say etmek, divan şiirinde Merve ve Safa konularına değinilmiştir.
 
Osmanlıca yazılışı: merve  مروه

Merve sözcüğü kelime anlamı ile Arapça'da "çakıl taşı" anlamındadır. Özel isim olarak ise

Mekke'de Müslümanlar için kutsal bir yer olarak kabul edilen karşısındaki Safa dağı ile birlikte zikredilen kırmızı renkli bir dağın özel ismi olmuştur. Merve ve Safâ tepeleri Ku’ran’da da geçer.

Mekke yakınlarındaki Merve ve Safâ tepeleri Hac veya umre ziyaretleri için giden Müslüman hacıların uğraması gereken kutsal mekânlardan biridir. Bu iki tepe Ku’ran-ı Kerimde de geçer. Şüphe yok ki, Safâ ile Merve Allah'ın şeâirinden (Allahü teâlâya ibâdet etmeye vesîle olan nişâneler, alâmetlerden)dir. İşte kim o Beyti (Kâbe'yi) hac veya umre niyetiyle ziyâret ederse, bunları (Safâ ile Merve'yi) güzelce tavâf etmesinde bir günâh yoktur. (Bekara sûresi: 158)

Hac ve Umra için Mekke’ye gelen Müslüman hacılar Merve ve Safâ tepeleri arasında yedi defa gidip gelirler. Bunun nedeni Buhari tarafından da aktarılan Hz İbrahim’in eşi ve oğlu İsmail ile ilgili bir kıssadır. Bu kıssada anlatılanlara göre

Hacılar, Merve ile Safa arasında sa'y eyleyerek haccın bir farizasını yerine getirmiş olurlar.

Bu iki tepe arasında 7 defa gelip gitmek İsmail Peygamber'in annesi Hacer'in, su aramak için koşuşturması hatırasına yapılır. “ Hz İbrahim eşi Sara ile Hacer’in bir birlerini kıskanmaları üzerine Hacer ile Sara`yı birbirlerinden ayırır. Hacer ile İsmail’i getirip Mekke’ye bırakır.  Bu esnada Hz İbrahim’e de Nuh Tufanı sırasında göğe çekilmiş (Beyt-i ma'mur) olan  “Ka'be'yi bina etme emri ulaşmıştır. ”  Hz İbrahim, , İsmâil aleyhisselâmla annesi Hâcer'i Mekke'ye bıraktığında erzakları ve suları biter. Bunun üzerine Hacer , Hz İsmail’e su bulmak için önce Kâbe yakınındaki Safâ tepesine çıkar. Oradan vadiye bakar. Kimseyi göremeyince geri vadiye iner ve ayağını çelmesin diye entârisinin eteğini de toplar. Bu defa da Merve tepesine çıkıp bakar ama yine kimseyi göremez. Hâcer, bu sûretle Safâ ile Merve arasında yedi defâ gidip gelir. “[1]

Lakin bu sırada İsmail, topuğuyla yere vurmuş ve vurduğu yerden Zemzem suyunu bulmuştur. Müslüman hacıların Merve ve Safâ dağlarına yedi kere inip çıkmaları işte bu kıssaya dayanmaktadır.

Müslümanların hac ve umre ziyaretlerinde Merve ve Safâ dağlarına inip çıkmaları vacip sayılan ibadetler arasındadır. Bu ibadet Merve ve Safâ arasında say etmek olarak adlandırılır.  Bu ibadetin amacı Hacer Ana’mızın hatırasını yâd etmek olduğu gibi zemzem suyunun da bulunmuş olması ile alakalıdır.

Bu kıssa dini metinlerin hemen hepsinde yer aldığı gibi divan şiirinde Hacer, Hz İsmail, Hz İbrahim, Zemzem suyu ve Merve ve Safâ tepeleri ile birlikte yer almaktadır.

 

KAYNAKÇA

 

[1] https://edebiyatvesanatakademisi.com/edebiyat-terimleri-mazmunlar/hz-ibrahim-kissalari-ve-edebiyatimizdaki-izleri/44249



0

0

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar