Missisipi'de Hayat ve Mark Twain Hakkında

17.08.2019

 
 
 
Mark Twain Hakkında
 
Mark Twain’in gerçek adı ile Samuel Langhorne Clemens (d. 1835 8211;ö.  21 Nisan 1910) tir. Yazar eserlerinde Mark Twain takma adını kullanmış eserleri büyük bir ün kazanınca gerçek adı ile değil Mark Twain adı ile tanınmıştır. Mark Twain,   “iki kulaç derinlik" anlamına gelen bir denizcilik terimidir.
 
Gençlik yıllarında gazetecilik yapan M. Twain,  gazetecilik alanında ilerlemek için New York’tan  Phildelphia’ya gitmek için Mississippi nehrinde bir buharlı gemiye binmiş,  bu seyehatta buharlı gemi kaptanı olmaya karar vererek  1959 yılında buharlı gemi kaptanı olmayı başarmış ve iki yıl boyunca bu nehir ve kıyılarında yaşamıştı. [1] Yazar Mississippi nehri üzerinde geçen bu günlerinde pek çok olaya şahit olmuş, bu nehirde yaşadıklarını romanlarında malzeme olarak kullanmıştır. Örneğin ilk büyük romanı olan Tom Sawyer'in Maceraları  ve  Huckleberry Finn'in Serüvenleri adlı romanında da olaylar bu nehir üzerinde gerçekleşmektedir.
 
Yazar Mark Twain adını takma ad olarak kullanmasını bir eserinde şu şekilde açıklar:  “...Eski denizcinin bırakmış bulunduğu bu adı aşırdım; asıl sahibinin elindeyken ne durumdaysa, öylece muhafaza etmek için bütün gücümle çalıştım... Bu ad bir işaret, bir sembol, bir teminattır ki, kendisiyle birlikte bulunacak her şeyin tam gerçek olduğu üzerine kumar oynanabilir”
 
 
Daktilo makinesini ilk satın alan yazarlardan birisi olan yazarın 30 civarında eseri bulunmaktadır. Amerikalı mizah, roman yazarı, ve öğretmen olan Twain,  Tom Sawyer'in Maceraları , Huckleberry Finn'in Serüvenleri , Çalınan Taç ( Prens ve Dilenci) adlı eserleri ile dünya gençlik ve çocuk romanları alanında en ünlü yazarlardan birisi olmuştur.
 
Amerikan edebiyatının tarihçileri M. Twain ve serlerini Amerikan edebiyatının ilk büyük romancısı olarak kabul ettikleri gibi Amerikan edebiyatı romancılığının başlangıcı olarak kendisini gösterdikleri gibi Tom Sawyer'in Maceraları adlı eserini de Amerikan Edebiyatının ilk önemli romanı olarak kabul etmektedirler.[2]
 
Missisipi'de Hayat Eseri Hakkında
 
Özgün adı “Life on the Mississippi “ olan eser Türkçeye Missisipi'de Hayat adı ile çevrilmiştir. Missisipi'de Hayat  yazarın en ünlü eserlerinden birisidir.  Mark Twain bu eserini kariyerinin zirvesinde iken yazmış, Misisipi nehrinde iki yıl boyunca” serdümen – kaptan- olarak çalışmış olan yazar bu eserinde kendi başından geçen olayları kaleme almış olmaktadır. Eser ilk kez İlk 1883 yılında yayınlanmıştır.  “Twain, Amerika'nın en büyük nehrine sahip Mississippi coğrafyasından yaşayan, nefes alan bir canlı olarak bahseder ve kitabındaki en önemli karakter olarak da onu işaret eder.”[3] Yazarın bu eseri romana benzetilerek yazılmış olsa da büyük ölçüde bir anı kitabı eseri olma özelliği taşır. “ Mississippi Nehrinde buharlı gemi pilotu olarak çalıştığı sırada yazdığı bir anı kitabıdır. “
 
Yazar bu eserinde St. Louis'den New Orleans'a yaptığı geziyi anlatmış olduğundan yazarın bu eseri romandan ziyade bir anı ve gezi yazısı olmaktadır. Eser bu yönüyle Mississippi Nehri’nin kısa tarihçesini 6500 km uzunluğundaki  nehrin kendisini, kıyılarındaki kasaba ve şehirleri ve yazarın iki yıl boyunca üzerinde yaşayıp biriktirdiği anıları anlatmaktadır
 
 
 
KONUSU
 
Kitap Mississippi’nin 1541'de Hernando de Soto tarafından keşfedilmesinden 1880 li yıllara kadar devam eden tarihi hakkında verilen bilgiler ile başlar. Yazar Mississippi’nin çağdaş dünya tarafından keşfedilmesinden 1880 yıllarına kadarki tarihi geçmişinden kısaca söz ederek yazarın anılarına geçiş yapar.   
 
Mississippi'deki Yaşam'ın ikinci kısmı ise Twain'in nehir üzerinde yaşadığı iki yıllık anılar birikiminin dökümü olmaktadır.  Yazar yıllar sonra bu nehre yeniden gelmiş, St. Louis'ten New Orleans'a kadar olan nehirde yolculuk yapmış ve bu yolculuk boyunca eskiden yaşadığı anıları yeniden hatırlamış ve  ve eserini bu şekilde oluşturmuştur.
 
Twain, bu eserinde nehrin iki yakasındaki kasabaları, şehirleri, nehrin kendisini, gözlemleyerek kalem almış; nehrin üzerinde yaşanan acıları dramları, hayal kırıklıklarını, vb eserinde anlatmıştır.
 
[1] Hasan Saraç, https://www.edebiyathaber.net/hasan-sarac-mark-twainin-yasami-ve-yapitlari-uzerine-yazdi/
[3] https://www.dr.com.tr/Kitap/Mississippide-Hayat/Edebiyat/Roman/Dunya-Klasik/urunno=0000000720163

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar