Tom Sawyer'in Maceraları Mark Twain

11.03.2015
 
Yazıda “Mark Twain’in, TOM SAWYER ,  “ hakkında bilgiler, eserin konusu, ana fikri,  kahramanları,  “Mark Twain’in, TOM SAWYER  “  “olay örgüsü,  eserin yazarı, “’nin  “hayatı, “, “şahıs kadrosu  yazarın diğer eserleri, eserden alıntılar yer alır.  Eser hakkında yorumlar, “Mark Twain’in, TOM SAWYER  “ anlatım tekniği, yazarın bakış açısı, romanın tekniği, , çevrildiği diller, eserin basım yılı, basım hikâyesi, yazar ve eseri arasındaki, eserle yazarın biyografisi arasındaki alakalar incelenmiştir.
 
TOM SAWYER ROMANLARI VE YAZARI HAKKINDA
 
Tom Sawyer, Mark Twain’in yazdığı roman serisi ve başkahramanıdır.  Bu serinin ilk eseri olan Tom Sawyer’ın Maceraları  adlı ilk roman ( 1876) yılında basılmış  ve  Tom Savyer toplam olarak dört ayrı romanın kahramanı olmuştur.
Serinin diğer romanları ise  sırasıyla Huckleberry Finn'in Serüvenleri  (1884), Tom Sawyer, Yurtdışında (1894) ve Tom Sawyer, Detektif (1894) adlı romanlardır. Biten bu romanların dışında   Mark Twain’in bu seriyi devam ettirmek istemiş,  birkaç bölümünü tamamladığı  halde  Huck ve Tom Sawyer – Kızılderililer, Tom Sawyer – Komplo ve Okul Tepesi adlı romanlarını tamamlayamadan hayata veda etmiştir.[1]
 
 
Gerçek adı  Samuel Langhorne Clemens  (30 Kasım 1835, Florida, Missouri, ABD-Ölüm 21 Nisan 1910, Redding )  olan yazar, Huckleberry Finn ve Tom Sayver adlı romanlarında Mark Twain  mahlasını kullanmıştır.[2]   Fakat her iki eseri de kendi adı ve şöhretini aşınca edebiyat dünyasında da gerçek adı yerine Mark Twain takma adı ile popüler olmuştur.
 
Sawyer, afacan ve haylaz bir çocuk karakteri olarak çok sevilmiş, dünya edebiyatının çocuk romanları arasında belirgin bir tip olmuştur.  Eser hemen tüm dünya dillerine çevrilen ve her ülkede okunan başlıca çocuk klasikleri arasına girmiş bir eserdir. Roman kahramanı olan Tom Savyer o kadar sevilmiştir ki yazarı Mark Twain’den daha da tanınmıştır denilebilir.
Tom Savyer yaramaz, afacan, hayal gücü geniş, son derece enerjik ve haylaz ama ahlaki değerlere sahip, korkusuz bir çocuk olarak kurgulanmıştır.  Teyzesiyle yaşayan yetim,  çokbilmiş, çok meraklı, çok atak, isyankâr, alıngan ve kavgacı bir çocuktur.  Mark Twain bu eser serisinde heyecan ve eglence dozunu sürekli yüksek tutan komedi ve macera unsurlarını da başarıyla uygulayan bir kurgu oluşturmuştur.
 
Mark Twain’in 1876 yılında yayınlanan ilk eserinde Tom Sawyer ile arkadaşı Huckleberry Finn’in Mississippi’de birbirinden komik ve heyecan verici  maceraları anlatılmıştır. Yazarın bu serideki ilk eseri olan bu eseri pek çok kez sinemaya da uyarlanmıştır.  İlk sinema uyarlaması 1907 yapımı aynı adlı Tom Sawyer (film) isimli filmdir.[3]
 
TOM SAWYER ROMANLARI
Serinin ilki olan Tom Sawyer’ın Maceraları adlı romanda  Mississippi Nehri kenarında büyüyen Tom Sawyer’in  arkadaşları  Huckleberry Finn ve Joe Harper ile Missipi üzerindeki bir adada, mezarlıkta ve bir mağarada kaybolmaları korsanlar, katiller ve hırsızlarla yaşadıkları  mücadeleleri anlatılır.
Huckleberry Finn’in Maceraları: Tom Sawyer ve  en iyi arkadaşı Huckleberry Finn’in Mississippi Nehri’ndeki maceraları anlatılmaktadır.
Tom Sawyer, Yurtdışında: Tom, Huck ve Jim sıcak hava balonu ile Afrika’ya ulaşır. Aslanlar ve piramitler yeni macera kaynaklarıdır.
 
TOM SAWYER FİLMLERİ
  • Tom Sawyer, Dedektif: Tom ve Huck gizemli bir cinayeti aydınlatmaya çalışır.
  • Romanlardan Uyarlanan Sinema Filmleri
  • Tom Sawyer, 1907 sessiz film Kalem Stüdyoları.
  • Tom Sawyer, 1917 sessiz film Paramount Stüdyoları.
  • Tom Sawyer, 1930 Jackie Coogan; Tom rolünde.
  • The Adventures of Tom Sawyer, 1938 Mark Twain uyarlayan ilk Technicolor filmi
  • Tom Sawyer, 1973 müzikal film Jodie Foster’da rol alıyor.
  • Tom Sawyer, 1973 Buddy Ebsen’de rol alıyor.
  • Tom and Huck, 1995 Jonathan Taylor Thomas ve Brad Renfro rol alıyor.
  • Tom Sawyer, 2000 animasyon film[4]
 
ROMANIN TÜRÜ
Roman çocuklar için yazılmış macera romanı türündedir.
ZAMAN VE MEKÂN UNSURLARI
Roman 19 yy ortamında ve Missori Missisipi nehri kıyılarındaki bir kasaba ve civarlarında geçmektedir.
KONUSU
İki haylaz arkadaş olan Tom Sawyer ve Hucklebery Finn’in yaptıkları yaramazlıklar, korsanlar ve hırsızlarla girdikleri mücadeleler ve onlara ait defineyi bulmalarıdır.
 
Hikayedeki Kişiler :
  • Tom Sawyer: Haylaz ve yarmazda olan zeki bir çoçuktur.
  • Huckleberry Finn: Mahallenin en haylaz çocuğu olan Huck, Tom’dan eksik bir yanı olmayan mahalle çocukları haricinde kimsenin sevmediği biridir.
  • Polly Teyze:İyi kalpli ama çok sinirli görünen ve yaşlı bir kadındır.
  • Joe:İçine kapanık olan Joe kendi dünyasında korsan olmak isteyen bir çoçuk.
Kitabın Özeti
 
Tom Sawyer, yaramaz, ele avuca sığ­mayan bir çocuktur. Missisipi ırmağı kıyısında bulunan St. Ptersburg kasabasında, Polly Teyze’sinin yanında yaşamaktadır.  Pervasız, tembel,  çok meraklı   çocuğuk olduğu için  Polly Teyze için tam bir baş belasıdır.Yaramaz olduğu için teyzesinin azarlarına ve kamçıyla dövmelerine katlanmak zorundadır.  Üvey kardeşi Sid’de  teyzesini kışkırtıp dayak yemesine sebep olmakta ve Tom da Sid’i o yüzden sevememektedir.  Ama teyzesinin kızı Mary ile iyi anlaşmaktadır. Mary ona  çok şefkatli davranmaktadır.

Yeni taşınan komşularının  Becky Thatcher isimli güzel bir kız­ları vardır. Tom,  önceki sevgilisi Amy’i  terk ederek bu kızla ilgilenmeye başlar.
Bir gün okula geç kalır.  Öğretmen niçin geciktiğini sordu­ğunda, Huck isimli  bir çocukla dalaştığını anlatır. Öğretmen Tom’u döver ve kızlara ayrılan sıralardan birine oturtur. Tom da, gidip Becky’nin yanına oturur ve   silginin üzerine “seni seviyorum” diye yazar. Kızla dolaşmaya başlar ve kıza evlenme teklif eder. Kız kabul eder ancak, Tom geçmişteki kız arkadaşlarından söz edince, aralan açılır.

Tom bir gün , ıs­lıkla kendisini çağıran Huck’un yanına koşar. koşar. Huck’un elinde ölü bir kedi vardır. Ölü kedinin siğilleri iyi edece­ğine inandıkları için, siğillerini ölü kediye sürmek için mezarlığa giderler. Mezarlıkta, Kızılderili Co, Muf Potter isimli iki haydutla, Roktor Robinson’u  çıkardıkları cesedi soyarken görürler. Soyguncuların arasında  tartışma çıkar ve dok­toru öldürürler. Kızılderili Co, diğe­r hayduta  baskı yaparak  cinayeti üstlenmesini ister. O da kabul eder. Tom ve Huck, korku içinde evleri­ne dönerler.  Ama Tom, bütün gece gördüğü olayları sayıklamış  Teyzesi, hangi ilacı verdiyse de huzursuzluğu ve kabusları geçmemiştir.
Becky de Tom’la tartıştıkları günden beri  hasta olduğu söyleyereokula gelmemek­tedir. Kız ü Tom’a yüz vermemiş bu yüzden de Tom için, okulun önemi kalmamıştır. Okuldan kaçarak, arkadaşı Huck ile birlikte korsancılık oynamay a başlar. Tom Huck ve  Joe Harper Jackson’un adasına korsancılık oynamaya gider.

Burası, Missisipi üzerinde, küçücük bir adadır. Tom ve arkadaşları adada kamp kurup, yaşamaya başlar. Günlerce evlerine dönmeyince kasaba halkı onları arayıp bulamaz ve ırmakta öldüklerine karar verirler.. Tom, teyzesinin kendisi için nasıl üzüldüğünü merak et­mektedir. Bu arada, adada yaşamaktan bıkmış ve evlerine dönmek istemektedirler. Ancak, cenaze törenlerinin nasıl yapıldığını görecek, sonra da ortaya çıkacaklardır.
Pazar günü, kilisenin çanları çalmaya başlar.. Hemen bütün kasaba halkı oradadır. Çocukların anne babaları ve Polly Teyze’de  karalar giyinmişlerdir. Rahip, duaya başlamış dinleyenler  gözyaşları dökerken üç kafadar aniden ortaya çıkar. Üzüntü gözyaşları, yerini sevinç gözyaşlarına bırakmıştır.

Bir hafta sonra,  Doktor Robenson’u öldürdüğünü söyleyen Muf Potter’in yargılanması başlar. Mufun avukatı, Tom Sawyer’in  şahit olarak dinlenmesini ister. Tom, ilk başlarda çekinse de, her şeyi anlatır. Kızılderili Co, pencereden atlayıp kaçar..
Gerçek katilin ortaya çıkardığı için Tom artık bir kahraman olarak görülmektedir.  Ancak,  Tom geceleri katil korkusundan bir kâbuslar görmektedir.
Tom,  arkadaşları ile  define peşine düşer.  Bu amaçla girdikleri eve birilerinin girmesi üzerine konuşmaları din­lerler.  Biri kaçak katil Kızılderili Co dur ve  elinde altın dolu  bir sandık vardır. “intikamımı almadan bir yere gitmem” demiştir.  Tom’u yine bir korku sarmıştır. Acaba Co kimden intikam ala­caktır?
Tom tamamiyle Becky ile ilgilenmekte ve onunla gezmektedir.  

Bir gün, Becky’in babası ile bir kır gezisi yaparlar. Çocuklar ilerde gördükleri mağaralara giderler. Akşam olunca, yine herkes, evlerine döner. Ancak, Tom ve Becky  yoktur.Polly Teyze,Becky’nin annesi ve  kasaba halkı, çocuklar ortaya çıkmayınca onlar için yas tutmaya başlar
Tom ve Becky mağarada kaybolmuştur.Kızılderili Co’yu da mağara görmüş olmaları, korkularını arttıırmıştır.
Tom ve Becky aç ve susuz olarak karanlık mağarada dolaşıp duruyorlardı. Nihayet, hafif bir güneş ışığının sızdığını gören Tom, Becky’nin de yardımıyla çıkacakları kadar bir delik açıp kurtulurlar. Evlerine vardıklarında  vakit gece yarısıdır. Kasabayı yeniden bir sevinç dalgası sarmış  Tomve Becky yeniden kahraman olmuşlardır.
Kızılderili Co’nun arkadaşlarının cesedi Missisipi nehrinde bulunur.  Tom, bu haberi duyunca, Kızılderili Co’yu mağarada gördüklerini hatırlar ve bunu Mahkeme Başkanı olan Becky’nin babasına anlatır.  Elli atmış kişi kayıklara binerek mağaraya gider. Aralarında Tom’da vardır.
Mağara’ya girdiklerinde Kızılde­rili Co’nun cesedini görürler  Artık, Tom ve arkadaşları için hiçbir tehlike kalmamıştır.
Bu defa Co’nun hazinesini bulmaya karar verirler. Bu defa, yanlarında mum, ip, vs. De getirmişlerdi.  Kafadarlar, hazineyi bulurlar. Sonra da, kasabaya dönüp, altınları samanlığına saklarlar.
Bu arada,  kasaba halkı yine yollara düşmüş kafadarları aramaya başlamıştır.  Bayan Daglıs her şeyini Huck’a bıraktığını açıklar.  Tom ise arkadaşının paraya ihtiya­cı olmadığını, şu an kasabanın en zengin insanı olduğunu ilan eder.
Ev yaşamı Huck’a göre olmadığından  Huck yeniden evden kaçmıştır. Tom, onu bir sa­manlıkta bulur  ve Bayan Daglıs’m evine dönmesi için ikna eder ve  ilerde yeni maceralar peşinde koşacaklarına dair birbirlerine söz verirler.
 
[1] https://tr.wikipedia.org/wiki/Tom_Sawyer
[3] https://tr.wikipedia.org/wiki/Tom_Sawyer’%C4%B1n_Maceralar%C4%B1
[4] https://tr.wikipedia.org/wiki/Tom_Sawyer


 

0

0

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar