Ölüm Diken Üstünde Hakkında Özeti Agatha Christie

17.01.2014

 

 

 Yazıda , Agatha Christie'nin  “Death in The Clouds” Ölüm Diken Üstünde  romanı ve kitabı  hakkında bilgiler, romanının özeti,  romanın konusu, ana fikri,  romanın kahramanları, romanın olay örgüsü,  romanın yazar Agatha Christie'nin  hayatı,  diğer romanları, “Death in The Clouds” Ölüm Diken Üstünde    adlı eserden alıntılar, eser hakkında yorumlar, çevrildiği diller, eserin basım yılı, basım hikâyesi yazar ve eseri arasındaki ilişkiler yer almaktadır

ESER VE YAZAR HAKKINDA

İngiliz yazar Agatha Christie'nin 1935 yılında yayımladığı dedektif romanıdır. Özgün adı Death in The Clouds (Tr:Bulutlar Arasında Ölüm) olan eser kitap olarak yayımlanmadan önce ABD'de The Saturday Evening Post dergisinde, sonra da İngiltere'de bazı dergilerde Death in the Air (Tr: Havada Ölüm) adlarıyla tefrika edilmiş daha sonrada Türkçe baskısı  Ölüm Diken Üstünde adı ile  basılmıştır. [1]   Roman Türkiye'de ilk kez 1971 yılında Altın Kitaplar tarafından Gönül Suveren'in Türkçe çevirisiyle yayımlanmış daha sonra değişik defalar baskıları yapılmıştır.  

KONUSU

Agatha Christie'nin diğer romanları gibi dedektif, cinayet ve muammanın çözümünde gösterilen ustalık konulu romanlarından biridir. La Bourget'den Croydon'a giden uçağın koltuğunda oturan bir kadın bir eşek arısının sokması üzerine aniden ölmüştür. Aynı uçakta yolculuk eden Hercule Poirot, kadının arı sokması nedeni ile ölmüş olmasından şüphelenmiştir. Scotland Yard ve Surete ile çalışan Poirot, kendi yöntemleriyle bu esrarengiz ölümü çözmeye çalışmaktadır

Janet Grey:. Piyangodan para çıkmış olan güzel bir kızdır.

Norman Gale:. Janet'i ilk gördüğü an beğenmiş olan yakışıklı bir gençtir

Cicely Horbury:. Kaba ve açgözlü bir Kontes

Lady Venetia Kerr: Kont Horbury'nin yanlış bir evlilik yaptığını düşünen soylu bir kadın.

Roger Bryant: Müziğe ilgisi olan tanınmış bir doktor.

Armand Dupont: Çevresinde yaşanan olaylardan çok geçmişle ilgilenen ünlü bir arkeolog.

Charles Dupont:. Armand Dupont'un  sevimli,  genç oğlu

Daniel Clancy: Dedektif romanları yazarı.

James Ryder: İş adamı.

Madam Giselle: Yaşlı bir kadın.

Elise Grandier: Hanımı  Giselle'ye çok bağlı olan bir hizmetçi

Henry Mitchell: Garson.

Madeleine: Kontes Horbury'nin oda hizmetçisi.

Alexander Thibault: Giselle'in avukatı.

Anne Morisot: Herkesin ilgi duyduğu bir genç kız  

Japp: Scotland Yard Müfettişi.

Fournier: Surete'dendi. (Fransız Ulusal PolisTeşk.)


ROMANIN ÖZETİ 

Sıcak bir eylül güneşinde hava alanı kavruluyordu. Yolcular teker teker Londra’ya hareket edecek uçağa binmekteydiler. Uçak havalandı ve açmaktaydılar hepsi farklı farklı şeyler yapmaktaydı. Armand Dubont ve Charles Dubont kazılarıyla ilgili konuları tartışıyorlardı. DR Roger Bryant ise flütü ile ilgileniyordu. Kontus Herbunt ise soylu bir kadındı tırnağı kırılan kadın hizmetçisi olan Elise Grandier’i çağırdı. Kız elinde çantası ile geldi. Çantayı alan kadın hizmetçisini yollayıverdi. Bu sırada Bay Clancy dikkatle tarifeyi okurken bir eşekarısı kulağının dibinde vızıldayarak geçti va Dubontların kahve fincanlarına doğru uçtu. Charles Dubont arıyı çabucak öldürüverdi. Garsonlar bu sırada dolaşarak hesap fişlerini dağıtıyordu, yaşlı kadının yanına yaklaştı ve “ Affedersiniz hesabınız “ diyerek omzuna dokundu.

Kadın uyanmadı Micheal (garsonların kıdemlisi) kadını iyice sarstı ama kadın uyanmadı. Garsonlar kadının kriz geçirdiğini söyledi. Micheal masadan masayı dolaşırken ‘efendim siz doktor musunuz?’ diye hafif bir sesle soruyordu. Norman Gale ‘ben dişçiyim’ dedi. DR Bryant ‘ben doktorum ne var’ dedi. Bryant aya kalktı ve garsonla yaşlı kadının yanına gitti. Doktor ‘ölmüş’ dedi.

Micheal “neden öldü, acaba “ diye sordu kriz mi efendim dedi. Doktor, “muayene yapmadan bir şey söyleyemem” dedi. Yolculardan biri kadının boynundaki izi fark etti kızarmış bir delik vardı. Charles Dubont ‘ben biraz önce burada bir eşek arısı gördüm ve onu öldürdüm’ dedi bu zavallı kadını arı sokmuş olmasın dedi. DR Poirot kadının eteğinin ucunda eşek arısı sandığı bir diken buldu. Bu dikenin fırlatarak kadının öldürüldüğü düşüncesindeydi uçak yere indi kimsenin çıkmasına izin vermedi.

Bütün herkes sorgulandı. Uçakta bulunan bütün yolcuların eşyalarının listeleri çıkarıldı. Dedektif ölen kadının evinde ipucu çıkacağını düşünerek kadının evine gider fakat kadının tüm dosyaları yakılmıştır. Bunun üzerine hizmetliye sordu ‘bunların içinde neler vardı ’kadın ben içindekilere hiç bakmadım bana Madam Giselle “ben ölürsem bu dosyaların hepsini yakacaksın demişti, bende yaktım “dedi. Evlerde bir şey çıkmadı peki dedi Madam Gisellerin bir kızı varmış hiç resmi yok mu?  Hizmetçi ‘hayır yok hiç görmedim’ dedi.  “Peki, Madam Giselle servetini kızına mı bıraktı? . Hizmetçisi ‘ tabi ona bıraktı’ dedi. Uzakta olan bu cinayet nedeni ile bazı yolcuların hayatlarını çok etkiledi. Bu yüzden cinayeti işleyeni açığa çıkarıp suçsuzların rahata kavuşmasını için uğraştıklarını söyledi Madam Gisellela’nın kızı annesinden kalanları almak  için geldi fakat dedektif bu kızı bir yerden gördüğünü anımsadı. Dedektif kızın gelmesiyle büyük bir mirasın ona kaldığını duyunca bu cinayetin içinde olabileceğini düşündü bunun üzerine kızı araştırdı.

Kız altı yıl önce yetimhaneden ayrılmış manikürcülük ve oda hizmetçiliği yapıyordu. Bunu duyunca dedektif anımsadı kızı uçakta Kontes Horbury işin oda hizmetçisi olduğunu anladı. Bu sırada Kompartıman birinde  bir kadın buldular ölmüştü. İntihar mı?  İntihar olduğunu düşünüyorum. Dedektif derin bir nefes aldı. İnsanın kendini öldürebilmesi için cesaretli olması gerek dedi. Oradan ayrıldı.

Poirot olayı baştan anlatmaya başladı. Doktor kadının yanına giderken bende gittim. Doktor kadının ölmüş olduğunu söyledi. Tabi bu konuda fikir yürütmem. Charles Dubont eşekarısı sokması sonucu öldüğünü söyledi. O sırada bende yerden diken buldum. Bay Clary  yerlilerin üflediği zehirli diken olduğunu açıkladı. Boru koltukların arkasında bulundu katil bize kadının uzakta öldürüldüğünü düşündürmek istiyordu. Eğer düşüncelerim doğruysa kadının üzerine eğilen biri öldürdü. Bu durumda  akla ilk gelen garsonlar geliyor. listemdeki üç kuşkulu Mitchell,Davis,Clancy bize başka yol göstererek kadının eşekarısında öldüğünü söylediler olay şöyle olmuştu . Katil kadının üzerine yaklaşmış ve boynuna dikeni batırmıştı. Yolcuların eşya listesini yazdırdığımda bir şey buldum Norman Gale aradığım katil olduğuna karar verdim. Cebinde bir kibrit kutusu çıkmış. Bu yüzden bu genç adamla dost oldum. Durun size her şeyi anlatacağım dayınızı memnun etmek için dişçi oldunuz. Onunla ortak olunca onun soyadını aldınız asıl adınız Richard  Madam Gisellanın kızı ile tanıştınız ve onun büyük bir servete konacağını öğrendin kafanızda planı tasarladınız katile rüşvet verdiniz ve Anne Morisot (Madam Gisellanın kızı)da uçağa bindi ve kuşkular onun üzerine geçeceğini düşündü. Kız size âşık oldu ama sizde  Pinet’teki birine âşık oldunuz. Anne Morisot ile beraber Rotterdem’a giderek  evlendiniz. Parayı isteyeceği gün benim orda olacağım zamana rastladın.

Ben de onu anımsadım Morisot size benle karşılaştığını anlattı. Ve durumun tehlikeye girdiğini anlayınca Morisotla karşılıklı anlaşıp ikinizde birer vasiyetname yapmıştır. Birbirinize bakıyordunuz hastalarınızı kaybettiğiniz de  Kanada’ya gidecektin  karınızı öldürdünüz. Cinayeti de söylerken tatildeymişsiniz ama beyaz formalar yanınızdaydı çünkü garsonların formalarına benziyordu. Garsonlar diğer sonlara geçtikten sonra formayı giyip bir kahve fincanı kaptınız, kadının yanına giderek  dikeni batırdınız. Kutuyu cebinizden çıkarıp açtınız, eşekarısı uçmaya başladı kaşığı fincanın içine koydunuz tuvalete dönüp üstünüzü değiştirip yerinize oturdunuz böylelikle cinayeti sizin işlediğiniz açığa çıktı. KATİL SİZSİNİZ.

 Agatha Christe İLGİLİ LİNKLER

Ölüm Diken Üstünde ve Özeti Agatha Christe

On Küçük Zenci Hakkında ve Özeti Agatha Christie

Roger Ackroyd Cinayeti Hakkında Özeti Agatha Christie

Ölüden Mektup Var Konusu Özeti ve Agatha Christie

Şeytan Dönemeci Özeti Agatha Christie

 KAYNAKÇA


[1] https://tr.wikipedia.org/wiki/%C3%96l%C3%BCm_Diken_%C3%9Cst%C3%BCnde

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar