On Küçük Zenci Hakkında ve Özeti Agatha Christie

01.07.2015
On Küçük Zenci Hakkında ve Özeti Agatha Christie



 

Yazıda Agatha Christie- And There Were None- On Küçük Zenci “  romanı hakkında bilgiler, romanının özeti,  romanın konusu, ana fikri,  romanın kahramanları, romanın olay örgüsü,  romanın yazarı, “   “ romanın şahıs kadrosu  yazarın diğer romanları, eserden alıntılar yer alır.  Eser hakkında yorumlar,  romanın anlatım tekniği, yazarın bakış açısı, romanın tekniği, romanın türü, çevrildiği diller, eserin basım yılı, basım hikâyesi, yazar ve eseri arasındaki, eserle yazarın biyografisi arasındaki alakalar incelenmiştir.Eserin yayımlanma hikâyesi hakkındaki bilgileri, Dünya edebiyatına  katkıları bulabileceksiniz. 

ESER BASIM ÖYKÜSÜ YAZARI HAKKINDA 

On Küçük Zenci, Agatha Christie'nin  yazdığı romanlar içinde en çok satan romandır. Roman  dünyada en çok satan on roman arasına da girmiş, çeşitli listelerdeki satış rakamlarına göre yayınlandığından bu güne kadar yüz milyondan fazla kopya satmıştır.[1]

Kitabın  özgün adı "And There Were None", Ve Hiç Kimse Kalmamıştı şeklinde Türkçe'ye çevrilebilecek bir ada iken  Agatha Christie, bu kitaba  ilk önce  "On Küçük Zenci" adını vermiş, daha sonra fikrini değiştirerek "On Küçük Kızılderili" adını koymakta karar kılmıştır.

Dünya edebiyatının polisiye macera türündeki en büyük isimlerinden biri olan Agatha Christe’nin bu romanı, 1990 yılında İngiliz Polisiye Yazarlar Derneği’nin yaptığı ve seçtiği Tüm Zamanların En İyi 100 Polisiye Kitabı listesinin de en başlarında bulunmaktadır. [2]


KONU VE ÖZET

Bay Una Nancy Owen adlı bir adam bir ada satın alır. Adanın yeni sahibi birbirini tanımayan on kişiyi akrabaları veya bir tanıdıkları davet ediyormuş gibi mektupla onları adaya davet eder. Adaya hizmetli olarak gönderilen  Bay ve Bayan Rogers diğer davetlilerden iki gün önce adaya gelerek adadaki eve çeki düzen verirler.

 

Adaya gelen davetliler Bay ve Bayan Rogers tarafından karşılanıp ilk önce adayı gezdirirler. Daha sonra ise odalarına yerleştirilerek  etrafı dolaştırırlar.

Birbirini hiç tanımayan bu on ayrı kişi Zenci Adasında unutamayacakları bir tatil için davet edilmişlerdir. Bu on kişinin tek ortak yanı geçmişte , hataları , kararları ya da ihmalkarlıkları nedeniyle cinayet işlemiş ve bu sırrı herkesten saklamış olan insanlar olmalarıdır. Davet Mektubu şu şekildedir.

Adresinizi iş bulma kurumundan referanslarınızla birlikte altım. İstediğiniz ücreti ödemeye hazırım. 8 Ağustosta işe başlaya bileceğinizi ümit ederim. Saat 12.40 da Paddington’dan kalkan trene binecek olursanız Oakbridge istasyonunda karşılanacaksınız. Yol masraflarınız için mektupla birlikte 5 sterlin postalıyorum.
Sevgilerimle Una Nancy Owen.

Mektup kâğıdının üzerinde şu adres bulunuyordu…”Zenci Adası, Sticlehaven, Devon”…

 Konuklar, Owen adındaki kişiyle nerede tanıştıklarını  bilmemektedirler. Ama gösterişli bir malikanedeki  söz konusu dücretsiz  tatil fırsatını da kaçırmak istemeyip adaya giderler.  Ancak adada onları bir sürpriz beklemektedir. Çünkü  davet sahibi ve evin sahibi  ortalarda yoktur. Adada onları karı koca olan iki görevli beklemektedir. İşin diğer bir ilginç yanı bu çift de adanın sahibini hiç görmemiştir.  

Herkesin odasının duvarında asılı olan bir şiir vardır. Herkes odasına çekilince  sonu şu şekilde biten şu şiiri okumuştur.

Üç küçük zenci hayvanat bahçesine gitti,

Birine ayı sarıldı, kaldı iki.

İki küçük zenci güneş altında oturdu,

Biri güneşte kızardı, kaldı bir.

Bir küçük Kızılderili tek başına kaldı.

Gidip kendisini astı ve hiçbiri kalmadı.

Akşamı emeğinde  misafirler sohbet ederken gramofondaki plak aniden çalmaya başlar ve  bu plaktan ev sahibinin sesi duyulur. Davet eden kişi  bu plakta  geçmişte neden oldukları ölümlerden dolayı suçlu olduklarını seslenmektedir. Plak bir yargıcın mahkemede konuşması şeklinde  seslendirilmiştir.

Ortam birden gerilmiş odadaki konuklar şaka yapıldığın sanmışlardır.  Ve konuklar bu soğuk şakadan sonra ertesi gün adadan ayrılmaya karar verirler.

Ancak o gece  ölümler başlamış adaya korku ve kaos gelmiştir.   Ertesi sabah gelmesi beklenen ve her gün yiyecek getirecek olan   bot  gelmez.  Üstelik sonraki günlerde  de gelmeyecektir. Adaya davet edilen misafirler  adada mahsur kalmıştır. Artık herkes kendi başının çaresine bakmak zorundadır. Bir yandan  hiç  bir iz bırakmayan katili bulmak diğer yandan da yaşamak zorundadırlar.

Hayatta kalanlar ile katil arasında nefes kesen bir gerilim ve iz sürme başlamıştır.

Agatha Christe İLGİLİ LİNKLER

Ölüm Diken Üstünde ve Özeti Agatha Christe

On Küçük Zenci Hakkında ve Özeti Agatha Christie

Roger Ackroyd Cinayeti Hakkında Özeti Agatha Christie

Ölüden Mektup Var Konusu Özeti ve Agatha Christie

Şeytan Dönemeci Özeti Agatha Christie

 

KAYNAKÇA


[1]https://tr.wikipedia.org/wiki/D%C3%BCnya_%C3%A7ap%C4%B1nda_en_%C3%A7ok_satan_kitaplar_listesi

[2]https://tr.wikipedia.org/wiki/T%C3%BCm_Zamanlar%C4%B1n_En_%C4%B0yi_100_Polisiye_Kitab%C4%B1

0

1

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar