Peyami Safa’nın Canan Romanı Konusu ve Özeti

07.05.2020


Canan, Peyami Safa’nın ilk baskısı 1925 yılında yapılmış olan aşk ve evlilik konulu diğer romanlarındaki gibi yanlış batılılaşmanın sakıncaları konusunu işlediği bir romanıdır.

Yazarın nu romanı konu yönünden daha ziyade Mahşer ,   Sözde Kızlar, Fatih Harbiye  ,Şimşek ve  Bir Akşamdı adlı romanları ile  benzerlik göstermektedir.

Peyami Safa’nın seçkin ve en beğenilen romanlarından birisi olan bu roman Roman 2011 yılında  TV ye de uyarlanmış ve aynı adla gösterime girmiştir.

 

CANAN ROMANI ŞAHIS KADROSU

LÂMİ:  Bedia ile evli iken ve Bedialara ait o yalı da imrenilecek bir hayatı varken Canan’a âşık olmuş, ikinci eşi Canan ile batılı bir hayat tarzı yaşamaya özenmiştir.  Fakat Canan ahlaksız bir kadındır ve Lami en sonunda batılı hayatın aldatıcı güzelliği ve çirkin yüzünü görerek eski eşine dönmüştür.  

CANAN: Sarayda büyümüş batılı hayata özenmiş, süse ve mücevhere, eğlenceye, zevke düşkün bir kadındır.  Cânân, paraya ve erkeklere de düşkün bir kadındır.

BEDİA:  Muhafazakâr  eşine ve ailesine düşkün  ama dış görünüşe önem vermeyen, sade bir hayatı seven , elindeki ile yetinmeyi bilen aklı başında bir kadındır.

ŞAKİR BEY: Açık görüşlü, hoş görülü, zengin ve eğitimli bir adamdır.

SELİM:  İleri görüşlü,  aydın , aklı başında biridir. Arkadaşı Lami’nin yol göstericisi gibidir.

İLGİLİ LİNKLERİMİZ 

·         Mahşer Romanı ve Özeti ( Peyami Safa)

·         YALNIZIZ ROMAN İNCELEME VE ÖZETİ PEYAMİ SAFA

·         Dokuzuncu Hariciye Koğuşu Roman Özeti ve İnceleme Peyami Safa

·         Fatih Harbiye Özet ve İnceleme Peyami Safa

·         Peyami Safa Hayatı Edebi Kişiliği ve Romancılığı

·         Matmazel Noraliya'nın Koltuğu Hakkında Özeti Tahlili Peyami Safa

·         Sözde Kızlar Hakkında Konu Özet İnceleme Peyami Safa

·         Biz İnsanlar - Hakkında Konu Özet Analiz Peyami Safa

·         Bir Tereddütün Romanı Hakkında Konusu Özeti Peyami Safa

·         Biz-insanlar-hakkinda-konu-ozet-analiz-peyami-safa/

·         Cingoz-Recai-Mison-un-Definesi-hakkinda-ozet-peyami-safa

·         Cingoz-Recai-Sultan-Aziz-in-Mucevherleri-hakkinda-ozet-peyami-safa

·         Cingoz-Recai-Roman-sSerileri-peyami-safa/

·         Cingoz-Recai-Zeyrek-Cinayeti-hakkinda-ozeti-peyami-safa/63448

 

CANAN" ROMAN ÖZETİ


Bedia ve Lamis beş sene önce evlenmiş, Lami iç güveysi olarak Bedia’nın babası, Abdullah bey, Gülşen dadı, büyükannesi ve hizmetçileri Perver ile birlikte yaşamaya başlamıştır. Fakat Bedia ve Lamis’in arası açılmış, Lamis eve gelmemeye başlayınca Bedia çok üzülmüş ve hasta olmuştur.

Evden ayrılan Lami, bu sıralarda Canan adlı bir kız ile tanışır ve onunla yaşamaya başlamıştır. Bir Çerkez kızı olan Canan, küçük yaşta saraya satılmış, güzelliği ile sarayda herkesin dikkatini çekmiş ama en sonunda zengin ve biraz da çapkın bir adam olan Şakir Bey'in konağına verilmiştir. Canan bu evde büyümüş, genç bir kız olunca Kâzım Bey adında bir binbaşıyla evlenmiş ama kocasıyla anlaşamayınca, tekrar İstanbul’a ve Şakir Bey’in yanına dönmüştür.

Lamis ise Şakir Beyin yanında çalışmaktadır. Şakir Bey, karısı Reknaz Hanım, kızı Perihan ve Bedia’nın ağabeyi de olan damadı Şemsi, oğlu Faik ve Canan’la beraber bu konakta yaşamaktadır. Canan ise Şakir bey’i babası yerine koymuş ve onu babası gibi sevmektedir.  Canan, kısa sürede Lamis’i kendine bağlar. Lamis, Canan’a âşık olunca Bedia’dan uzaklaşmaya başlamıştır. Üstelik Lamis, iç güveyi olmaktan da sıkılmış, yalı ve etrafındaki insanlardan da iyice bunalmıştır.

Bir gün Bedia, hasta olmasına rağmen kocası Lami’nin çalıştığı yere gelir.  Fakat kocası Lami ‘yi iş yerinde bulmayınca Şakir Bey ile görüşüp Şakir beylerin evine gider. Lami de bu evdedir ve aralarında kötü bir tartışma çıkmıştır. Bu tartışmadan sonra Bedia ile Lamis boşanma sürecine girmişlerdir.

Bedia eve dönüp olanları babasına da anlatır. Şemsi eve geldiğinde Lami’nin boşanmaya karar verdiğini,  Lami’nin Canan ile olan aşkını da onlara anlatır. Bedia’nın babası AbdullahBey damadı Lami’ ile konuşmaya gider ama Lamis boşanmakta kararlı olduğunu ona söyler.

  Bedia’ya göre erkek kardeşi Şemsi de Canan’a aşıktır ve bu nedenle Şemsi de hastalanmış, yataklara düşen Şemsi bir sabah ölüvermiştir.  ve bir gün sabaha karşı ölür. Bedia hem kardeşinin hem de kocasının üzüntüsünden perişan bir hale düşmüştür.

Bedia  ile boşanan Lamis, Canan ile evlenip  Kalamış’da bir eve taşınırlar. Lam,i ‘de Canan da batılı bir hyat yaşamayı sevmekte bu nedenle evlerinde  partiler düzenleyip  eğlenceli günler geçirmeyi ummaktadırlar. Canan kocası Lami’si âdete avcunun içine almıştır ama taşındıkları bu evi çok küçük görmekte hala da zengin olmak hayali kurmaktadır. Lâmis’den umduğunu bulamayan, Canan kocasının düşük maaşı ile isteklerine kavuşamayacağını anlamış ve başka erkeklerle kocasını aldatmaya başlamıştır.  Lâmis karısıyla ilgili bir şeyler duysa bile inanmak istememiştir.

Bir gün Lamis’in iş yerine Mühteşar Orhan Beyin eşi gelerek Canan ile kocası Orhan arasında bir ilişki olduğunu anlatıp, Canan’ın kocasına yazdığı bir kâğıdı gösterir. Beyninden vurulmuş gibi olan Lamis, eve gelip karısı ile konuşur ama Canan onu kandırıp şüpheden kurtarmayı yine de başarmıştır.  

Fakat içine kurt düşen  Lamis, arkadaşı Selim ile  bu konuda konuşur. Selim aten Canan ile Lamis’in Canan ile evlenmesine önceden de karşı çıkmış olan ve Canan’ın kötü bir kadın olduğunu bilen biridir. Fakat  Selim kaçamak cevaplarla konuyu geçiştirir.

Fakat Canan hakkında dedikodular git gide çoğalmaktadır. Bu sırada Canan’ın annesi olduğu öğrenilen bir kadın peyda olmuş ve evlerine yerleşmiştir. Canan evelerinde partiler düzenlemekte bu partilere Lamis’in arkadaşları Selim ve Ali de dâhil bir çok kişiyi çağırmaktadır.  Lamis bir gün karısı Canan ile Selim’i n dahi ilişkisi olduğunu fark eder.  Bunun üzerine Selim her şeyi onaa itiraf etmek zorunda kalır ve Canan’ın kimlerle ilişkisi olduğunu Lamis’e anlatır.

Lamis eve dönüp Canan’a saldırıp onu boğmaya çalışır; ama Canan uzun tırnaklarıyla onu yaralayıp kurtulur.  Bu arada Canan’ın annesi içeri girip Canan’ın saçlarından tutarak yatağın demirine vurmaya başlar. Canan kurtulmaya çalışırken devrilen dolabın altında kalarak ölür. Canan’ın annesi olduğu söylenen kadın da bunun üzerine kaçar.

Olan bitenlerden sonra Lamis, Bedia ile konuşmaya karar verir. Yalıya gittiğinde bu yalının eskisi gibi bakımlı olmadığını fark eder. Abdullah Bey hastalanmış ve yatağa düşmüştür.  Bedia gelmiş ama ikisi de birbirleriyle konuşmaya cesaret edememiştir.

 

 

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar