Recep Bilginer Sarı Naciye Konusu ve Özeti

03.11.2019

 

 

SARI NACİYE VE RECEP BİLGİNER HAKKINDA BİLGİLER

Sarı Naciye,  Türk tiyatro oyunu ve senaryo yazarı olarak ünlenen gazeteci y yazarı Recep Bilginer 'in  (d. 1922, Adana – ö. 17 Haziran 2005, Ankara) ilk kez 1985 yılında yayımlanan bir tiyatro oyunudur.

Yazar bu oyununda aşkı uğruna törelere karşı gelen bir kızın dramını anlatmış, Toroslarda yaşayan Türkmen obalarının geleneklerini de bu oyunu ile sunmak fırsatını bulmuştur. Esas mesleği gazetecilik olan Recep Bilginer’in en çok eser verdiği tür tiyatro oyunlarıdır.  Yazdığı oyunlarında genellikle tarihi konuları ele almasına rağmen Sarı Naciye adlı oyununda olduğu gibi sosyal konulu oyunlara da yer vermiş, eserlerinde başlıca tarih, sosyal ve kültürel konular işlemiştir. Yazmış olduğu çağdaş konulu oyunlarında Güney Doğu Anadolu’da geçen oyunlar da ağırlıklı bir yer tutmaktadır. [1]

KONUSU

Sarı Naciye adlı oyun Toroslarda yaşayan bir Türkmen obasında geçmektedir. Sarı Naciye,  babası ve abisinin diret melerine rağmen obanın zengini olan Elçi denen adama tutulmuş ve onunla evlenmiştir.  Oyun ön yüzünde töreye karşı gelen genç bir kızın aşkı uğruna katlandığı zorluklar arka planında göçer Türkmenlerin töreleri ve yaşam koşullarını dile getirmektedir.

ŞAHIS KADROSU:

Sarı Naciye: Babası ve kardeşi Osman ile yaşarken Elçi adama aşık olmuş babasını ve kardeşine aşkı için karşı çıkarak Elçi ile kaçmıştır.  Ama kocası onu aldatınca buna da katlanamaz ve bu defa da babasını bulak için yollara düşer. Çünkü babası ve obaları göçmüştür.

Kör Hasan: Naciye’nin babasıdır. Bir orman köylüsü ve göçeri olan Kör Hasan, orman kızı Naciye için törlerin emrini yerine getirmemiştir.

Osman : Kör Hasan’ın oğludur. Oba hayatından kurtulup Çukurova’ya inip orada zengin olmak istemektedir. Ama Naciye ve babası buna izin vermezler

Elçi : Köye gelerek ırgat toplayan toprak zengi,ni bir adamdır. Yerleşik hayat yaşadığı için babası onlara Naciye’yi vermek istemezler fakat Naciye ona inanıp kaçar. Kısa bir süre sonra Naciye’den sıkılır ve hayatına başka bir kadın alınca naciye’de o adamdan kaçar. 

Sarı Naciye Tiyatro Özeti

Kör Hasan, oğluı Osman ve Kızı Naciye ile göçer hayat süren bir Türkmen’dir.  Yaşadıkları obaya adına Elci denilen bir adam gelmekte ve obadan ırgat toplamaktadır.  Elçi toprak zengini bir adamdır ve dört yıldır bu obadan ırgat temin etmekte giderken gelirken de Naciye’yi görmekte ve onu çok beğenmektedir.  

Elci, en sonunda Naciye’ye yalanlar ve tatlı sözler söyleyerek kandırır.  Elçi’nin övgülerine vaatlerine ve tatlı sözlerine kanan Naciye’de en sonunda ondan hoşlanmaya başlar.  Lakin göçer Türkmenlerde ovadakilere kız vermek âdeti yoktur. Bu nedenle Naciye’nin Elci ile evlenmesi hayli müşkül bir iştir.

Naciye’nin babası da aslında törelerine bağlıdır. Fakat kızı Naciye’nin de mutlu olmasını istemektedir. Naciye ise törelere rağmen sevdiği adam olan Elci ile kaçmaya ve ovada yaşamaya razı olur.

Törelere karşı gelen Naciye e sonunda Elci ile kaçıp obaya iner.  Böylece ailesini terk etmiş olmaktadır.  Naciye ova hayatına alışkın olmasa da bu hayata adapte olmaya çalışır.  Fakat Elci   düşük karakterli ve sözünde durmayan bir adamdır Bir müddet sonra da Naciye’yi aldatmaya başlar. Elci kendisinden yaşça büyük bir kadın olan Boyalı Ayşe’ye gidip gelmeye başlar. Naciye bu durumu öğrenir ve kabullenemez.  Bunun üzerine Naciye, Elçi’yi terk eder.

Elci’den ayrılan Naciye, töreleri gereği babası Kör Hasan’ın da kendisini öldüreceğinin bile bile babasını aramaya başlar. Babası ve kardeşi obaları ile başka yere göçmüşlerdir. Ama en sonunda onları arayıp bulur.  Töre gereği Kör Hasan kızını gördüğü yerde öldürmesi gerekmektedir.  Aama Kör Hasan, kızına kavuşunca onu öldüremez.  Hatta hasta olan sıtma nöbetleri geçiren kızına sarılıp onu sırtına alıp obasına getirir.

 Recep Bilginer Hayatı ve Edebi Kişiliği

Mevlana Aşık ve Maşuk Oyunu ile Özeti Recep Bilginer

Recep Bilginer Sarı Naciye Konusu ve Özeti


[1] https://edebiyatvesanatakademisi.com/post/recep-bilginer-hayati-ve-edebi-kisiligi/76766

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar