Roger Ackroyd Cinayeti Hakkında Özeti Agatha Christie

26.06.2019

Roger Ackroyd Cinayeti Hakkında Özeti Agatha Christie

 

 

Yazıda Agatha Christie-Roger Ackroyd Cinayeti Agatha Christie”  romanı hakkında bilgiler, romanının özeti,  romanın konusu, ana fikri,  romanın kahramanları, romanın olay örgüsü,  romanın yazarı,  “Roger Ackroyd Cinayeti hakkında bilgiler ,romanın şahıs kadrosu  yazarın diğer romanları,  “eserden alıntılar yer alır.  Eser hakkında yorumlar,  romanın anlatım tekniği, yazarın bakış açısı, romanın tekniği, romanın türü, çevrildiği diller, eserin basım yılı, basım hikâyesi, yazar ve eseri arasındaki, eserle yazarın biyografisi arasındaki alakalar incelenmiştir.

ESERİN YAZARI KONUSU DÖNEMİ TÜRÜ HAKKINDA

Roger Ackroyd Cinayeti,  dedektif, cinayet ve polisiye romanlarının dünya edebiyatındaki en önemli ismi Agatha Christie’nin yazdığı en önemli romanlarından birisidir.  Romöan ilk kez İngiltere’de yayımlanmış daha sonra tüm dünyaya yayılmış , dünya edebiyatının en ünlü ve önemli  polisiye romanlarından birisi olmuştur. Yazarın en çok satan romanlarından birisi olan bu roman  Birleşik Polisiye Yazarlar Derneği ve Amerika'nın Gizemli Yazarlarının yayınladığı en iyi 100 polisiye romanı listelerinin her ikisinde de yer alan bir romanıdır.

ROMANIN KARAKTERLERİ

·         JAMES SHEPPARD: Kings Abbot köyünün bekâr doktoru ve öykünün anlatıcısı.

·         CAROLINE SHEPPARD: James’in, işsiz, bekâr kız kardeşi. Kardeşiyle birlikte yaşayan habercileri sayesinde her şeyden haberdar olan biri.

·         ROGER ACKROYD: Metresi Bayan Ferrars’ın mektubunu okuduktan sonra, öldürülen dışarıdan gelen bir soylu.  Bayan Ferrars mektubunda, kocasını öldürdüğünü polise bildirmekle tehdit edip  bir yıldır kendine şantaj yapan kişiyi açıklamıştır.

·         CYRILLE ACKROYD: Roger Ackroyd ‘un kardeşinin dul eşi, kızı Flora’yla birlikte Kanada’dan gelmiştir.

·         FLORA ACKROYD: Bayan Cyrille Ackroyd’un kızı, Roger Ackroyd’un yeğeni.

·         RALPH PATON: Roger Ackroyd ‘un ilk karısının oğlu. Ackroyd onu kendi evladı gibi görmektedir. hizmetci Ursula Bourne’un kocası olduğu ortaya çıkar.

·         HECTOR BLUNT: Afrika’da  avcılık yapab biri. Ingiltere’de, dostu Roger Ackroyd’un konuğudur.

·         GEOFFRY RAYMOND: Roger Ackroyd’un sekreteri..

·         ELISABETH RUSSEL: R. Ackroyd’un kâhyası. Ackroyd’la evlenmek isteyen biri. Charles Kent’in annesidir.

·         CHARLES KENT: Elisabeth Russel’in oğlu. Uyuşturucu bağımlısı. Doktor Sheppard, Cinayet gecesi, onun Roger Ackroyd ’un malikânesinden çıktığını görmüştür.

·         HERCULE POIROT: Emekli özel dedektif.

ROMANIN ÖZETİ

 

Bayan Ferrars, 16 Eylül perşembe gecesi ölmüştür. Romandaki anlatıcı olan Dr . Sheppard, doktorluğun yanı sıra bahçe ve mekanik aletlerle uğraşmaktan hoşlanan , kız kardeşi Caroline ile birlikte yaşayan, bekar ve  kendi halinde bir adamdır. Kız kardeşi Caroline meraklı ve dedikoducu bir kızdır. Bu nedenle köyde olan biten her şeyi öğrenmektedir.  “ Kız kardeşim durmadan keşiflerde bulunur. Onun haberleşme bürosunun hizmetçilerden ve satıcılardan oluştuğunu sanıyorum. Çünkü sokağa çıktığı zaman haber toplamaz, tam tersine haber yayar.”

Sheppard, kızkardeşini bir gelinciğe (bir tür fare) benzeterek Rudyard Kipling’den bir alıntı yapar:

“Kipling’in yazdığına gore, bir gelinciğin sloganı şu kısa cümleyle özetlenebilir: Git, ara ve bul. Eğer Caroline günün birinde kendine bir slogan edinmek isterse ona bunu önereceğim. Hatta o, ilk iki sözcüğü atıp sonuncusuyla bile yetinebilir. Çünkü kız kardeşim, evden hiç çıkmayarak sayısız keşiflerde bulunur.”

Caroline’in, Doktor, Bayan Ferrars’ın evine de gidip gelmektedir.  Doktor ve Caroline’nin yaşadığı evde Annie ile birlikte birkaç çalışan hizmetçi daha vardır.  Caroline, Bayan Ferrars’ın intihar ettiğini düşünmektedir. Çünkü Bayan Ferrars’ın hakkında kocasını zehirlediğine dair çok dedikodu olmuş bu yüzden de Bayan Ferrars, artık bunlara dayanamaz hale gelmiştir.  Bayan Ferrars’ın kocası, bir yıl önce ölmüş ama Caroline, bunun bir cinayet olduğunu düşünmektedir. Fakat Doktor buna ihtimal vermemektedir.

Bir gün Dr, Sheppard yolda R. Ackroyd’la karşılaşır. R. Ackroyd, elli yaşlarında, çok zengin ve King’s Abbot’un en önemli adamıdır.  Köyün iki önemli malikânesinden biri olan Fernly Park’ta oturan bu adam, Paton adlı bir kadınla evlidir.  Paton adlı kadının ilk evliliğinden olan oğlu Ralph yirmi beş yaşında, her zaman parasız bir adamdır. Bu nedenle Ralp sürekli olarak üvey babasını korkutmaktadır.

R. Ackroyd’un ailesinden malikanesinde Kanada’dan gelmiş olan R. Ackroyd’un yengesi Bayan Cyrille ve kızı Flora da kalmaktadır. Her ikisine de Roger Ackroyd bakmaktadır ve Roger, Ralph ile Flora’nın evlenmesini istemektedir.

Evin kâhyası olan Bayan Elisabeth Russel, bu kente ve malikâneye Ackroyd ile evlenmek amacı ile gelmiş ancak Roger Ackroyd, Bayan Ferrars’a âşık olunca Bayan Russel bu amacına ulaşamamıştır.

Ursula Bourne’ de bu evin hizmetçisi iken, kısa bir süre önce Paton’la nişanlandığını öğrenen Ackroyd tarafından kovmuştur.

Malikânedeki uşak Parker, hem cinayetin ortaya çıkaran hem de geçmişinde şantaj yapan biridir. Poirot,  soruşturmasının sonucunda, onun eski patronuna şantaj yaptığını keşfetmiştir.

Fernly Park’ta iki kişi daha vardır. Bunlar özel sekreter Raymond ile Roger Ackroyd ’un arkadaşı, vahşi hayvan avcısı Binbaşı Hector Blunt’tir.  Blunt, ise Flora’ya aşık olmuştur.

 

Cinayet gecesi, Doktor Sheppard, Charles Kent adında bir kişiyi daha görmüş ama kim olduğunu anlamamıştır.  Uçuk kaçık bir adam olan Charles Kent’in Bayan Elisabeth Russel’in oğlu olduğunu sonra ortaya çıkmıştır.

Metresi Bayan Ferrars’ın ölümünden çok sarsılan Roger Ackroyd, Doktor Sheppard’ a olan biteni anlatır. Daha sonra doktor yeni komşusu Hercule Poirot ile tanışır. Poirot emekli olmuş ve köye yerleşip bal kabağı yetiştirmeye karar vermiştir.

Doktor Sheppard, çağırıldığı malikâneye geldiğinde terasa açılan açık camlı kapıdan gelen bir gürültü duyar. Biri kapağı açmış, Sheppard’ın geldiğini anlayınca alelacele kapatmaya çalışmış ama kapak kapanmamıştır.

Bay Ferrars’ın karısı tarafından öldürüldüğü, Bayan Ferrars’ın  bir yıldır şantaja maruz kaldığı, şantajcının adını açıklayan bir mektup bıraktığı ortaya çıkmıştır. Ackyord, mektubu yalnız okumak istediğini söyleyerek doktorun evden gitmesini ister.  Dr. Sheppard, eve dönerken Charles Kent ile çarpışmış ama çok geçmeden Ackyord’un öldürüldüğü haberini alınca tekrar olay yerine dönmüştür.

Ackroyd, boynuna saplanan bir hançerle öldürülmüştür.Resmi soruşturmayı Müfettis Raglan yapmakta iken Poiro de polisinkine paralel soruşturmayı başlatır.Poirot da kendi açısından katile yaklaşmaktadır.  Polis ise resmi bir soruşturma yapmaktadır.

Polisin soruşturması, Ralph Paton’un etrafında daralır. Her şey onun suçlu olduğunu göstermektedir. Genç adam, boğazına kadar borçtadır ve ona büyük bir miras kalacaktır. Ayrıca cinayet gecesi bahçede görülmüştür.  Babasının çalışma odasının penceresindeki çamurlu ayak izleri onun ayakkabılarına uymaktadır.

Poirot ise,  yalan söylediğini ortaya çıkardığı Flora’nın izindedir. Poirot’ Parker’i, marjinal bir kişi olan Charles Kent’i ve üvey oğul Ralph Paton’u katiller listesinden silmiştir.  Sheppard’a Ackroyd’un ölümünü bildiren telefonun evden değil tren istasyonundan edildiği ortaya çıkar. Poirot’ya göre bu telefonun mantıklı bir açıklaması olmalıdır ve sorunun cevabı onu doğrudan doğruya katile götürecektir.  Poirot, Uşak Parker’dan, Ackroyd’un öldürüldüğü odadaki bir berjer koltuğun yerinin, cesedin bulunması ile polisin gelişi arasındaki sürede hafifçe değiştirilmiş olduğunu da öğrenir.

Poirot Ralph Paton’un katil olduğu sanılan ayak izlerini başkasının bıraktığını düşünmektedir. Poirot, bir zanlılar toplantısı yapar. Bu toplantıya Bayan Cyrille Ackroyd, Flora Ackroyd, Binbaşı Blunt, Geoffrey Raymond, Ursula Bourne (Paton), Parker, Elisabeth Russel ve elbette Doktor Sheppard katılırlar. Poirot, bu toplantıdan sonra, katili kafasında artık tespit etmiştir.

Toplantıda Poirot, önce Ursula Bourne ile Paton’ın evliliklerini açıklar. Ayrıca Poirot, Paton’ın, Doktor Sheppard tarafından psikiyatri kliniğine kapatıldığını, Doktorun ı Paton’ı korumak ve muhtemel bir suçlamada gizlice yurt dışına çıkmasını sağlamak istediğini de ortaya çıkarmıştır. Poirot’nun elinde Paton’ı kurtaracak hiçbir kanıt da yoktur.

Herkes gidince Poirot’yla Doktor Sheppard başbaşa kalırlar. Poirot, Doktor’a soruşturmayı birlikte yeniden gözden geçirmelerini teklif eder. Telefonun Ralph Paton açısından mantıklı bir açıklaması olmadığına göre, Paton suçsuzdur.

Koltuğun yerinin değiştirilmesi nin nedeni, Parker ve Sheppard’ın gözünden diktafonu kaçırmak içindir. . Ancak, diktafon da ortada yoktur. Bozulduğu için Ackroyd’un onu tamire verdiği söylenmektedir.

Diktafon oyununa başvurulma sebebi cinayet saatini değiştirmek, Ackroyd’un daha geç saatlerde öldürüldüğüne polisi inandırmak içindir.

Şu halde katil, Ackroyd’un bir diktafon satın aldığını bilen, ve cihaza istenilen saatte kendiliğinden calışacak bir mekanizma yerleştirebilecek kadar mekanikten anlayan, vitrindeki hançeri çalacak kadar bir zamana sahip olan biridir.

Ve nihayet katilin Üç Domuz Hanı’na gidip Paton’ın ayakkabılarından bir çiftini alacak kadar zaman bulabilmiş olması gerekir.

Bütün bu öğelerin birleşmesi Poirot’yu şu suçlayıcı sonuca götürür:

“… Yani siz… Doktor Sheppard…”

Böylece Poirot,  katile yarına kadar vakit tanıyıp Doktor Sheppard’a bir şans verir. Kızkardeşi Caroline’i düşünerek ona intihar etmesi için bir fırsat tanır.

Eve gelen Sheppard, notlarının son kısımlarını yazar. Okuyucuyu aldattığı için özür diler ama aynı zamanda da anlatımındaki mükemmellik dolayısıyla övünür.

“Keşke Hercule Poirot emekli olup da balkabağı yetiştirmek için bizim köye gelmeseydi….”

 

 Agatha Christe İLGİLİ LİNKLER

Ölüm Diken Üstünde ve Özeti Agatha Christe

On Küçük Zenci Hakkında ve Özeti Agatha Christie

Roger Ackroyd Cinayeti Hakkında Özeti Agatha Christie

Ölüden Mektup Var Konusu Özeti ve Agatha Christie

Şeytan Dönemeci Özeti Agatha Christie

 

0

0

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar