Sait Faik’in Fındık Adlı Öyküsü Konusu Özeti

13.12.2019

 

Fındık adlı öykü Sait Faik’in hayvan sevgisi konusunda yazılmış güzel bir öyküsüdür.
Öykünün arka planında ise güven ve güven duygusu konusu işlenmiştir.  Çıkarı için hayvanları öldürmeyi severek yaparak duygusuz bir insan ile çıkarına olmasına rağmen hatta çıkarlarını da tehlikeye atmaya razı olarak iyilik yapmaktan çekinmeyen bir insanın çatıştığı bu öyküde zavallı bir köpeğin hayatını almak isteyen bir zehirci ile onu korumaya çalışan bir çöpçünün insanlığı mukayese edilmiştir.
Öykülerinde bir anlık, hayal, bir anlık bir durumu anlatan Sait Faik , çöpçü, balıkçı, sandalcı, avcı, kuşçu, dilenci, hamal, ırgat  gibi sıradan insanların tek düze yaşamlarını anlatan durum ve kesit hikâyeleri yazmış bu öyküsünde ise bir sokak köpeğini öldürmek isteyen bir zehirci ile bir çöpçünün çatışmasını ele almıştır.
Sait Faik’in insan ve hayvan sevgisi ile hayata bakışını ortaya koyan bu öykü de Sait Faik bir köpeğin hayatını kurtarmak için yapılan fedakârlık konusunu işlemiştir.
 
FINDIK ÖZETİ


Sayıları çoğalan köpeklerin katledilmesi için görevlendirilen zehircilerden bir tanesi Fındık adı verilen bir sokak köpeğinin peşine düşmüştür.  Zehirciler öldürdükleri sokak köpeklerinin başına bir buçuk papel almaktadır.
Yaz mevsimi gelmiş köpek zehirleyicileri yine köpeklerin peşine düşmüşlerdir. Bunlardan bir tanesi ise Fındık’ı zehirlemeye kararlıdır. Fakat zeki bir sokak köpeği olan Fındık, bu zehirciden şüphelenerek onun elinden ve vereceği zehirden kendisini kurtarmayı başarır. Lakin bu durum zehircinin hiç hoşuna gitmez.
Bunun üzerine zehirci, Fındık’ı tekrar bulup onu da zehirlemek için kesin bir kararlılık içine girer. Her gittiği yerde Fındık’ı aramaktadır.  Fındık, bu zehircinin kesinlikle yakalanıp zehirlenecek köpekler listesinin en başına konmuştur.  Fakat her ne yaparsa yapsın zehirci bir türlü Fındık’ı yakalayamaz. Zehirci ne yaptıysa başarılı olup Fındık’ı katledemez.  En sonunda zehirci Fındık’ı kandırmak ve ona yedirip öldürmek için zehirli bir köfte hazırlar
Fakat Fındık zehircinin zehirli köfte tuzağına da düşmez ve zehircinin ikram ettiği o köfteyi bile yemeyerek hayatını yine kurtarır.  Bir gün Zehirci çöpçü ile Fındık’ın çok iyi anlaştığını fark eder. Bunun üzerine çöpçüyü zehirli köfteyi Fındık’a vermek için zorlamaya başlar. Eğer zehirli köfteyi o köpeğe vermez ise çöpçüyü kasabadan sürmekle tehdit etmiştir.
Bunun üzerine kasabanın çöpçüsü bu tehdide boyun eğer.   Fındık çöpçüye güvendiği için zehirli köfteyi yemek için atılır. Fakat  çöpçü son anda atılarak  zehirli köfteyi  hemen denize fırlatır. Fındık ölümden kurtulmuş ama Zehirci de çöpçünün karnına bir tekme atmıştır.

Hikâyelerinden Özetler

Sait Faik Abasıyanık Hayatı Edebi Kişiliği Eserler

Sait Faik 'in Lüzumsuz Adam Kitabı - İnceleme ve Öykünün Metni

Sait Faik’in Havuz Başı Öyküsü Konusu Metni ve Kitabı

Projektörcü Öyüküsü ve Sait Faik Abasıyanık

Sait Faik'in Hancının Karısı Adlı Öyküsü Hakkında ve Metni

Sait Faik'in Meserret Oteli İnceleme Özeti ve Metni

Semaver Kitabı ve Öyküsü Hakkında Özeti Metni Sait Faik Abasıyanık

Mahalle Kahvesi Hakkında Özeti Tam Metni Sait Faik Hakkında

Sait Faik 'in Lüzumsuz Adam Kitabı - İnceleme ve Öykünün Metni

Sarnıç Öyküsü Metni ve Kitabı İle Sait Fai

Sait Faik Abasıyanık Sinagrit Baba İncelemesi ve Tam Metni

Zemberek Öyküsü Hakkında Metni ve Sait Faik Abasıyanık

Yani Usta Öyküsü ve Sait Faik

Yalnızlığın Yarattığı İnsan Öyküsü Konusu Metni ve Sait

Şehri Unutan Adam Konusu Özeti Metni ve Sait Faik

Şahmerdan Kitabı ve Sait Faik Abasıyanık Hakkında

Satılık Dünya Öyküsü ve Metni ile Sait Faik

Sait Faik Haritada Bir Nokta Metni ve Değerlendirme

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar