Sait Faik'in Semaver Hakkında Sevmek Korkusu Alıntılar ve Özeti

20.01.2020

 

 

Sait Faik'in Semaver Hakkındve Sevmek Korkusu a Alıntılar ve Özeti 

 

Sevmek Korkusu adlı öykü Sait Faik’in ilk önce 1934 yılında Varlık Dergisinde yayınlanan daha sonra ilk öykü kitabı olan Semaver adlı hikâye kitabında yer alan bir öyküsüdür.

 Semaver adlı hikâye kitabı yazarın daha lisede iken yazmaya başladığı ve 1936 yılına kadar yazdığı ilk öykülerinden oluşan bir hikâye kitabı olmaktadır. Bu kitapta yer alan öyküler daha önceleri genellikle Varlık Dergisinde yayınlanmış öyküleri olmaktadır.  Yazar Bursa Erkek Lisesinde iken yazdığı ilk öyküsü olan İpekli Mendil adlı öyküsünden başlayarak 1936 yılına kadar yazdığı ve ilk önce Varlık Dergisinde çıkan öykülerini bir araya toparlayarak bir dosya haline getirmiş ve bastırmak istemişti.  Hiçbir yayıncı bu kitabını basmak istemeyince babasının parası ile basım maliyetini karşılamış ve ilk öykü kitabı olan  Semaver ’i Remzi Kitapevi kanalıyla 1936 yılında bastırmıştı.  

Sait Faik eğitim için gittiği ama bohem hayatı yaşayıp eğitim görmeden ve diploma almadan döndüğü Fransa’da geçen günlerinden sonra yurda dönmüş, ilk önce öğretmenlik daha sonra da tüccarlık işlerini denemişti. Lakin bohem hayata alışık ruhu,  sorumluluk üstlenebilecek karakteri,  disiplinli hayata alışamayan mizacı yüzünden öğretmenliği de tüccarlığı da becerememiş öykücülüğü kendisine meşgale olarak seçmişti.

 Semaver adlı hikâye kitabı içindeki öykülerin içerikleri ve seçilen mekânları yönünden üç bölüm halindedir. İlk bölüm, çocukluk günleri, Adapazarı ve civarındaki günlerini anlatan öyküler olmaktadır.  Nitekim Semaver adlı kitabındaki İpekli

Mendil, Kıskançlık, Bohça , Orman ve Ev , Düğün Gecesi   gibi öyküleri çocukluğu ve Adapazarı ile ilgili öyküleridir. Sevmek Korkusu, Louvre'dan Çaldığım Heykel, Robenson, İhtiyar Talebe, Bir Vapur ve Bir Kadın adlı öykülerinde ise Fransa ve Grenoble'da geçirdiği günleri  anlatmıştı. Şehri Unutan Adam, Garson, Meserret Oteli , Stelyanos Hrisopulos Gemisi, Bir Takım İnsanlar adlı öykülerinde ise  mekanlar İstanbul’dur.

Kısaca Sevmek Korkusu adlı öyküsü Sait Faik Abasıyanık'ın Fransa’nın Grenoble şehrinde yaşadığı günlerinin izlerini ve anılarını taşıyan bir öyküsüdür.

 

SEVMEK KORKUSU ALINTILAR VE ÖZET

Anlatıcı yalnızdır ve kendi kendine konuşmaktadır.  Ve hayattan bir şeyler beklemektedir. Lakin beklediği şeylerin pek çoğunun da gelmeyeceğini bilmektedir. “Beklediğim çoğu zaman gelmezdi.”  O gün de bir takım şeyleri beklediği diğer günler gibi bir gündür. Zaten her günü aynı rutin şeyleri yaptığı ve hissettiği günlerdir.   “ Günlerin birbirinden farkı şehre yağan şeyin kar ya da yağmur “  olmasından ibarettir.  

Sevmek isteği belki de  bir zamanlar sevmekten korkulduğu için ayrılmış olan meçhul bir kadındır. Bu meçhule duyulan sevgi onu şehrinden dağlarından ve ülkesinden ayırmış bu yaban ellere getirmiştir. Anlatıcı ise işte o meçhulü beklemektedir.

“Beklediğimin gelmediği günlerden bahsedecek değilim. O günler, birbirinden şehre yağan şeyin kar veya yağmur olmasıyla ayrılabilir.” S.76

Beklediği şey sevmektir. Sevmek ve sevebilmek onun yanına çok nadiren gelirdi. Sevmek duygusu yanına geldiğinde bile    “bu masa gibi olurdu. Fakat aksine, birdenbire küçükken  büyüyüverir, kısayken uzar, kalkar giderdi.”  Sevmek nadiren gelir ama çekip gittiği zamanlar anlatıcı “ onu öldürmüş kadar harap, katil yatağının üstünde sabahı, polisi, kanunları beklyen” bir suçlu gibi olurdu.

“Korku, yol boylarınca etrafımı sarıyor, önümde uzuyor. Sevmekten korkuyorum. Başka arzular, ihtiraslarla atıldığım yolda beni avare ve çırılçıplak, başı her manada boş bırakacak yalnız bir şey olduğunu biliyorum ve ondan karanlıktan, riyadan, zulümden, hürriyetsizlikten korkar gibi ürküyorum.”  sf.75

 

Sevmek masa gibiydi ve belki de onu sevmekten kokutan şey işte bu masaydı.

“Küçükken, hatta yokken, birden ortaya çıkan, kocaman olan ve evimde nereye sığdıracağımı bilemediğim bir masa… İşte budur belki de sevmekten korkutan…”

 

Hikâyelerinden Özetler

Sait Faik Abasıyanık Hayatı Edebi Kişiliği Eserler

Sait Faik 'in Lüzumsuz Adam Kitabı - İnceleme ve Öykünün Metni

Sait Faik’in Havuz Başı Öyküsü Konusu Metni ve Kitabı

Projektörcü Öyüküsü ve Sait Faik Abasıyanık

Sait Faik'in Hancının Karısı Adlı Öyküsü Hakkında ve Metni

Sait Faik'in Meserret Oteli İnceleme Özeti ve Metni

Semaver Kitabı ve Öyküsü Hakkında Özeti Metni Sait Faik Abasıyanık

Mahalle Kahvesi Hakkında Özeti Tam Metni Sait Faik Hakkında

Sait Faik 'in Lüzumsuz Adam Kitabı - İnceleme ve Öykünün Metni

Sarnıç Öyküsü Metni ve Kitabı İle Sait Fai

Sait Faik Abasıyanık Sinagrit Baba İncelemesi ve Tam Metni

Zemberek Öyküsü Hakkında Metni ve Sait Faik Abasıyanık

Yani Usta Öyküsü ve Sait Faik

Yalnızlığın Yarattığı İnsan Öyküsü Konusu Metni ve Sait

Şehri Unutan Adam Konusu Özeti Metni ve Sait Faik

Şahmerdan Kitabı ve Sait Faik Abasıyanık Hakkında

Satılık Dünya Öyküsü ve Metni ile Sait Faik

Sait Faik Haritada Bir Nokta Metni ve Değerlendirme

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar