25.05.2022
Sedef Nedir Şiirlerde Sedef Sedefkâr ve İnci
Osmanlıca yazılışı: sadef- sedef : صدف
Süs eşyaları yapımında kullanılan istiridye ve midye gibi deniz canlılarının kabuğudur. Sedef güzel görüntüsü ve pırıltılı, beyaz, gök kuşağı rengi sebebiyle çok eskilerden beri oyma ve kakma sanatlarında, takı ve süs eşyalarının yapımında kullanılan deniz hayvanları kabuğudur.( bkz Geçmişten Gümnümüze Kakmacık-)
Sedef denilen, istiridye ve midye gibi yumuşakçaların parlak güçlü zırhları olan bu kabuklar sıcak denizlerde daha sık karşımıza çıkmaktadır. Sıcak denizlerde yetişen çok iri yumuşakçaların kabukları, zengin sedef kaynaklarıdır. Sedefler milyonlarca yıllık fosiller halinde karalarda da bulunur.
Osmanlılarda sedef süsleme, oyma ve kakma sanatlarıyla uğraşan ustalara sedefkâr denilmiştir. Sedefçilik ya da sedef işleme sanatı, ahşap üzerine açılan çukur veya oymalara yerleştirilip yüzeyden düşmelerini önleyecek yapıştırıcılar sürülerek veya etrafı madeni tellerle çevrilerek yapılan bir süsleme sanatıdır. Sedef kakmacılık işine sedefkâri, sedef kakma yapan ustaya sedefkâr denilmektedir. ( bkzOsmanlılarda Sedef) Sedefler, altın, gümüş, zümrüt, yakut, lal taşı gibi değerli madenler ve taşlarla beraber kullanılabilir.
Sedeflerin en makbul olanları Hint ve Çin denizlerinden çıkarılır. Deniz kaplumbağasına benzeyen iri istiridye ve midyelerin kabukları en kıymetli olanlarıdır. İstiridyelerin içinden ise inciler çıkar. En iyi inciler de en iri istiridyelerin içinden çıkarılmıştır. “ İnci, istiridyenin kabuğundan çıkan mücevher olarak kullanılan sıcak denizlerin akıntılarında tuz, kireç ve fosfordan oluşan bir kalkerdir. Sedef ve İnci istiridyenin içinde oluşan doğal oluşumlardır. Sedef , istiridyenin kabuğunun iç yüzündeki kaygan ve parlak madde, inci ise bu kabuğun içinde oluşan yuvarlak taneli sedef le aynı kimyasal özellikleri taşıyan bir maddedir. İstiridye ve midyeler içlerine giren kum gibi tanecikleri sedefle kaplayarak incileri oluşturur”[1] ( BKZ
Dünyanın en güzel incileri Yemen’in Aden şehrinden çıkarılmıştır. Dürr-i Aden kasabasından çıkan inciler büyük ve parlak olmaları ile meşhur olmuştur. Aden’den çıkan inciler damla veya yumurta biçiminde yassı veya yuvarlak biçimlerdedir. Öyle ki Aden’de kuş yumurtası büyüklüğünde inciler de bulunmuştur. Aden eski edebiyatımıza incileri ile girmiş, en güzel incilerin çıkarıldığı şehir ve deniz olarak bilinmiştir. Aden ve Bahreyn, Dürr-i Aden, Aden İncisi, Dürr-i Yekta Nedir Şiirlerde Dürr-i Yetim
incilerinin çıkarıldığı inci denizi olarak bilinir ve tanınır. Aden, güzel parlak, iri incileri ve mercanları sayesinde divan şiirinde adından çok sık söz edilen bir yerdir. ( bkz Aden Kasabası Şiir Dünyamızda Aden ve İncileri)
Sedef ve inci avcılarına ise eski edebiyatta gavvas ( dalgıç ) demişlerdir. Eskilerin inançlarına göre inci ve sedefi makbul olan istiridyeler “Nisan ayında denizin yüzüne veya sahile çıkarak ağzını açar ve yağmur tanesini yutarmış. İşte bu yağmur tanesi daha sonra inciye dönüşürmüş.”[2]
Divân şiirinde sedef, kulak ve göze benzetilmiş daha ziyade gavvas, inci, dürr-i yetim, dürr-i yekta, sözcükleri ile tenasüblü kullanılmıştır.
Dür sadefde bulınur çünki sadef deryâda
Sa`y ü cid bahrine gavvâs olup ara sadef
Gözün sadefinden nice dürdâne dökersin
Şol dişi güher dudağı mercân ere umma Dehhanî
Bir sadef idi cihânda ay u gün oldı dü-nîm
Ol sadefden sen zuhûra geldüñ ey dürr-i yetîm Gelibolulu Sun’î
Dür midür ol sadefde ki bir dâne olmaya
Eşhâsa muhtelit kişi merdâne olmaya Ravzi
Hem-seng idi dehânuŋa ey dil-sitân sadef
La‘lüŋ gibi olaydı cevâhir-feşân sadef KÂTİB-ZÂDE SÂKIB
KAYNAKÇA
[1] https://edebiyatvesanatakademisi.com/post/sedef-nedir-siirlerde-sedef-sedefkar-ve-inci/138467
[2] İskender Pala Ansiklopedik Divan Şiiri, s. 398
Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın