Seyfu'llâh Nedir Allah’ın Kılıcı Halid Bin Velid

29.10.2022

 

Seyfu'llâh

Osmanlıca yazılışı Seyfu'llâh : سیف الله

Seyfu'llâh  Arapça kökenli bir sözcük olan  ve kılıç, pala" anlamına gelen seyf سيف  " sözcüğü ve Allah   الله sözcüğü ile kurulmuş Arapça bir isim tamlamasıdır.  Seyfu'llâh sözcüğü “ Allah’ın kılıcı anlamına gelir. ( bkz SEYF NEDIR ŞIIRLERIMIZDE ŞEMŞIR KILIÇ PALA )

Seyfu'llâh sözcüğü Hâlid b. Velîd'in lakabı  ve özel isim olarak da kullanılmıştır. Hâlid bin el-Velîd (خالد بن الوليد, ö. 642)

Hâlid b. Velîd, Allah’ın kılıcı olarak kabul edilmeye layık olan  ve İslamiyet’in yayılmasında en önemli roller üstlenen sahabelerden biridir. Hudeybiye Antlaşmasından sonra Müslüman olmuş, Müslüman olduktan sonra Bizans ve Sasanilere karşı zaferler kazanmış, Hz Ali ile birlikte Yemame savaşının kazanılmasında çok etkin olmuş, Müslümanlığı Arap Yarımadasına yaydıktan sonra Suriye, Irak, İran ve Hatay’ın Müslümanların eline geçmesini sağlamıştır.

Fetihleri Anadolu'da Kahramanmaraş'a kadar uzanan Halid Bin Velid’in Bizans ve Sasaniler ile yapılan savaşlarda İslam Ordularının komutanıdır. Hz Muhammet’ten sonra Hz Ebubekir ve Hz Ömer zamanlarında da İslam ordularının genel komutanı olan Halit Bin Velid, özellikle Sasaniler ve Bizanslılara karşı kazandığı zaferler ile Müslümanlığın önündeki engelleri kaldırmak hususunda çok üstün hizmetler yapmış bir komutandır. Bizanslılara karşı kazanılan Yermük nehri kıyısındaki Yermuk Zaferi ile İslamlık tarihindeki en kritik savaşlardan birinin kazanılmasını sağlamıştır.   İslami kaynaklara göre katıldığı yüzü aşkın savaşta hiçbir yenilgiye uğramamıştır.

Seyfu'llâh lakabını hak etmesinin nedeni de bu zaferleri olmaktadır.

Seyf-i Hak'dan sunulupdur sana ey server-i dîn

Haşmet ii cûd ile sensin şeh-i merdân-ı gazâ      Aşkî

Bir ömür meydanlarda kılıç sallayıp durdu

Müşrikleri yıldıran kanlı darbeler vurdu

Hidayetinden evvel, yanlış saflarda koştu

İslâm’la şereflendi, coştu habire coştu

Resul-i Ekrem ile çıktı onca sefere

Kılıç yakışıyordu bu Müslüman nefere………… M. NIHAT MALKO

SEYF NEDIR ŞIIRLERIMIZDE ŞEMŞIR KILIÇ PALA

DAL KILIÇ- DAL TABAN- DAL- I ARAK ÇIN-, DAL- TAÇ

KILIÇ EDEBIYATTA TÎĞ DIMIŞK ŞEMŞIR

KILIÇLI HATIP KILIÇLA HUTBE OKUMAK

SAMSÂM NEDIR KESKIN KILIÇ

OSMANLI KILIÇLARI, CENGIZ DAMAR

0

0

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar