Tanrıların Masalları Hakkında ve Özet Michael Köhlemeier Hayatı

06.07.2013

 

 


ESER VE YAZAR HAKKINDA BİLGİLER

 

Özgün adı Sagen Des Klassischen Altertums olan ve dilimize Tanrıların Masalları olarak çevrilen bu eser, Michael KÖHLMEİER ‘in Yunan Mitolojisini toparlamak maksadı ile yazılmış bir eseridir.

 Bu eser, Yunan edebiyatına ait mitlerin birbirleriyle bağlantısının sağlanmasına dayanır.  Kitap Yunan mitolojisinin bütün kahramanlarını kendilerine ve diğer kahramanların hayatlarına ait öyküleri bir kurgu içine toplamaya çalışmış,  ayrı parçaları bir bütün içinde anlatmaya çalışmıştır.  Eser Yunan Mitolojisindeki sözlü edebiyatta oluşan efsaneleri eğlenceli ve masalımsı bir dille başarıyla toparlamıştır.

 

Eser, yeryüzü, gökyüzü ve yer altının yaratılması, titanların kavgası, tanrıların ortaya çıkması, ilk insanın yaratılması ile başlar. Daha sonra İlyada destanı, Odipus kompleksi, Elektra vb. anlatılıyor ve Thebai şehrinin yıkılmasıyla sona erer.

Eser, Yunan mitolojisini oluşturan mitolojik öyküler arasındaki bağlantı kurmaya çalışmış;  farklı mitlerin bir birlerini nasıl etkilediğini de ortaya koymak istemiştir.

 

Yunan kültüründe 12 tanrı vardır. (5 i kadın ve 7 si erkek) Bu tarılar Olimpos Dağı'nda oturur.  Olymposlu Tanrılar ile Titanlar savaşmaya başlar. Ve bu büyük savaş Olımpos Tanrılarının zaferi ile biter. Savaştan sonra Titanlar cezalandırılmış örneğin yerküreyi taşımak Atlas’a düşmüştür. Bu zafer sonrasında şimşeklere hükmeden Zeus, babası Kronos ‘u ve onun taraftarı olan Titanları mağlup ederek Dünyanın yönetimini kendisi ile diğer üç kardeşine bırakır. Çekilen kuraya göre gökyüzü Zeus' un, denizler Poseidon'un, yeraltı da Hades'in yönetimine düşer.  Bu büyük savaştan sonra bazı Titanlar da tanrıların safına katılmıştır. 

 

Michael Köhlmeier  Hayatı

 

( d. 15 Ekim 1949 Hard, Avusturya ) bir çağdaş Avusturyalı yazar ve müzisyen.

Almanya’ da çeşitli üniversitelerde siyaset ve Almanca (1970-1978) okudu. Üniversitelerin matematik ve felsefe  alanında eğitim gördü. Antik mitleri konu alarak yaptığı radyo yayınlarıyla halkı selamladı. Son olarak beğeni toplayan ( Telemakhos'u ve Calypso ) ve İncil'den alınmış hikâyeleri yayımladı ( Musa daha sonra CD ve kitap olarak yayımlandı). 

Reinhold Bilgeri ile “ Duo Bilgeri & Köhlmeier”  adıyla halka sunulan kabare programları ve şarkı sözleri besteledi. 

 1981’ de kendisi gibi yazar Monika Helfer ile evlendi. Kızları Paula Köhlmeier 21 yaşındayken, 2003 yılında bir kazada öldü ve Idylle mit ertrinkendem Hund ( Köpek Boğulma ile İdil )  adlı kitabını ölen kızına ithaf etti.

Bir matematik profesörünün anılarını esas alarak son 95 yıl içinde iki aile tarihini anlatan Abendland ( Batı, Carl Hanser Verlag, Ağustos 2007, ISBN 978-3-446-20913-8 ) adlı kitabını yazdı. 

Serbest bir yazar olarak yaşayan Michael Köhlmeier’ in 1997'de aldığı Grimmelshausen Ödülü vardır.[1]
 

Ödülleri:

  • 1997'de aldığı Grimmelshausen Ödülü vardır.

  • Johann Peter Hebel Ödülü (1988) 

  • Edebiyat Manes Sperber Ödülü (1994) 

  • Viyana Üstün Hizmet (2007) Onur Altın Rozet 

  • Ödülü Edebiyat Başarılar (2008) kabul ederek [2]



TİP VE KARAKTERLERİ
 

KADIN TANRIÇALARI

Aphrodite, Zeus ve Dione'un kızı, aşk ve güzelliğin tanrıçasıdır. Artemis, Zeus ve Leto'nun kızı, Apollo'nun ikiz kardeşidir. Hayvanlar ve avın tanrıçası, gençlerin koruyucusudur. Athena, Zeus'un sevgili kızı,   bilgelik, akıl, saflık  el sanatları, tarım, bereket ve zekâ tanrıçasıdır.  Birçok şeyi o icat etmiştir.  ( Trompet, flüt, çömlek, tırmık, saban, gemi ve savaş arabası ) Hera, Zeus'un kız kardeşi ve eşidir.  Hestia, Zeus'un kızkardeşi,  bakire bir tanrıçadır. Hestia'ya kutsanmış yerlerde sönmeyen  ateş ler konulmuştur.

ERKEK TANRILARI

Apollo Zeus ve Leto'nun oğlu, Artemis'in ikiz kardeşi. Lir çalan, ok ve yay tutan tanrıdır. Tıp ilmini öğreten, ışığın ve gerçeğin tanrısıdır. Dört atlı arabasını gökyüzünü dolaşır, insanlar ondan nasihat almak için Delphi'ye gelirler.

Ares: Zeus ve Hera'nın oğlu, savaş tanrısıdır. Aphrodite'le yatakta yakalanmış Eros bu ilişkiden doğmuş, Aparodite de cezalandırılırmıştır.  . Akbaba ve köpek ile birlikte betimlenir.

Hades:  Zeus’un yer altına ölülere hükmeden kardeşidir. Bu yeraltı tanrısı zorla kaçırdığı Persephone ile evlidir.

Hephaestus , Zeus ve Hera'nın çirkin ve topal oğludur. Demircidir ve bir volkanları kullanarak tüm tanrıların zırhlarını ve silahlarını yapar. Aphrodite’nin kocasıdır.

Hermes Zeus ve Maia'nın kanatlı sandaletli, şapkalı, büyülü değnekli, hırsızların ve ticaretin tanrısıdır. Yeraltı dünyasına ölüleri götüren haber taşıyan postacı tanrıdır. Liri, kavalı, notayı, sporu, ölçü ve tartıyı o bulmuştur.

Poseidon: Zeus’un kardeşi denizler tanrısı. Titan Oceanus'un torunlarından Amphitrite ile evlidir. dünyayı sallayabilen üç dişli bir çatalı vardır.

Zeus Babası Cronos'u yenip tanrıların yöneticisi olur.  Zeus, gökleri,  yağmurları,  bulutları bir araya getiririr. Şimşekler silahıdır. . Hera'ya evlidir. Ağacı meşedir.

 


SEÇKİN ROMAN İLGİLİ LİNKLERİMİZ

Monte Kristo Kontu ve Özeti A. Dumas

Üç Silahşörler İnceleme ve Özet Alexandre Dumas

Kamelyalı Kadın Romanı Hakkında A. Dumas

Siyah Lale Hakkında ve Özeti Alexsandre Dumas

Demir Maske Özeti ve Alexandre Dumas Hakkında

Martın Eden ve Özeti Jack London

Vahşetin Çağrısı ve Özeti Jack London

Demiryolu Serserileri Romanı Ve Özeti Jack London

Demir Ökçe Romanı Hakkında ve Özeti Jack London

Yüzbaşının Kızı Hakkında ve Özeti A. Puskin'in Hayatı[1] https://en.wikipedia.org/wiki/Michael_K%C3%B6hlmeier

[2] https://en.wikipedia.org/wiki/Michael_K%C3%B6hlmeier

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar