15.11.2016
ROMAN VE YAZAR HAKKINDA
Yılkı Atı , 21 Mart 1923 tarihinde Yozgat’ta doğmuş olan Abbas Sayar ‘ın köy konulu romanlarından biridir. Roman özellikle konusu ve anlatım dili ile oldukça rağbet görmüş, Abbas Sayar’ın en gözde eserlerinden birisi olarak kabul edilmiştir.
Abbas Sayar ‘ın ilk romanı olan Yılkı Atı 1970 te yayınlanmış, TRT 1970 Sanat Ödülleri yarışmasında bu roman ile başarı ödülü almıştır. [1]
Eser hayvanların hayatını anlatırken insanlık âlemine gösterdiği iz düşümdeki ustalığı ile dikkatleri çekmiştir. Eserin arka planında ise Anadolu köylüsünün durumu ve çaresizlikleri ustaca ele alınmaktadır.
Halk dilinin zengin kelime ve deyimleriyle işlenerek, şiirsel anlatımı ve üslubu ile dikkat çeken roman hazin konusu ve verdiği mesajları ile de oldukça başarılı olmuştur. Eser filme de alınmış ve gösterime girmiştir.
Kimi eleştirmenler, Abbas Sayar’ın bu romanının yazarken Anna Sewell’in Siyah İnci adlı romanından [2] esinlenerek yazdıı görüşündedir. Gerçekten de bu roman ileAnna Sewell’in Siyah İnci adlı Romanı arasında konu ve içerik yönlerinden bariz bir benzerlik vardır.
Abbas Sayar burada bir at kullanarak insanların işi bittikten sonra değer verdikleri şeylerden uzaklaşmalarını ve işi düştüğünde tekrar kullanmaya çalışmalarını mükemmel bir şekilde anlatmıştır.
Kahramanlar:
Dorukısrak
Çılkır Kırat
İbrahim
Mustafa
Hasan
Demirkır
Tombak Emmi
Hıdır Emmi
Konu
Anadoludaki eski bir geleneğe göre kış aylarında hasta sakat veya yaşlı atlar yemden tasarruf etmek için kırlara bırakılır, eğer kışı çıkarırsa bahar aylarında sahipleri yılkılara yeniden sahip çıkardı.
Bir yarış atı olan Doru nice yarışlar kazanmış sahibine nice parlar kazandırmış ama artık yaşlanmıştı. Hesaptan düşülmüş, defterden silinmiş Doru Kısrakın yılkıya bırakılmıştı. O kış Doru için çok zor geçecekti. Çünkü ilk kez bir kış ayında doğaya bırakılmış, bu vahşi doğada hayatını kendi başına sürdürmek zorunda kalmıştı.
Eserde tevekkül, yoksulluk, tabiat, geleneklere bağlılık ana temalar olarak belirmektedir.
Anafikir:
Çıkarları bitince vefa bile gözetmeyi bilmeyenler elindekilerini de kaybedebilir. Vefalı olmayanlar vefasızlığının cezasını çekmelidir.
ESERİN ÖZETİ
“Romana ve romancıya saygı gereği özet kısa tutulmuş, final bölümü yazılmamıştır. “
Üssüğünoğlu İbraam tarladan dönerken çok düşüncelidir. Havalar iyice serinlemiş, ama hayvanları için yeterince kışlık koyamamıştır. Öküzleri sürerken hayallere dalmıştır. Çok ürün kaldırmış, , topraklar almış, ekmiş bitmiş zengin olmuştur. Birden öfke ve üzüntüye kapılır. Yarı aç, yarı tok yaşarken hayvanların kışlık yiyeceği aniden aklına gelir. Çünkü kış ayı çok yaklaşmış ama hayvanları için yeterince yem tedarik edememiştir. Eve gelince oğulları Hasan ile Mustafa’yı sürüyü karşılamaya gönderir. Dorukısrakı sürüden ayırarak kovalamalarını tembihler. Artık bir karar vermiştir Doruyu yılkılığa bırakacaktır.
Çocuklar babalarının tembihini yerine getirirler. Sürüden kovulan Doru olanları anlayamaz. Gece olunca Dorukısrak da eve gelir. Burnuyla kapıya vurur ama kapıyı açan olmaz. Hava çok soğuktur. Doru titremeye başlamış karnı da çok acıkmıştır. Dorukısrak’ın oğlu Altay ise anasını görmeyince, kişneyip tepinmeye yemeleri de yememeye başlar.
Ertesi sabah sürüdeki hayvanlar yaylım için çıkarılınca Dorukısrak hemen tayını bulmuş, koklaşıp sevişmişlerdir. İbraam çoban Tombak Emmiye, akşam dönerken Dorukısrak’ı kovalamasını tembih etmiş Tombak da söyleneni yapmıştır. . Doru o gece gene ahır kapısına gelmiş ama yine içeri alınmamıştır. Üstelik dışarı çıkan İbraam ona bir dayak atıp köyün dışına sürmüştür.
Dorukısrak gençliğinde bir yarış atı olmuş, yarışmalar kazanmış, İbraama bol paralar kazandırmıştır. . O zamanlar İbraam birr dediğini iki etmemiş her hayvandan ziyade kısrak Doru’ya bakmıştır. Aradan beş yıl geçip de Doru ihtiyarlayınca İbraam onu arabaya koşmuş ve yük beygiri yapmıştır. Daha da yaşlanınca şimdi kapıdan kovmuştur.
Dorukısrak yapılanı anlamış evine dönmemeye kuru ve ılıman yerlerde gecelemeye başlamış tır. Ama sonunda köyü de terk ederek tepelere doğru gider. . Ertesi gün geldiği bir ovada yiyecek aramaya başlar. Aç ve açıkta yiyecek ararken bir kişneme duyar. O sese yaklaştığında bir aygırla karşılaşır. Çılkır adlı bu at ile arkadaş olurlar. Birbirlerine yaslanarak ısınmaya çalışırlar.
Demirkır ile Dorukısrak çiftleşir. Ovada başka yılkılık atlar da vardır. Demirkır onlara önderlik etmeye başlar. . Çılkır utançtan, onlardan uzak durmuştur.
Bir gece fırtına çıkmış ardından kar ve tipi sökün etmiştir.. Demirkır atları uyarır. Kurtlar gelmektedir. Demirkır ile iki at üç iri kurt ile savaşmaya başlamıştır. Demirkır bir kurda çifte atarak yere serer. Diğer kurtlar ise yaralı arkadaşlarını bırakarak kaçarlar. Demirkır sürüsünü rüzgârsız kuytu bir yere götürmüş tür. Atlar açlık ve soğuktan titremeye başlamıştır. Dorukısrak hastalanmış dermanı kalmamış sürü uzaklaşmıştır. Dorukısrak epey bekler, sonra ters yöne doğru gider. Yolda araba izleri görür. Çizgilerin üstünden yürüyerek bir köye gelir. Kuru bir dam altı bularak oraya yıkılır.
Bu ahır Hıdır Eminindir. Dorukısrak’ı ahıra çeker ve tedavi eder. Üç dört gün sonra Dorukısrak kilo kendine gelmiş ama yabancı bir ahırda bulunduğu için kişnemeye başlamıştır.. Hıdır Emmi ona birkaç gün daha bakmıştır.
Karlar eriyince, Hıdır Emmi, Doruyu serbest bırakır. At geldiği yoldan giderek arkadaşlarını bulur. Dorukısrak, Çılkır’ı göremeyince olup bitenleri anlar. Çılkır’ı kurtlar yemiştir.
Bahar gelmiş Yılkılıklar yeşil çimenlerin üstünde keyifle oynaşmaktadır. Ama ovaya gelen yılkı alıcıları Demirkırla Doruat’ı satın alıp öbür atlardan ayırırlar.
Nisan ayı gelmiş, İbramım Doru kısrağı armaya çıkmıştır. Doru kısrak tavlanmış ve gençleşmiştir. İbraam tayını yanında getirerek, Dorukısrakı yakalamayı düşünmüştür. Tay annesinin yanına doğru fırlar. Ana oğul sevinç içinde birbirlerini okşarlar. Arkadan dolaşan Mustafa kemendi atmış ama Dorukısrak tepeye doğru koşarak kaçmıştır. Altay da annesinin peşinden koşmaya …………..
ABBAS SAYAR Hakkındaki Yazılarımız
Abbas Sayar Hayatı Romancılığı
Yılkı Atı Hakkında Özet İnceleme Abbas Sayar
Abbas Sayar Tüm Şiirleri: ttps://edebiyatvesanatakademisi.com/category/abbas-sayar-siirleri/398
KAYNAKÇA
[1] https://www.paylasimmerkezi.com/kitap-ozetleri/8341-abbas-sayar-yilki-ati-kitap-ozeti-yilki-ati-kitabinin-ozeti.html
[2] https://edebiyatvesanatakademisi.com/post/siyah-inci-romani-hakkinda-ve-ozeti-anna-sewell/80576
Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın